Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)

O recepty s luštěninami si hodně píšete. Taktéž hodně hledáte i recepty s hovězím masem, včetně toho mletého, a já vás za oboje chválím. Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Naopak ale různé placičky, bábovičky a vše, co jde při servírování omatlat v kečupu 🙂 děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěniny, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Na 1 bochánek sekané:

  • 500 g hovězího mletého masa (určitě může být i mix)
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • majoránka a sůl dle chuti

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu – dle zkušeností s vlastní troubou,  aby se vám sekaná nevysušila.

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.

Pokud se s množstvím železa ve stravě trápíte, protože potraviny s jeho vyšším obsahem vaše dítě zkrátka nerado, doporučuju zaměřit se na železo alespoň v podobě doplňků stravy, jako je například toto ŽELEZO COMPLEX. Je totiž potřebné nejen pro okysličování krve, ale i pro růst tkání a svalů a zajištění správné funkce nervové soustavy, takže se opravdu vyplatí mít ho ve stravě dostatek. 🙂

Dětská specifika:

Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců.
Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.

bezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlahovězí masoluštěninymleté masood 1 rokuod 3 letsvačiny

7 komentáře - “Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)”

    1. Hani, pro tak malého špunta bych semlela nějakou libovější část, třeba kousek hovězího zadního. Počítejte, že to bude trošku sušší než obvykle, ale takhle malý prcek by tam podle mě moc tučného mít ještě neměl 🙂 B.

  1. Dnes jsem vyzkoušela, ale rovnou dvojitou dávku 🙂 mám doma tři chlapi 🙂 maso jsem použila mix a mouku nedala vůbec. Výborná. Děkuji.

  2. Hezky den, už mám vyzkoušeno par vašich receptu a těším se jak dopadne tento dnešní 🙂 děkuji za inspiraci a přeji vám i nadále takové nadšeni jaké pro vaření mate 🙂
    Veronika

    1. Dobrý den Veru, díky moc za pochvalu a dejte mi určitě vědět, jak Vám sekačka chutnala 😉 B:

  3. Dnes vyzkoušeno, dala jsem dvě vejce, mouku žádnou a přidala bylinky. Je trochu sušší díky čočce, příště bych použila mix masa. S výsledkem jsem ale spokojená, i moje slečny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *