Skyramisu (pro dospělé)

Je jako tiramisu, jen je v něm o dost míň tuku a o dost víc bílkovin. Krém se dá použít i na dezert pro děti, jen jim do něj samozřejmě nebudete dávat kávu a alkohol 🙂

Na 3 – 4 poháry:

  • 280 g skyru (2 balení)
  • 140 g (1 balení) řeckého jogurtu
  • 100 g mascarpone
  • med nebo sirup či jiné sladidlo dle chuti
  • cca 100 g cukrářských piškotů
  • silná černá káva a amaretto nebo podobný likér dle chuti

Skyr rozmíchejte s bílým jogurtem a zašlehejte také mascarpone. Nejlépe uděláte, když vše svěříte do rukou šlehače nebo mixéru, případně si připravte metličku a biceps 🙂

Vrchovatou lžíci kávy zalijte asi 100 ml vody a spařte. Poté přidejte ještě dle chuti Amaretto a promíchejte.

Do dezertní sklenice dejte na dno piškoty a přelijte je troškou amarettové kávy. Poté navrstvěte polovinu krému. Do středu dejte další piškoty a proces s kávou i krémem opakujte. Navrch můžete zasypat troškou kakaa nebo dozdobit ovocem či jinak dle fantazie.

Před podáváním doporučuji odležet a vychladit v lednici.

Tipy na obměny:

Pokud nemáte Amaretto, můžete použít podobný likér ve stylu Baileys nebo Irish Cream. Trošku více počesku můžete použít i tuzemský rum, vyzkoušela jsem ho v kombinaci s mandlovým sirupem.

Jak udělat pro děti:

Pro děti se část s kávou a alkoholem nehodí, můžete jim tedy piškoty přelít něčím vhodnějším. Může být libovolný sirup (např. javorový nebo datlový chutná skvěle), zkoušela jsem i naředěný karamel nebo silné kakao.

Dětská specifika:

Základem přelivu v tomto dezertu je alkohol, což samozřejmě není pro děti. Jak si ale můžete poradit s dětskou verzí se dočtete výše.
Skyr je velmi zdravý a přínosný výrobek, obsahuje ale vyšší množství bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny malých dětí, proto bych jej doporučila od 1 roku. Totéž platí i pro mascarpone.

mlsáníod 1 rokuod 3 letpro dospělésvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *