Pomerančová špaldová bábovka (od 1 roku)

IMG_9300 (1)Dostala jsem chuť na bábovku a na experimenty. A tak vznikla tato špaldová pomerančová krasavice vláčného typu, po které se vám nebude takzvaně prášit od pusy :-))

Množství těsta na menší bábovkou formu:

  • 3 vejce
  • 150ml oleje
  • 100g třtinového cukru
  • 1 pomeranč (nejlépe BIO)
  • 300g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 250g bílého jogurtu
  • 1/2 kypřícího prášku

IMG_9347 (1)

Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte olej a kůru i šťávu z pomeranče. Vzhledem k tomu, že pomeranče bývají často chemicky ošetřené, doporučuji k tomuto účelu zvolit pomeranč BIO, případně obyčejný, který několikrát spaříte vroucí vodou. Můžete si také koupit strouhanou pomerančovou kůru jako koření v pytlíčku. Postupně zapracujte i ostatní suroviny, až získáte klasické polotekuté bábovkové těsto. To nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte na 180°C přibližně půl hodinky. Pokud si propečeností nebudete jistí, můžete do bábovky píchnout špejli.

Já jsem bábovku vylepšila ještě kousky nasekané hořké čokolády, které jsem jen tak ledabyle zamíchala do těsta. Proto jsou v ní taky ty malé krátery :-))

IMG_9353 (1)

Dětská specifika:

Jako u všeho ostatního sladkého pečení, i zde uvádím, že bych nepodávala dítěti mladšímu jednoho roku - není to potřeba.
Bábovku jsem se snažila udělat co možná nejvíce odlehčenou oproti klasice, proto jsem také použila špaldovou mouku, místo másla olej, místo mléka bílý jogurt. Dá se tedy snad říci, že je to zdravější verze.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

18 komentáře - “Pomerančová špaldová bábovka (od 1 roku)”

  1. Zaujal mě Váš recept. Jsme bezmléční, takže jogurt nelze, nezkoušela jste i z nějaké alternativy? Já bych mohla bezlaktózový, ale 15 měsíční dcera má ABKM 🙁

    1. Zrovna dnes mi jedna ze čtenářek psala, že použila zakysanou smetanu a trošku kokosového oleje, tak bych řekla, že když použijete třeba kokosovou smetanu nebo nějakou jinou rostlinnou alternativu, mělo by to v pohodě fungovat. Jestli se Marto obecně trápíte s recepty při ABKM, doporučuju Vám blog Jitky Matěchové – sama má syna s ABKM a i přesto vaří hotové zázraky 😉 Jmenuje se Na vlně chuti.

      1. Dobrý den, děkuji! Na Jitku jsem už kontakt dostala, něco jsem od ní už i zkoušela. Bohužel ale musím řešit i finanční stránku a dost surovin je pro nás nedostupné. Ale dnes jsem bábovku dělala, použila jsem rýžovou alternativu smetany. Jen těsto bylo hodně hutné. Ale jinak paráda, jen pro syna musím trochu více přisladit 🙂

    2. Dobrý deň,
      mne sa osvedčil aj upravený recept obyčajnej bábovky s vodou a olejom, kde som množstvo vody nahradila pomarančovou šťavou. Chutila nám všetkým a žiadne mlieko v nej nebolo. (Tiež máme problém s mliekom)

      1. Díky za tip Katko, taky bych řekla, že mléko není pro tento druh pečení nepostradatelné (a nebo se vždy dá nahradit rostlinným) 🙂

    3. Zdravím, doma můžete vyrobit mléko. Takže do receptů, kde je mléko můžete udělat domácí mandlové mléko, nebo kokosove. Vyjde to levněji.

    1. Barčo, věkové omezení je pro bábovku jako takovou. Samozřejmě nikomu jiný postup neberu, ale já bych nedoporučovala čokoládu dříve než ve 2 – 3 letech. Kvalitní, s vysokým podílem kakaa, ideálně hořkou.

    1. To už jsou jen takové tipy, aby maminky věděly, jak to případně dochutit nebo vylepšit pro dospělé. Tady to třeba není tak jednoduché realizovat, ale u mnohých jídel se dá dětem oddělit a dospělým něčím “dovytunit”, proto ty recepty takto píšu. Ve specificích pak doplňuju alespoň v základu. Jsem každopádně ráda, že chutnalo, a děkuju za vyzkoušení 🙂

  2. Dobrý den, babovka je vyborna. Mohla bych se zeptat odkud mate formu na babovku? Dekuji. Š.

    1. Šárko děkuji, to jsem ráda 🙂 Formu jsem kupovala v domácích potřebách Orion, vyšla myslím do dvou stovek.

  3. Zdravím Báro, vařím/peču podle Vás často a ráda 😉 Jen tahle bábovka se mi nezdařila. Radit na dálku je asi složité, nicméně to zkusím. Bábovka během pečení krásně vyběhla, pak jsem po vytažení nechala chvíli odpočívat ve formě a během chvíle klesla a zdrcla se 🙁 Zbyla z ní je taková hutná gumová hmota 🙁 Nemáte nápad čím to? Děkuji

    1. Markét moc díky za pochvalu 🙂 Jinak ta bábovka opravdu taková hutná je, asi ne každý to až takto má rád, možná to u vás vyšlo až nějak moc extrémně. Může to být druhem mouky i pečením, prudkou změnou teploty, těžko takto říct…

  4. Dekuji za recept. Babovka je bozi. Trosku jsem si ji upravila – z bilku jsem vyslehala snih a vubec tak neni tuha. Je uplne takova heboucka. A misto pomerance jsem dala do testa kompot mandarinek a ovesne mleko misto jogurtu. Takze uplne jiny recept 😀 ale i presto dekuji

    1. Teď jste mě pobavila 😀 vzpomněla jsem si na nějakou parodii na J. Babicu… dám tam limetku, když nemáte limetku, dám tam citron, když nemáte citron, nedám nic… míchám míchám, koukám, nic tam nemám 😀
      Já jsem zvyklá dodržovat recepty přesně, ale můj manžel taky takhle v jídle ze tří ingrediencí 2 vymění a pak se diví, že to chutná…. “zvláštně”. 😀 Tak jsem ráda, že Vám to vyšlo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *