Rillettes (od 3 let)

IMG_3368 (1)Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle „mastniska“ stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem – myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila 😉

Na cca 1l hmoty (tj. 2 úplně vrchovaté tyto sklenice):

  • 1kg vepřového boku (pohodlnější je bez kosti)
  • 150ml bílého vína
  • 15g soli
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu
  • barevný pepř na ozdobu

Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli – já jsem krájela na cca 2×2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe – já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak dvě. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu.

IMG_3417 (1)

Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne :))

Dětská specifika:

Nejde o žádný dětský recept, přesto je tak vynikající, že jsem se s vámi o něj musela podělit. Třeba pro vás bude inspirací alespoň jako jedlý dárek pro nějakého chlapa v rodině nebo jako občerstvení pro vítanou návštěvu 😉

bezlepkovébezmléčnémulticookerod 3 letostatnípomazánkypro dospělésvačinyvepřové maso

7 komentáře - “Rillettes (od 3 let)”

    1. Právě nandano do sklenic, jsem zvědavá, jak bude chutnat po zchladnuti. Byla jsem v pokušení přidat česnek , ale možná příště😉 ,dělala jsem v troubě cca 4 hodiny na 150 st.

  1. Co se dá prosím dělat s tou odřízlou kúží? Cibule, Kmín nebo jiné koření se přidávat nemusí? Děkuji, Alena

    1. Kůži Aleno vyhazuju, je to gumové a požvýkat se to nedá, tak maximálně to můžete vyvařit v nějakém vývaru a vyhodit až pak. Nebo se o to postará pejsek. Koření se žádné přidávat nemusí, já dávám jen tu snítku rozmarýnu nebo tymiánu, ale samozřejmě fantazii se meze nekladou a vyzkoušet to můžete 🙂 B.

      1. Barčo, tak mám hotovo. Mohu poprosit o rychlou konzultaci? Dělala jsem z poloviční dávky, v troubě na 160. Šli jsme s dětmi ven a vrátili se akorát, když se začalo maso připalovat (to bylo asi po dvou hodinách). Znovu jsem podlila, chvilku ještě pekla. Myslím ale, že to není uplně ono. Čím to může být? Moc libový bůček nebo špatný způsob úpravy? Děkuji,

        1. Já to v troubě nikdy nedělám, tak nemůžu úplně dobře radit. Proč „to není ono“? V čem? Jinak já to teda nepodlévám ani když se to trošku začne připalovat, ten bůček je tak tučný, že se to v něm v podstatě „smaží“ a mně to více vypečené chutná, ale je to asi o vkusu. Pokud se to připalovalo moc nebo se to špatně maže, tak byl bůček asi málo prorostlý (míň tučný). B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *