Polentový nákyp s kuřecím masem (od 8 měsíců)

IMG_1087 (1)Polenta je kukuřičná kaše, která je vynikající nejen jen tak v základu, ale především zapečená. Přesně jako je tato. Říkejme tomu třeba koláč nebo nákyp. Není to moc fotogenické, ale je to táák dobré 🙂


  • 125g polenty
  • 1/4 litru vývaru (nebo vody)
  • kelímek zakysané smetany
  • 2 vejce (do roka jen žloutky)
  • cca 1/4 brokolice
  • 1 mrkev
  • 1 kuřecí prso
  • olej dle potřeby
  • sůl, pepř a tymián dle chuti

 

Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš velmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte – hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchládnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.

IMG_1080 (1)

Zatímco kaše chládne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše. Dochuťte solí a kořením.

Pečte v troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.

Dětská specifika

polenta je kukuřičného původu, je tedy bezlepková a vhodná i pro nejmenší děti od miminka, stejně tak jako mrkev a brokolice
zakysané mléčné výrobky včetně zakysané smetany začínáme podávat kolem 8. - 9. měsíce
dětem do 1 roku z vejce vynechejte bílek, který zatěžuje ledviny a dává se až od 1 roku

brokolicedo 1 rokuhlavní jídlakuřecípolentasvačiny

9 komentáře - “Polentový nákyp s kuřecím masem (od 8 měsíců)”

  1. Mňamka. Polenta se mi povedla až podle tohoto receptu,předtím jsem ji dělala asi třikrát a nikdy to nebylo ono. Poprvé jsem tento recept využila tak, jak je tu popsán, ale bez masa. Podruhé jsem neměla brokolici, tak jsem ji nahradila hrstkou baby špenátu a půlkou cukety, co mi zbyly od oběda, k tomu jsme přidala trošku čerstvé bazalky. Oboje bylo moc dobré! Podruhé už jsme dělala z dvojité dávky (teda dvojité dávky polenty, zbytek jsem navýšila jen o fous).

  2. Dělala jsem už dvakrát. Poprvé, když jsem tady měla na náštěvě rodiče, kteří polentu vůbec neznali a obecně jsou na tradiční českou kuchyň. Když pominu, že do toho narvali kečup, tak jim to chutnalo. Problém asi byl, že jsem to dělala z dvojité dávky polenty a zdvojila jsem jen vajíčka a nikoliv smetanu a bylo to sušší. Příště jsem už i zdvojila smetanu a bylo to lepší. Poprvé jsem dělala jen s hráškem a porkem a podruhé jsem do toho dala celý sáček mražené směsi mrkev, hrášek ,kukuřice. Oboje je výborné. Mně to moc chutná. Bohužel můj 4letý syn to odmítl i jen ochutnat. 19měcíční dcera tedy aspoň ochutnala, ale moc toho nesnědla. No určitě ještě někdy uvařím. Syn už je asi ztracený, co se týká zdravé stravy, ale s dcerou to ještě nevzdám 🙂

  3. Dobry den, recept vypada vyborne, chci se do toho dnes pustit, ale potrebovala bych vedet, kolik toho s danym mnozstvim surovin bude – rada bych, aby z toho byl obed pro dva dospele a 14 m chlapecka. Vyjde nam to? Nebo mam pridat? diky!

    1. Sandro, je to jedna zapékací miska standardní velikosti, tak zhruba 4 dospělé porce 🙂 Díky za podnět, doplním do receptu.

  4. Výborný recept, jednoduchý, chutný a celkem rychlý na přípravu! Polentu jsem kdysi zkoušela uvařit, ale neokouzila mě, ovšem tenhle recept mě přesvědčil, že to s ní ještě nemám vzdávat. Dá se vymyslet spousta variant zapečené polenty, přidat různé druhy zeleniny. Díky mámo!

    1. Alenko, je mezi nimi velmi mírný rozdíl v hrubosti a délce vaření, v tomto receptu je to ale jedno a můžete klidně použít kteroukoliv variantu 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *