Recenze: Tefal OptiGrill

Tefal Optigrill je elektrický gril pro domácí použití, jenž vás svou chytrostí rozhodně překvapí. Má chytrý senzor, který automaticky rozpozná tloušťku masa, a podle ní přizpůsobí dobu přípravy, aby byl steak propečený přesně tak, jak si to přejete. Grilovat ale nemusíte jen steaky, vlastní program s automatickým přednastavením má například i hamburger, klobása, drůbež, ryba nebo pečivo. Samozřejmostí je i manuální program, který si můžete nastavit dle vlastních preferencí.

Jak to celé prakticky funguje?

Na začátku přípravy pokrmu zvolíte funkci, kterou při grilování hodláte využít – jak už jsem napsala výše, máte na výběr ze základních přednastavených, a nebo můžete využít vlastní. Na pravé straně ovládacího panelu najdete barevné  signalizační světélko – to bude váš průvodce při přípravě jídla. Až se gril správně nahřeje, světélko vám to oznámí růžovou barvou a pípnutím, a vy můžete začít. Jednoduše tak, že plátek masa umístíte na plotnu a zavřete. Gril sám nastaví dobu přípravy podle jeho síly a každou jednotlivou fázi vám pak oznámí jak změnou barvy, tak i signalizací zvukovou. Až tedy váš steak bude v úrovni „rare“, změní se kontrolka na červenou a přístroj zapípá. Pokud necháte maso připravovat dále, oznámí vám stejným způsobem i stupně „medium“ a „well done“ (od červené přes žlutou až k zelené).

Co jsem vyzkoušela

Správně propečený steak je umění, takže ten mě samozřejmě zajímal nejvíce, a tak jsem v grilu vyzkoušela ten z hovězího, vepřového i kuřecího masa a se všemi si poradil na jedničku, propečenost opravdu seděla. Zkusila jsem do něj dát i celou rybu, taktéž ji zvládnul úplně přesně, stejně jako i samotný porcovaný filet z lososa. Vyzkoušela jsem i různorodou zeleninu – např. cuketu, papriku, chřest či (předvařený) brambor. U zeleniny je práce s grilem trošku komplikovanější, protože na ni není přednastavený program a musíte ji tedy grilovat dle vlastního nastavení, navíc ideálně nakrájenou na stejně silné plátky. Jakmile se s ním ale zapracujete, zvládnete to hravě (na moje výsledky se můžete podívat na fotkách níže). Největší slabinu vidím u grilu v propékání toastů, které jsem samozřejmě také vyzkoušela. Plotna má silný výkon a povrch toastu se upeče poměrně rychle – zpravidla o chvilku dříve, než bych si osobně přála, aby se mi rozpustil sýr vevnitř. Náplň v toastu se vám propeče, ale kůrka už v tu chvíli bude opravdu zlatá, a já osobně preferuji propečení z venku spíš jen na lehkou mřížku. To je ale věc vkusu a troufám si říct, že toasty asi ani nejsou hlavní devízou tohoto grilu a důvodem, proč si jej pořizujeme.

Výhody

Mezi jeho největší výhodu podle mě patří jeho důmyslný systém oznamování propečenosti masa. To je umění hodné mistra, ve kterém si i já sama často nevěřím, takže tuto berličku při dělání steaků rozhodně oceňuju a tipla bych si, že nebudu sama 😉 Gril je silný, pevný a bytelný. Když přiklápím vrchní plotnu, nemám na rozdíl od toho starého strach, že se mi při vyšším tlaku některá část zlomí – vše je kovové a stabilní. Plotna je navíc sama o sobě těžká a robustní, připravovaný pokrm tedy vlastní vahou dobře zatíží tak, aby se správně propekl, na což jsem u svého starého modelu taktéž často narážela. Chválím i velikost grilu – je tak akorát pro malou rodinu, aniž by v její kuchyni překážel. Jako bonus se díky použitému materiálu nic nepřipaluje ani nepřilepuje a po vaření obě plotny pohodlně umyjete v myčce.

Nevýhody

Jak jsem zmínila výše, na toasty není gril ideální – ale je to gril, ne toastovač 🙂 Oproti toustovači se samozřejmě také i déle nahřívá, je to ale jen několik málo minutek, nic zásadního. Milovníkovi grilované zeleniny, jako jsem já, chybí i program na zeleninu, ač chápu, že ten by asi bylo továrně náročné vyvinout – délka její přípravy je druh od druhu jiná. Jako u snad všech výrobků, i zde musím zkritizovat mnou nenáviděné a bohužel všudypřítomné plasty. Zde jsou ovšem jen na jednom místě – v úchytovém systému obou ploten, jste tedy nuceni je použít tehdy, když plotnu vytahujete nebo naopak nasazujete. Zatím se tyto plastové nožičky ale jeví celkem odolně.

Suma sumárum

Pokud rádi grilujete, ale zároveň nemáte prostor či finance na klasický venkovní zahradní gril, jistě pro vás bude tento elektrický správným kompromisem. Jídlo z něj připravené je navíc mnohem zdravější a celé to trvá opravdu jen chvíli. Jídlo navíc vůbec nemusíte hlídat, protože gril se ohlásí sám. Můžete tak nastartovat přípravu a v jejím průběhu se věnovat rodině. Pokud nejste zrovna mistr v grilování masa, automatickou funkci propečenosti určitě také uvítáte s nadšením.  U mě gril obstál velmi dobře a nezahálí u nás ani přesto, že venkovní grilovačky na velkém grilu skutečně milujeme. Stal se mým kamarádem v pohotovosti, kterého nažhavím místo smažení na pánvi nebo když venkovnímu grilování počasí nepřeje. Za mě jednoznačně palec nahoru 🙂

Na základní jídla připravovaná na tomto grilu se můžete podívat níže:

Kuřecí steak a chřest

Vepřová panenka a opečená bageta

Hovězí steak a grilované brambory

Ryba vcelku (mořský vlk)

Grilovaný chřest a cuketa

Grilované brambory

článkyrecenze

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *