Pstruh s dýňovo-hráškovým pyré (od 1 roku)

Dobrá rybka toho mnoho nepotřebuje a pstruh mezi ně bezpochyby patří. Jednoduše doplněný dýní, hráškem a jemným kořením je to jídlo pro náročné gurmány úplně stejně, jako pro malé děti.

Na 3 porce:

  • 3 filety ze pstruha
  • 400 g očištěné dýně (hokaido)
  • 100 g mraženého (nebo čerstvého) hrášku
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek a sůl dle chuti

Pstruha osolte a okořeňte dle vlastní libosti. Já osobně příliš koření u ryb nepoužívám, pouze citronový pepř. V pánvi rozpalte menší množství tuku a rybu na něm po kůži osmažte.

Dýni nakrájejte na menší kousky a uvařte do změknutí. Trvá to přibližně deset minut, záleží na velikosti, kterou jste zvolili. Až dýni odstavíte, do horké vody vhoďte ještě mražený hrášek, aby rozmrzl (dále už ale nevařte, jen prohřejte a vodu slijte).

Přemístěte do mixéru společně s rozpuštěným máslem a vyšlehejte na pyré. Ochuťte solí a strouhaným muškátovým oříškem.

Pstruha podávejte s teplým zeleninovým pyré. Můžete ještě zakápnout pár kapkami kvalitního panenského oleje.

Dětská specifika:

Ryby jsou doporučovány od 1 roku, a to především proto, že jsou díky životu ve znečištěných vodách zatíženy rtutí a dalšími těžkými kovy, což jsou látky, které do organismu nepatří, obzvláště ne dětského. Na druhou stranu jsou ale ryby velmi bohaté na zdravé tuky, které prospívají rozvoji mozku, což je zásadní i pro děti před prvním rokem.
Dýně a hrášek jsou naopak naprosto bez problémů vhodné i pro nejmenší děti už od začátků přikrmování.
Máslo je pro vyšší obsah bílkovin a lehkou projímavost doporučováno od 1 roku.

dýněhlavní jídlaod 1 rokuod 3 letryby

2 komentáře - “Pstruh s dýňovo-hráškovým pyré (od 1 roku)”

  1. Dnes jsem vařila podle vás, musím říct, že pyré předčilo mé očekávání. Jedním slovem výborné. Děkuji za inspiraci při mém tápaní co mrňousům vařit.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *