Špaldové hrnkové knedlíky

Přiznávám se. Knedlíky nerada jím a ještě mnohem víc nerada vařím. Ty klasické kynuté vlastně ani neumím, ale já to nepotřebuju – jedu totiž v hrncích 🙂

Na 4 hrníčky (cca 4 – 6 porcí):

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek špaldové mouky (měla by být hrubá, ale mám vyzkoušeno už i z hladké)
  • 2 rohlíky
  • 1 lžička soli
  • tuk na vymazání hrníčků
 
Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte v tuhý sníh. Žloutek rozmíchejte v mléce, osolte, přidejte špaldovou mouku a na kostičky nakrájený rohlík. Závěrem opatrně vmíchejte sníh z bílků. Máte-li je rádi stejně jako já, můžete přidat i hrst sekaných bylinek.
 
 
Hrníčky vymažte troškou sádla, másla nebo oleje a do tří čtvrtin naplňte směsí těsta. Poté je vložte do hrnce a zalijte po ouška vroucí vodou. Přiklopte a vařte na mírný plamen přesně 33 minut. Pak nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.
 
Při vyklápění si většinou pomůžu tím, že nejdříve knedlík v hrnku objedu stěrkou nebo nějakým pružným nožíkem, aby se odlepil od stěn, pak už jde vyklopit velmi snadno.
 
img_3607-1
 Koprová omáčka zahuštěná květákem a čistě celozrnná verze tohoto knedlíku.

IMG_4772 (1)

Poctivá rajská omáčka se špaldovou verzí tohoto knedlíku.

Dětská specifika:

Jak už jste zřejmě pochopili z úvodu, knedlík není můj oblíbenec, takže tentokráte nechávám recept bez věkového zařazení. Složením surovin není na knedlíku snad nic extra nevhodného, snad jen kromě vaječného bílku (od 1 roku) a vlastně se v mnohém dost podobá klasickému pečivu. Na druhou stranu na něm ale není nic extra výživného či přínosného, ač tento je alespoň ze špaldové mouky.

přílohy

37 komentáře - “Špaldové hrnkové knedlíky”

  1. Zdravím, prvně moc děkuji za Vaše stránky, jsou mi denodenní inspirací ve vaření pro mou roční dcerku. Dnes jsem dělala svíčkovou se špaldovým knedlíčkem a bohužel knedlík se úplně nepovedl. Nevím čím to, ale byl jakoby zdrclý. Dobře to vypadalo jen u dna hrníčků, je možné, že by byl nedovařený? Ocenila bych tady možnost veřejných komentů pod každým receptem, aby mohl každý ppopsat své zkušenosti, co a jak udělal špatně, jak mu recept chutnal a tak.
    Hezký večer Katka

    1. Dobrý den Katko, předně díky za zprávu pochvalu 🙂 S tím knedlíkem jsem úplně nepochopila, v čem jste měla potíž? Byl slizký, mazlavý nebo jak myslíte zdrclý? Pokud byl mazlavý, pak byl opravdu nedovařený – možná to může být typem hrnku, třeba má silnější stěny, netuším. Příště tedy vařte raději déle. Má být konzistencí asi jako karlovarský, není to vyloženě nadýchaný knedlík jako houskový 🙂
      A k těm komentářům: vím, že je to trošku pruda, přihlašovat se, abyste mohla něco komentovat, ale bohužel je to nevyhnutelné. Ještě do nedávna tomu tak nebylo, ale s oblibou stránek a tím, jak jsou stále více veřejně viditelné, stoupal i počet spamů, které sem vkládají roboti. Mazala jsem jich už stovky denně, což opravdu nebylo udržitelné. Pak byste možná mohla napsat komentář bez registrace, ale mezi stovkou dalších, které ke článku nepatřily, byste je stejně nenašla. Takto je to určitě lepší a i Vy jste koneckonců napsala, tak to berme jen jako malou nepříjemnost, která je bohužel nutná a pomáhá bezpečí i přehlednosti 😉

  2. Děkuji za Vynikající recept. Nesehnal jsem bohužel špaldovou mouku, tak jsem ji nahradil celozrnou pšeničnou, ale největší problém byl s vyšleháním bílků, jelikož nemám mixér, takže jsem to musel vyšlehat ručně. A ikdyž sníh nebyl úplně tuhý, tak se knedlík opravdu povedl 🙂

  3. Dobré ráno 🙂
    Přesně takovýhle recept jsem hledala, jen, mohu mléko nahradit vodou? SYN 18M má elargii na mléčnou bílkovinu a tohle mu dát nemohu. Já zase osobně houskové knedlíky miluji a ještě snad raději je plácám a dělám 🙂 Ale začala jsem zdravě jíst a ráda bych, aby jedli zdravě i manžel se synem.
    Děkuji za recept i za odpověď 🙂
    Kateřina

    1. Kačko je mi líto, nemám to bez mléka vyzkoušeno, ale tipla bych si, že to nebude mít žádný zásadní vliv, zkuste to a dejte vědět 😉 B.

  4. Knedlíky dělám pravidelně, velmi jsme si je oblíbili. Míchám špaldovou hladkou s celozrnnou moukou půl na půl. Vždy krásně vyběhnou, i když po vytažení o dost spadnou, jsou vždy perfektní. Jen mívám potíže s vyklopenim, i když objedu předem nožem. Nejhorší je, když vytřu olejem.

    1. Marti, na vymazávání se mi nejlíp osvědčilo staré dobré sádlo. Dobře s ním vymažte hlavně dno, tam to potvůrka drží nejvíc. Jinak díky za pochvalu a zpětnou vazbu 🙂 B.

  5. Geniální 👍 Barčo. Knedlíky vůbec nedělám, když už k něčemu to je nevyhnutelné, tak udělám noky 😂…takže dnes vyzkoušeno s koprovkou z květáku pro prcka 11m ❤…hmmm, nevěřila sem, že to budu též jíst (olizovat se “za ušima”) MŇAM … 🍀❤🌞

    1. Tak to máme společné, já taky jen když je to nevyhnutelné a vždy tyto, na tu klasiku nějak nejsem :-)) Jsem ráda, že jsem se trefila, díky 🙂 B.

      1. Můj první knedlík v životě a povedl se, tak jsem z toho měla dnes velikou radost a za to moc děkuji. Místo kravského mléka jsem měla rýžové a přidala jsem trochu čerstvého tymianu a byly moooc dobre ☺️ A koprovka se taky povedla a tu jsem pro změnu udělala s ovesnou smetanou, ale taky byla dobra. Dekujeme ☺️

        1. Míšo super, díky moc za nápady na obměnu a i za pochvalu, jsem ráda, že vám chutnalo a že se povedl. 🙂 B.

  6. Dobrý den Báro, zkusila jsem ke králíku na smetaně. Sice mi vyšly jen na 3 hrnečky, ale povedly se a i manžel skeptický ke všem “zdravějším” variantám uznal, že jsou lepší jak normální knedlíky (já dělávám kynuté houskové). Díky za nápad 🙂 Silvie

  7. Dobrý den, dělám knedlík už podruhé a ani jednou se nepovedl. Po 33 minutách je mazlavý, lepí se na párátko a je úplně syrový. Poprvé jsem si myslela, že je to tlustým hrnkem, ale ani po hodině se neuvařil. Dokonce jsem ho vyndala z hrnku, zabalila do potravinové fólie a uvařila v ní, ale pořád to bylo mazlavé. Podruhé jsem vzala nižší a tenčí hrnek, ale výsledek byl stejný. Osobně bych ocenila, kdyby k receptu byly přidány i fotky postupu, nejen konečného výsledku.

    1. Dobrý den Petro, já tento recept vařím velmi pravidelně a vždy mi vyšel. Stejně tak ho vařila už řada jiných maminek a nikdo mi nic takového neříkal, naopak je tu spousta pochval, že se knedlíky povedly. Prosím popište mi, jakou mouku používáte, jaký druh sporáku máte, v jakých hrncích jste zkoušela. Jestliže se vám neuvařil ani po hodině, viděla bych to na nějaký problém u vás a takhle se mi to rozklíčovává opravdu těžko.
      Co se týče fotek postupů, dělám je jen tam, kde mám pocit, že je to vizuálně potřeba, u nalití těsta do hrnku mě to opravdu nenapadlo. Ono obecně mi focení a následná kompletace a úprava fotek zabírá spoustu času a kdybych to měla dělat ještě navíc, asi bych se už zbláznila. Po dovaření ten knedlík vypadá prostě jako knedlík, není v ničem jiný, jen má tvar podle hrnku, to je vše.

      1. Dobrý den, já neříkám, že je chyba ve Vašem receptu, bylo a je mi jasné, že je chyba u mě, protože jsem všechny zdejší komentáře četla. O fotku mi šlo hlavně kvůli tomu hrnku, jestli máte široký, tlustý, vysoký, kónický, rovný nebo jaký, protože poprvé jsem myslela, že to bylo právě kvůli němu. Mouku jsem použila špaldovou z DM typ 1050. Dělala jsem na zkoušku poloviční dávku a dávala do kávových šálku (nejtenčí hrnky, co mám). Vložila do hrnce od papiňáku, zalila po vršek oušek horkou vodou, zakryla normální poklicí a nechala na plynovém sporáku přijít k varu. Když se vyvařila voda, tak jsem ji zase doplnila, protože jsem měla pocit, že voda skoro u dna hrnku mi ztěžka uvaří vršek knedlíku. Knedlíky sice opravdu krásně vyskočily, ale stále byly mazlavé a lepily se na párátko. Velice děkuji za odpověď a radu.

        1. Petro, probírala jsem to i s kamarádkami ve vaření zběhlými a na příčinu, čím by to mohlo být, jsme prostě nepřišly. Jediné co mě napadá, když máte ten hrníček zalitý vodou, jak vysoko ta voda je? Jestli třeba nemají ouško nějak nízko? Možná to tedy neberme podle ouška, ale podle celého hrnku – kam až sahala hladina vody? Chce to tak aspoň do půlky, spíš do dvou třetin ponořené, záleží samozřejmě, jak moc to máte plné. Nic jiného mě opravdu nenapadá, jak je možné, že něco vaříte ve vodě třeba i hodinu a ono se to neuvaří. Jinak bych ještě ke konzistenci toho knedlíku dodala, že to nenívysloveně nadýchaný knedlík, jako je třeba kynutý houskový. Je hutný a vláčný, ale neběl by samozřejmě být syrový. Je to takový ten hutný typ, jako je třeba knedlík karlovarský. Tak mě napadá, jestli třeba jen nemáte jiná očekávání a přitom výsledek správný.

  8. Děkuji za odpověď. Ouška jsou standardně vysoko a voda sahala nad úroveň náplně. Vodu (horkou) jsem dolévala, aby se knedlík nevařil jen tam, kam voda sahá, stále její hladina byla nad úrovní knedlíku v hrnku. Ale asi máte pravdu, zkusím hrnek naplnit míň, třeba jen do 1/3! 🙂 Hutnější knedlík jsem očekávala, to v receptu bylo zmíněno. Děkuji za odpověď a snad do třetice všeho dobrého vyjde! 😀

    1. Peťo je mi líto, fakt nemůžu najít chybu, mrzí mě to. Dejte vědět, jestli se do třetice podaří nebo jestli ji odhalíte, samotnou by mě to dost zajímalo. Držím palce! B.

      1. Zdravím, stalo se mi předevčírem to samé, co kolegyni výše. Hrnečky naplněné do 2/3, ponořené dostatečně, nad úroveň náplně. Knedlík se v hrnku uvařil pouze vespod, navrchu zůstalo těsto syrové a knedliky už se nedovařily, ani když jsem je nechala ve vodě déle (celkem asi 50 minut). Nicméně ja jsem omylem použila celozrnný typ mouky .. Ale oběd dopadl, odkrájeli jsme si alespón tu část ode dna .. 😀

        1. Celozrnnou moukou to určitě nebude, já ji na knedlíky také často používám. Čím to ale je, na to jsem opravdu ještě nepřišla, bohužel. 🙂 B.

  9. Dobrý den,
    těch 33 minut vaření je hned od překlopení, nebo az od bodu varu?
    Děkuji 🙂

    1. Veru, já vkládám do horké vody, čili k varu už zbývá opravdu jen chvilka, a tehdy rovnou natahuji 33 minut. 🙂 B.

  10. Absolutni bomba:)!! Tak jako vzdy, jsem se moc bala… tak nejak co jsem zacala delat knedliky, cca 1,5 jsem proste na ten pravy nekynuty nenarazila. Vzdy byly tuzsi. Dneska je to
    velke vitezstvi:)). Presnr podle receptu, hrnky vymazany maslem, na dne trochu vice, verim, ze sadlo priste bude nejlepsi volba a proste absolutni parada, po 33 minutach vylezli ti nejkrasnejsi bobisci ma svete, nadherne nacechrani, jemni, chutni – a to jsem pouzila polovinu celozrne mouky, proste nej a chlap se s malou olizovali az usima!!! Dekuji mnohokrat!!!!! Tohle je muj knedlik sampion!!!

  11. Právě jsem knedlíky zkusila, no co říct, nestihla jsem ani vyfotit…byly úžasné, dělala jsem s rajskou omáčkou a masovymi koulemi. Už nebudu dělat jiné knédle 😄 děkuji

  12. Úžasný recept s ještě lepším výsledkem!!!! Všem nám chutnal a Ja osobně bych ho mohla jist klidne jen tak☺️

Napsat komentář: Katka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *