Šmakouní palačinky (od 1 roku)

IMG_8847 (1)
Novinkou našeho jídelníčku je Šmakoun. Pro začátek jsem zvolila jeho sladkou variantu, která je pro děti podle mě lákavější, a protože kostička jako taková dceru moc neláká, snažím se ji účelně maskovat. Dneska se to myslím dobře povedlo 🙂

Na cca 10 palačinek:
  • 100g (1/2 balíčku) Šmakouna (použila jsem brusinkového, ale příchuť je na vás, klidně i natural)
  • 1,5 hrnku mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou – pro větší děti)
  • 1,5 hrnku mléka (dětem plnotučné)
  • 2 vejce
Postup přípravy je v podstatě stejný, jako u klasických palačinek, jen do základu rozmixujte šmakouna s vejcem, poté až přisypte mouku a mléko, dokud nebude těstíčko husté jak má být. Případně právnou konzistenci dožeňte ještě troškou více mléka nebo mouky.
Smažila jsem na nepřilnavé pánvi zcela bez tuku a plnila jsem arašídovo-kokosovým máslem, ale náplň je samozřejmě zcela na vás 🙂
Dětská specifika:
  • Šmakoun je vaječná bílkovina a ty jak známo v nadměrném množství zatěžují ledviny malých dětí. Od jednoho roku ovšem nevidím problém v nahrazení porce bílkovin (například z masa nebo vajec) právě porcí Šmakouna.
hlavní jídlamlsáníod 1 rokuŠmakounsvačiny

3 komentáře - “Šmakouní palačinky (od 1 roku)”

  1. Dobrý den Báro, chystám se na palačinky, vypadají dobře a těšíme se (Vaše recepty miluju:)). Jen jsem po nákupu ochuceného doma zjistila, že je s umělými sladidly:(. Tak možná by bylo fajn to do textu připsat, to pro děti asi moc vhodné není…

  2. Dobrý den, také jsem zjistila, že ochuceny je s umělými sladidly. 😏 Tak ten jsem kvůli tomu nebrala, jen obyčejný tj.natural a byly výborné.
    A neni tato velká kombimace bílkovin (tj. 2 vejce a ještě smakoun) pro děti až moc zatěžující?
    Děkuji.

    1. Hani, záleží na tom, kolik toho dítě sní. Když si dá jednu dvě palačinky, bude to adekvátní asi tak běžné porci masa, ve velkém by to do sebe určitě al tlouci nemělo, ale to bych nedoporučila jaksi u žádných palačinek, že 🙂 Jinak máte pravdu, Šmakoun natural je určitě lepší. B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *