Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)

O recepty s luštěninami si hodně píšete. Taktéž hodně hledáte i recepty s hovězím masem, včetně toho mletého, a já vás za oboje chválím. Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Naopak ale různé placičky, bábovičky a vše, co jde při servírování omatlat v kečupu 🙂 děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěniny, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Na 1 bochánek sekané:

  • 500 g hovězího mletého masa (určitě může být i mix)
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • majoránka a sůl dle chuti

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu – dle zkušeností s vlastní troubou,  aby se vám sekaná nevysušila.

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.

EDIT RECEPTU: Část maminek, která recept zkoušela, mi psala zpětnou vazbu s tím, že mají čočku v sekané částečně či úplně tvrdou. Může to nejspíše být různou tučností masa (tzn. kolik pak pustí šťávy), rozdíl možná může být i v jednotlivých druzích či značkách čočky (některé jsou možná měkčí a vaří se kratší dobu). Pokud si nejste jistá, doporučuju před použitím čočku spařit a nechat v horké vodě krátce stát. Pomoci by mělo i přikrytí pekáče víkem a podlití troškou vody, aby se sekaná pekla „v páře“. Budu ráda, když i přes tento trabl na recept nezanevřete, protože by to byla škoda. 😉 

Pokud se s množstvím železa ve stravě trápíte, protože potraviny s jeho vyšším obsahem vaše dítě zkrátka nerado, doporučuju zaměřit se na železo alespoň v podobě doplňků stravy, jako je například toto ŽELEZO COMPLEX. Je totiž potřebné nejen pro okysličování krve, ale i pro růst tkání a svalů a zajištění správné funkce nervové soustavy, takže se opravdu vyplatí mít ho ve stravě dostatek. 🙂

Dětská specifika:

Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců.
Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.

bezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlahovězí masoluštěninymleté masood 1 rokuod 3 letsvačiny

33 komentáře - “Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)”

    1. Hani, pro tak malého špunta bych semlela nějakou libovější část, třeba kousek hovězího zadního. Počítejte, že to bude trošku sušší než obvykle, ale takhle malý prcek by tam podle mě moc tučného mít ještě neměl 🙂 B.

  1. Dnes jsem vyzkoušela, ale rovnou dvojitou dávku 🙂 mám doma tři chlapi 🙂 maso jsem použila mix a mouku nedala vůbec. Výborná. Děkuji.

  2. Hezky den, už mám vyzkoušeno par vašich receptu a těším se jak dopadne tento dnešní 🙂 děkuji za inspiraci a přeji vám i nadále takové nadšeni jaké pro vaření mate 🙂
    Veronika

    1. Dobrý den Veru, díky moc za pochvalu a dejte mi určitě vědět, jak Vám sekačka chutnala 😉 B:

  3. Dnes vyzkoušeno, dala jsem dvě vejce, mouku žádnou a přidala bylinky. Je trochu sušší díky čočce, příště bych použila mix masa. S výsledkem jsem ale spokojená, i moje slečny

  4. Děkuji za další super recept! Já se držela receptu a moc nám chutnala. Jen bych u receptu, který není pro dochucení vhodný k ochutnání, uvítala alespoň orientační množství soli a koření.

    1. Marťo, to neuvádím, protože je to opravdu velmi individuální, jak kdo moc solí a koření. Vím, že se to špatně odhaduje, ale mně pro někoho cizího ještě hůře než Vám pro sebe samotnou 😉 B.

  5. Dobrý den,

    moc děkuji za recept, který chutnal všem včetně naší 10timěsíční dcery. Dělala jsem ze zadního hovězího a povedlo se.

    Díky!

  6. Opět skělý recept:), jen hovězí mletou nahrazuji krůtí a je to mňam:)….děkuju za inspirace

  7. Dobrý den, možná trochu hloupý dotaz..ale po upečení má být měkká jak mrkev, tak čočka? Pochopila jsem to správně? Děkuju 🙂

    1. Jako myslíte v hotové sekané? Ano, mělo by být vše měkké, nechceme, aby v sekané něco křupalo, nebo..? 🙂

  8. Dobrý den, super nápad a velká dobrota. Sekaná chutnala dcerce, ale ani manžel neodmítl. Velké díky za výborné recepty

  9. Dobrý den,dnes jsem vyzkoušela a teeeeda,vážně výborné,naše 16timěsíční dcerka snad nikdy takhle nemlaskala,jak si pochutnávala 😉😁Diky moc za vase recepty a zároveň inspiraci 😉

  10. Dnes jsem dělala, akorát bez mrkve, ale s cuketou. Jo a maso mix 50/50 hov/vepř, 3.5 letá dcera. Je výborná. Konečně jídlo kam.muzu propašovat červenou čočku a dcera to sni. Dekuji

  11. Dobrý den,

    moc děkuji za receptík, dcerka (3,5r), která je celkem nejedlík snědla celé kolečko této dobrůtky. Jsem ráda, že jsem narazila na vaše stránky, určitě se od vás nechám inspirovat v dalších receptech :).

    1. Mony moc děkuju, moc mě to těší a budu se těšit že vyzkoušíte i další recepty 🙂 B.

  12. Krásný den, sekanou jsem dělala v pomalém hrnci, tudíž čočka uvnitř ani nebyla znát, naprosto luxusní záležitost. Nepraskla, maso šťavnaté. Misto mouky rozmixují ovesné vločky. Za mě top recept. Děkuji. Ráda u Vás hledám inspiraci pro zdravé vaření pro celou rodinu.

    1. To je super nápad s tím pomalým hrncem Martino, moc za něj děkuji, a stejně tak za milou pochvalu 🙂 B.

    2. Dobrý den, mohla bych poprosit na jakou funkci jste dělala v pomalém hrnci? Ráda bych to vyzkoušela, ale hrnec mám nově, tak se nevyznám.
      Děkuji.

  13. Dobry den,
    ta tedy je! Nase mala mi po spoustu vytrhla dalsi kousek z ruky a hned chtela dalsi :D. Za me i dcerku 11,5 mesice luxusniii❤️. Dekujeme M+E

  14. Prosim, ako riesite deti do roka bez soli vs. Zvysok rodiny, co dochucuje. Toto sa asi dodatocne neda dochutit. Ci urobit dve kopky, jednu solenu a druhu bez?

    1. Já bych Katko kousek směsi odebrala před ochucením a tu bych upekla ve formě na muffiny nebo nějaké jiné formičce. Dceři jsem to tak dělala, když byla malá, bylo to pro ni zároveň zábavné, když jsem jí servírovala například kytičky nebo motýlky 🙂 B.

  15. Díky za recept, povedla se, i čočka byla měkká. 2 ze 3 nejedlíků snědli celý talířek, a to je úspěch😊 Chutná i dospělým.

    1. Tak to je velká pochvala (a vy teda máte můj obdiv, za tolik nejedlíků doma :-)). Díky moc! B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *