Špaldové hrnkové knedlíky

img_3640-1Přiznávám se. Knedlíky nerada jím a ještě mnohem víc nerada vařím. Ty klasické kynuté vlastně ani neumím, ale já to nepotřebuju – jedu totiž v hrncích 🙂

 

Na 4 hrníčky (cca 4 porce):
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek špaldové mouky (měla by být hrubá, ale mám vyzkoušeno už i z hladké)
  • 2 rohlíky
  • 1 lžička soli
  • tuk na vymazání hrníčků
Z vejce oddělte bílek a vyšlehejte v tuhý sníh. Žloužek rozmíchejte v mléce, osolte, přidejte špaldovou mouku a na kostičky nakrájený rohlík. Závěrem opatrně vmíchejte sníh z bílků. Máte-li to rádi stejně jako já, můžete přidat i hrst sekaných bylinek. Hrníčky vymažte troškou sádla, másla nebo oleje a do tří čtvrtin naplňte směsí těsta. Poté je vložte do hrnce a zalijte po ouška vodou. Přiklopte a vařte přesně 33 minut. Pak nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.
img_3607-1
 Koprová omáčka zahuštěná květákem a čistě celozrnná verze tohoto knedlíku.

IMG_4772 (1)

Poctivá rajská omáčka se špaldovou verzí tohoto knedlíku.

Dětská specifika:

Jak už jste zřejmě pochopili z úvodu, knedlík není můj oblíbenec, takže tentokráte nechávám recept bez věkového zařazení. Složením surovin není na knedlíku snad nic extra nevhodného, snad jen kromě vaječného bílku (od 1 roku) a vlastně se v mnohém dost podobá klasickému pečivu. Na druhou stranu na něm ale není nic extra výživného či přínosného, ač tento je alespoň ze špaldové mouky.

přílohy

5 komentáře - “Špaldové hrnkové knedlíky”

  1. Zdravím, prvně moc děkuji za Vaše stránky, jsou mi denodenní inspirací ve vaření pro mou roční dcerku. Dnes jsem dělala svíčkovou se špaldovým knedlíčkem a bohužel knedlík se úplně nepovedl. Nevím čím to, ale byl jakoby zdrclý. Dobře to vypadalo jen u dna hrníčků, je možné, že by byl nedovařený? Ocenila bych tady možnost veřejných komentů pod každým receptem, aby mohl každý ppopsat své zkušenosti, co a jak udělal špatně, jak mu recept chutnal a tak.
    Hezký večer Katka

    1. Dobrý den Katko, předně díky za zprávu pochvalu 🙂 S tím knedlíkem jsem úplně nepochopila, v čem jste měla potíž? Byl slizký, mazlavý nebo jak myslíte zdrclý? Pokud byl mazlavý, pak byl opravdu nedovařený – možná to může být typem hrnku, třeba má silnější stěny, netuším. Příště tedy vařte raději déle. Má být konzistencí asi jako karlovarský, není to vyloženě nadýchaný knedlík jako houskový 🙂
      A k těm komentářům: vím, že je to trošku pruda, přihlašovat se, abyste mohla něco komentovat, ale bohužel je to nevyhnutelné. Ještě do nedávna tomu tak nebylo, ale s oblibou stránek a tím, jak jsou stále více veřejně viditelné, stoupal i počet spamů, které sem vkládají roboti. Mazala jsem jich už stovky denně, což opravdu nebylo udržitelné. Pak byste možná mohla napsat komentář bez registrace, ale mezi stovkou dalších, které ke článku nepatřily, byste je stejně nenašla. Takto je to určitě lepší a i Vy jste koneckonců napsala, tak to berme jen jako malou nepříjemnost, která je bohužel nutná a pomáhá bezpečí i přehlednosti 😉

  2. Děkuji za Vynikající recept. Nesehnal jsem bohužel špaldovou mouku, tak jsem ji nahradil celozrnou pšeničnou, ale největší problém byl s vyšleháním bílků, jelikož nemám mixér, takže jsem to musel vyšlehat ručně. A ikdyž sníh nebyl úplně tuhý, tak se knedlík opravdu povedl 🙂

  3. Dobré ráno 🙂
    Přesně takovýhle recept jsem hledala, jen, mohu mléko nahradit vodou? SYN 18M má elargii na mléčnou bílkovinu a tohle mu dát nemohu. Já zase osobně houskové knedlíky miluji a ještě snad raději je plácám a dělám 🙂 Ale začala jsem zdravě jíst a ráda bych, aby jedli zdravě i manžel se synem.
    Děkuji za recept i za odpověď 🙂
    Kateřina

    1. Kačko je mi líto, nemám to bez mléka vyzkoušeno, ale tipla bych si, že to nebude mít žádný zásadní vliv, zkuste to a dejte vědět 😉 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *