Pohankové rohlíčky (od 1 roku)

Tenhle recept je úplná záhada. Ač pohanka u nás doma není žádným velkým favoritem, tyhle rohlíčky nějak podezřele rychle mizí ze stolu. Že bychom jí přišli na chuť? 😉

Na cca 30 rohlíčků:

  • 150g pohankové mouky
  • 100g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 20g kakaa holandského typu
  • 50g kokosového cukru
  • 30g (2 lžíce) javorového sirupu
  • 1 vejce

Ghíčko rozpusťte a promíchejte s kokosovým cukrem. Zapracujte také vejce, javorový sirup, kakao a po částech pohankovou mouku. Dobře prohnětejte rukama. Vzniknout by mělo těsto, se kterým se krásně pracuje a příliš se nedrolí. Můžete z něj celkem jedoduše vyválet i dlouhého hada, kterého jen nakrájíte na jednotlivé válečky a ty stočíte do rohlíčků.

Rohlíčky pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 – 15 minut (já jsem pekla na horkovzduch přesně 12 minut). Prví várku kontrolujte, těsto je tmavé a lehce tak můžete přehlédnout spálení.

Rohlíčky jsou křupavé, ne vyloženě měkké a dobře drží tvar. Vyzkoušela jsem těsto i vyválet na plát a vykrájet – povedlo se, dokonce i reliéf (otisk) dobře udržely, můžete tedy těsto použít i na klasické sušenky (jen pečte o něco kratší dobu).

Pokud nemůžete použít vejce, mám za to, že by měl recept fungovat i bez něj, každopádně se těsto bude nejspíše o něco více drolit. Pomohla bych si přidáním většího množství sirupu nebo ubráním části mouky (tipuji o cca 30g méně). Je to ale jen můj odhad, nemám to vyzkoušeno.

Dětská specifika:

Osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají".
Pro děti mezi 1. - 2. rokem doporučuji vynechat z receptu kakao, které je tabulkově doporučováno od 2 let. V receptu ale není vyloženě podstatné, nahraďte ho lžící mouky.

bezlepkovébezmléčnécukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letpohankasušenkysvačiny

24 komentáře - “Pohankové rohlíčky (od 1 roku)”

  1. Vynikající, chuť mi silně připomíná kakaové pracny 🙂 a s těstem se pracuje jedna báseň 🙂 udělala jsem rohlíčky i sušenky s razitkem 🙂 ukládám recept a už nebude žádné vánoce chybět. Díky!

    1. Anet, dala bych asi cukr třtinový a trošku medu, ale pak už to trošku postrádá ten smysl, proč jsem tu „zdravější“ verzi vymýšlela. B.

    2. Dala bych třeba hnědý cukr a datlový sirup 🙂 tak to chci zkusit já protože kokosový cukr ani javorový sirup nemám 🙂 možná by se dalo nahradit i medem 🙂

  2. Zkouším dělat dvojitou dávku, ale těsto se mi zdá řídké. Vůbec se nedrolí, ale strašně se táhne a nedrží tvar (asi jsem dala moc velká vejce). Zkusím tam dát víc mouky. Snad to pomůže. V repceptu se nepíše, zda se má nechat odpočnout v ledničce, tak předpokládám, že ne. 🙂
    Jinak děkuji za Vaše stránky, jsou super. 🙂

    1. Jíťo může to být, ona se i každá mouka chová trošku jinak. Zkusit dohustit a snad se to podaří zachránit. Odležet se nemusí, ale ničemu to samozřejmě ani nevadí, pokud to uděláte. Díky za zprávu a pochvalu 🙂 B.

    1. Karolíno asi ano, ale pak už to nebudou pohankové rohlíčky, ztratí tu chuť, která je dělá tím čím jsou. B.

  3. Jsou super:)Trosku jsem upravila sice,ale Vas recept mi byl skvelou inspiraci.Kokosoveho cukru jsem dala jen 30g,misto javoroveho sirupu datlovy a 50g pohankove mouky jse nahradila mandlovou.Diky za recept!

  4. Hezký den Baru, chtela bych se zeptat, zda nemate zkusenost s cukrovim ze spaldove mouky? nemohla jsem dnes za boha sehnat mouku pohankovou, tak nevim jestli se do toho poustet, aby rohlicky byly alespon trochu dobre 🙂 moc dekuji, Hanka

    1. Hanko, tu zásadní chuť u těchto rohlíčků dělá opravdu ta pohanka, bez pohankové mouky to prostě nebudou pohankové rohlíčky. To si radši najděte recept na nějaké pšeničné a použijte pšenici špaldu, v tom bych problém neviděla, já ze špaldy peču úplně běžně (je tu řada receptů). B.

  5. Zkusili jsme recept..vybechali jsme jakao a bilek..testo i kdyz se maoinko drobilo, drzelo tvar, namackavali jsme je do forkicek na rohlicky. Muzu se zeptat, cim mate hotove rohlicky posypane?

    1. Kristýno, obyčejným moučkovým cukrem, jen kvůli kontrastu na fotce. Zbytek jsem ničím nesypala a ani nebudu 🙂 B.

    1. Zdeňko, pokud chcete dělat rovnou po zpracování těsta rohlíčky, je lepší máslo jen změklé. Pokud těsto necháte odpočívat v lednici, klidně může být rozpuštěné zcela 🙂 B.

      1. Aha, ok, děkuji za rychlou odpověď, budu vědět pro příště, už jsem ho rozpustila. Úplně se s těstem nepracovalo tak dobře, jak jste psala, ale neva, udělala jsem kolečka místo rohlíčků:) Ale spíš si myslím, že to bylo moukou a ne máslem. Koupila jsem pohankovou celozrnnou a ona byla hodně nahrubo namletá (celozrnná přece může být i hladká, nebo?). Musela jsme jí hodně moc přidat. Mám příště koupit přímo hladkou? Nebo je to jedno? Jinak chuťově jsou rohlíčky (kolečka) super i s tou moukou navíc. Takže další recept, ke kterému se budu vracet.
        Ať se v novém roce daří!

        1. Ano, i celozrnná a i neobilná mouka může mít různé varianty hrubosti. Obecně se na tento typ pečení vždy pracuje s moukami hladkými, takže ano, nejspíš na to měla vliv hrubost té mouky, ale tak hlavně že chutná 🙂 Díky za pochvalu a hezký nový rok i Vám 🙂 B.

  6. Mně chutnaly, jen zbytek rodiny z nich tak nadšený nebyl, myslím, že na ně jsou celkem suché, ale třeba až budou děti větší, budu úspěšnější. Těsto mi konzistencí taky vycházelo tuším celkem řídké, muselo do ledničky, a asi jsem přidávala mouku, ale třeba se mi to nějaký další rok povede líp a rodina si pochutná víc.
    Děkuju moc za recept s pohankou!

  7. dobrý den, recept vypada skvěle. Nemam doma pohankou mouku,ale mam pohanku, kdybych ji rozmixovala na prach mužu použit?nebo je mouka uplně jina?

    1. Marťo, s tím nemám zkušenost, takže nedokážu poradit. Principielně není pohanková mouka asi nic jiného, než mletá pohanka, ale je tedy mletá opravdu na velmi jemný prach a nevím, jestli toho docílíte v domácích podmínkách. Každopádně pokud se to rozhodnete zkusit, určitě dejte vědět jak to dopadlo 😉 B.

      1. děkuji za odpověd, nakonec bylo lehke sehna pohankovou mouku. Dneska jdu zkusit vaše batatove sušenky, už se na ně těšim a snad se zadaří.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *