Pohankové rohlíčky (od 1 roku)

Tenhle recept je úplná záhada. Ač pohanka u nás doma není žádným velkým favoritem, tyhle rohlíčky nějak podezřele rychle mizí ze stolu. Že bychom jí přišli na chuť? 😉

Na cca 30 rohlíčků:

  • 150g pohankové mouky
  • 100g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 20g kakaa holandského typu
  • 50g kokosového cukru
  • 30g (2 lžíce) javorového sirupu
  • 1 vejce

Ghíčko rozpusťte a promíchejte s kokosovým cukrem. Zapracujte také vejce, javorový sirup, kakao a po částech pohankovou mouku. Dobře prohnětejte rukama. Vzniknout by mělo těsto, se kterým se krásně pracuje a příliš se nedrolí. Můžete z něj celkem jedoduše vyválet i dlouhého hada, kterého jen nakrájíte na jednotlivé válečky a ty stočíte do rohlíčků.

Rohlíčky pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 – 15 minut (já jsem pekla na horkovzduch přesně 12 minut). Prví várku kontrolujte, těsto je tmavé a lehce tak můžete přehlédnout spálení.

Rohlíčky jsou křupavé, ne vyloženě měkké a dobře drží tvar. Vyzkoušela jsem těsto i vyválet na plát a vykrájet – povedlo se, dokonce i reliéf (otisk) dobře udržely, můžete tedy těsto použít i na klasické sušenky (jen pečte o něco kratší dobu).

Pokud nemůžete použít vejce, mám za to, že by měl recept fungovat i bez něj, každopádně se těsto bude nejspíše o něco více drolit. Pomohla bych si přidáním většího množství sirupu nebo ubráním části mouky (tipuji o cca 30g méně). Je to ale jen můj odhad, nemám to vyzkoušeno.

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Pro děti mezi 1. - 2. rokem doporučuji vynechat z receptu kakao, které je tabulkově doporučováno od 2 let. V receptu ale není vyloženě podstatné, nahraďte ho lžící mouky.

bezlepkovébezmléčnécukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letpohankasušenkysvačiny

14 komentáře - “Pohankové rohlíčky (od 1 roku)”

  1. Vynikající, chuť mi silně připomíná kakaové pracny 🙂 a s těstem se pracuje jedna báseň 🙂 udělala jsem rohlíčky i sušenky s razitkem 🙂 ukládám recept a už nebude žádné vánoce chybět. Díky!

    1. Anet, dala bych asi cukr třtinový a trošku medu, ale pak už to trošku postrádá ten smysl, proč jsem tu „zdravější“ verzi vymýšlela. B.

    2. Dala bych třeba hnědý cukr a datlový sirup 🙂 tak to chci zkusit já protože kokosový cukr ani javorový sirup nemám 🙂 možná by se dalo nahradit i medem 🙂

  2. Zkouším dělat dvojitou dávku, ale těsto se mi zdá řídké. Vůbec se nedrolí, ale strašně se táhne a nedrží tvar (asi jsem dala moc velká vejce). Zkusím tam dát víc mouky. Snad to pomůže. V repceptu se nepíše, zda se má nechat odpočnout v ledničce, tak předpokládám, že ne. 🙂
    Jinak děkuji za Vaše stránky, jsou super. 🙂

    1. Jíťo může to být, ona se i každá mouka chová trošku jinak. Zkusit dohustit a snad se to podaří zachránit. Odležet se nemusí, ale ničemu to samozřejmě ani nevadí, pokud to uděláte. Díky za zprávu a pochvalu 🙂 B.

    1. Karolíno asi ano, ale pak už to nebudou pohankové rohlíčky, ztratí tu chuť, která je dělá tím čím jsou. B.

  3. Jsou super:)Trosku jsem upravila sice,ale Vas recept mi byl skvelou inspiraci.Kokosoveho cukru jsem dala jen 30g,misto javoroveho sirupu datlovy a 50g pohankove mouky jse nahradila mandlovou.Diky za recept!

  4. Hezký den Baru, chtela bych se zeptat, zda nemate zkusenost s cukrovim ze spaldove mouky? nemohla jsem dnes za boha sehnat mouku pohankovou, tak nevim jestli se do toho poustet, aby rohlicky byly alespon trochu dobre 🙂 moc dekuji, Hanka

    1. Hanko, tu zásadní chuť u těchto rohlíčků dělá opravdu ta pohanka, bez pohankové mouky to prostě nebudou pohankové rohlíčky. To si radši najděte recept na nějaké pšeničné a použijte pšenici špaldu, v tom bych problém neviděla, já ze špaldy peču úplně běžně (je tu řada receptů). B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *