Pomazánka z červené čočky (od 1 roku)

S přípravou tohoto receptu je dobré začít o něco dříve, neboť čočku je potřeba uvařit, nechat zchládnout a i hotovou pomazánku doporučuju nechat aspoň hodinku zatuhnout v lednici. Stojí to ale rozhodně za to, protože je výborná a přitom obsahuje jen pár surovin.

  • 1 kávový šálek červené čočky
  • 1 malá jarní cibulka
  • větší oříšek másla
  • 1 zarovnaná kávová lžička hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • sůl dle chuti
Červenou čočku dáme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím horké vody (měly by to tedy být cca 2 šálky) a 5 minut povaříme. Případnou přebytečnou vodu slijeme a uvařenou čočku necháme vychladnout. Poté ji smícháme s větším oříškem změklého másla, nasekanou jarní cibulkou a česnekem. Přidat můžete i malé množství hořčice a sůl dle chuti. Pečlivě vše promíchejte a nechejte v lednici ztuhnout.

Dětská specifika

  • červená čočka by neměla nadýmat a je proto vhodná pro děti od cca 8 měsíců, nicméně zbylé suroviny v receptu,, jako je např. česnek, cibulka nebo hořčice, bych takto malým dětem nedávala, proto řadíme spíše do kategorie od 1 roku. Neznamená to ovšem, že se nemůžete odpíchnout od základu, který tvoří červená čočka a máslo, a přidat o něj něco pro malé děti vhodnějšího (můj tip je např. kořenová zelenina – mrkev, petrželka).

luštěninyod 1 rokupomazánky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *