Šlehačkové špaldové rohlíčky (od 1 roku)

IMG_4100 (1)Tyhle křehké šlehačkové (martinské) rohlíčky mám strašně ráda, a tak jsem je alespoň malinko ozdravila. Stále je to dobrota plná tuků, co si budeme povídat, ale jeden malý rohlíček pro malý hřích úplně postačí 😉

Na cca 25 rohlíčků:

  • 250g másla
  • 450g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 180ml smetany ke šlehání
  • maková, povidlová či jiná náplň dle chuti

Změklé máslo smíchejte se smetanou ke šlehání a postupně zapracujte mouku. Vyjít by vám mělo krásně vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Je možné, že mouky budete muset použít o něco více či méně, savost každého druhu je totiž individuální. Vyválejte na kruh, který rozdělíte na osminy. Na každou z nich dejte náplň dle svých představ (já jsem svařila mletý mák, mléko, cukr a kapku rumu) a zarolujte. Konce lehce zahněte, aby vznikl malý rohlíček.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C do zlatova (přibližně 10 minut).

IMG_4065

Dětská specifika:

Šlehačka je vhodná pro děti od 1 roku - pro svůj vyšší obsah bílkovin.
Celozrnná mouka je hůře stravitelná a schopnost ji strávit je individuální, záleží na vývoji střev. Pokud si u svého dítěte nejste jistá, použijte mouku bílou. Ta ovšem zase neobsahuje takové množství vlákniny a dalších prospěšných látek.
Těsto samo o sobě je poměrně tučné, ale není slazené. Slazená je až náplň, kterou volte úměrně k věku dítěte.
Mák a tudíž i maková náplň, kterou jsem v tomto případě zvolila já, je tabulkově doporučován od 2 - 3 let.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

6 komentáře - “Šlehačkové špaldové rohlíčky (od 1 roku)”

    1. Magdo, nerozumím Vašemu dotazu, proč byste měla těsto dělit na části? Pokud myslíte tři placky po cca 8 rohlíčcích, pak ano, takto to zhruba vychází, ale je to samozřejmě dle chuti každého, někdo má třeba rád rohlíčky větší, někdo zase menší. B.

      1. Dělala jsem s povidly a jsou fakt výborné. Děkuji za úžasný recept, rozhodně nedělám naposledy.

  1. Už ani nevím, kolikátý mám v sobě 🙈 dětem tedy příště budu muset udělat sladší ořechovou náplň, ale mají ještě povidlovou várku. Zkusím příště třeba s tvarohem 🙂

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *