Salát s pečenými jablky, fíky, kozím sýrem a kešu ořechy (od 2 – 3 let)

S dětmi a saláty to není úplně ideální, já vím. Pokud si je ale budete chtít pro nějaký získat, myslím, že právě s tímto je velká šance. Jsou v něm sladká jablíčka i fíky, gurmáni určitě uvítají i kozí sýr 🙂

Na 2 porce:

  • ½ hlávky ledového salátu
  • 2 kyselejší jablka
  • 4 čerstvé fíky
  • 1 červená paprika
  • 100g měkkého kozího sýra
  • 2 hrsti kešu ořechů
  • sůl a salátové koření dle chuti

Na zálivku:

  • 2 lžíce panenského oleje (doporučuju řepkový)
  • 2 lžíce vinného nebo jablečného octa
  • 2 lžíce javorového sirupu (či medu)

Jablka omyjte a nakrájejte na plátky, fíky rozdělte na čtvrtiny. Rozpalte pánev a oboje na ní zprudka do zlatova opečte. Přihoďte zároveň i kešu, které tímto opražíte. Pokud máte kvalitní nepřilnavou pánev, můžete vše opékat zcela nasucho, ovšem jestliže si nejste jistí, zlehka pánev tukem raději vytřete. Mezitím si nakrájejte ledový salát a červenou papriku na menší kousky, a také připravte zálivku. Smíchejte olej, ocet a javorový sirup a dobře prošlehejte. Do talíře dejte čerstvou i opečenou zeleninu a ořechy, osolte, okořeňte a zalijte zálivkou. Podávejte s kouskem opečeného pečiva.

Dětská specifika:

Ač jsou mnohé ze surovin vhodné pro mnohem mladší děti, mám za to, že velké množství syrové zeleniny může být takto v jedné porci pro malé děti hůře stravitelné, proto řadím do kategorie od 2 let.
Dalším důvodem zařazení je i přítomnost kešu ořechů, které jsou hůře stravitelné a náchylné na plísně a žluknutí.
Jemný kozí sýr nižší slanosti je vhodný zhruba od 1 roku.
Taktéž paprika je pro svou silnou slupku vhodná až od 1 roku. Stejně je to i s exotickými fíky.

bezlepkovéhlavní jídlajablkaod 3 letpřílohypro dospělé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *