Palačinky ze žitné mouky (od 1 roku)

img_2576-1

Tento recept jsem vytvořila už před časem, leč zapomněla jsem se s vámi o něj podělit. Dnes jsem ho dělala znovu a řekla jsem si, že by to byla škoda, neboť žitný lepek je mnohem lépe stravitelný a palačinky se tudíž dají považovat za zdravější variantu oproti těm klasickým 🙂

Na cca 6 palačinek:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek (250ml) žitné mouky (lze i celozrnnou)
  • 1,5 hrnku mléka

Postup na přípravu těsta vám myslím ani nemusím popisovat. Zkrátka postupně zpracujte vejce, mléko i mouku na polotekuté, typické palačinkové těsto. Smažte na rozpálené pánvi palačinky (v té mojí s kvalitním nepřilnavým povrchem to jde i zcela bez tuku).

img_2607-1

Můžete je vyzkoušet s osvědčenou klasikou v podobě marmelády, povidel, tvarohu či oříškové pomazánky, ovšem výborně jim sluší i slaná varianta – vyzkoušela jsem například s kozím sýrem a rukolou, nebo se níže můžete podívat na jinou verzi se špenátem a sýrem.

img_2612-1

 

Edit.: Protože se mi pod komentáři nahromadilo hodně takových, ve kterých si stěžujete, že se vám palačinky nedaří a nevěříte mi, že je možné je v pohodě udělat, natočila jsem vám k tomu video. A shrnuji ještě nejdůležitější poznámky:

  • Na videu používám Předměřickou žitnou mouku, mám ale vyzkoušeno i z jiných (například z Babiččiny volby, Pernerky, z Naturalu…)
  • Mléko používám plnotučné, ostatně jako do všech receptů (protože kravička žádné nízkotučné nedává ;), ale i tak si myslím, by to neměl být důvod, proč se vám palačinky nedaří, dají se totiž udělat i palačinky z vody).
  • Vejce používám velikosti M, vždy kupuju jen podestýlková, ale život slepičky je asi také spíš otázka morálky než funkčnosti.
  • Každá mouka funguje trošku jinak, některá je vymletá více, některá méně, některá je více celozrnná a některá třeba vůbec. Všechno toto má vliv na konzistenci těsta, proto si ji klidně dolaďte nad rámec receptu, tzn. pokud máte těsto příliš husté, nařeďte ho a naopak. Těsto by mělo být lehce tekuté, ne však příliš (správnou konzistenci byste měli vidět na videu).
  • Často se ptáte také na to, jakou mám konkrétně pánev. Palačinková je značky Royalty Line, hluboká je i-premium stone od Tescomy.
  • Pánev je potřeba mít dobře rozpálenou. Někdy jednu nebo dvě palačinky trvá, než se pánev rozpálí a palačinky jsou podle představ.
  • Těsto rozlévejte na co nejtenčí vrstvu, nespálí se pak dříve, než se propeče.
  • Neobracejte palačinku předčasně. Těsto na horní části se musí úplně propéct (tzn. na oko vyschne), až poté můžete palačinky obracet. Pokud to uděláte dřív, palačinku si roztrháte.
  •  Někdy to chce hold trošku grifu a nervů, než se to naučíte. Pro začátek můžete zkusit dělat menší palačinky, třeba i velikosti lívanců, než si správný postup vychytáte.
  • Ale vážně to jde, vážně! 🙂

Dětská specifika:

Pro přítomnost celého vejce a kravského mléka řadím do kategorie od 1 roku.
I mimo výše uvedené suroviny si myslím, že děti minimálně do 1 roku by neměly vyloženě "mlsat" a měly by se nejdříve naučit správnému stravovacímu režimu.
V receptu jsem použila celozrnnou verzi žitné mouky, která může být hůře stravitelná, avšak na druhou stranu je zase zdravější. Pokud vaše dítě není zvyklé na celozrnné výrobky, můžete použít i necelozrnnou mouku.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokusvačiny

18 komentáře - “Palačinky ze žitné mouky (od 1 roku)”

    1. Evo, nevím co bych Vám k tomu více řekla, než co už jsem napsala mezi dětská specifika. Za mě bez ohledu na druh mouky „mlsání“ takto malým dětem nepatří, ale maminka jste Vy…

  1. Snad ked bude jest dieta suchu palacinku bez nejakej sladkej naplne pripadne so slanou, tak to predsa nie je ziadne mlsanie, ci sa mylim?

    1. Májo, to samozřejmě není, jde jen o vysvětlení toho základního principu – že takovéto jídlo jako sladkost dětem do roka do jídelníčku nepatří. Že se to dá nahradit či vymyslet jinak, to snad každá maminka chápe.

    1. Tery to mě mrzí, ale může to být tolik faktorů… Nepečete příliš naprudko? Palačinka se musí propéct, než ji začnete obracet. Poznáte to tak, že shora jakoby oschne. Kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem taky určitě udělá své, pomůže i ji zlehka přetřít mašlovačkou s olejem.

  2. Ten recept je úplně na h….o.mám profi pánev na palacinky.péči pomalu a stejně se trhají.musím je péct skoro na proplacení.chybí tam pšeničné mouka.

    1. Bohouši, já je dělám celkem pravidelně a nikdy s nimi nemám problém, takže jsem si naprosto jistá, že to jde. Možná je to také trošku o druhu žitné mouky, zkuste vyměnit značku 🙂 B.

  3. Omlouvám se, ale to je fakt špatný. Nepřilnavá pánev, dokonce dvě jsem vyzkoušela, olej, žitná mouka kvalitní,pomalu péct, trhá se to a když to nějak upeču, tak je uvnitř palačinky taková břečka. Dvě děti hladové, nervy na pochodu. Nejsem zvlášť zkušená kuchařka, ale nevim. Zůstanu u osvědčeného receptu ze špaldové mouky.

    1. Líbo to mě mrzí, ale já ho mám vyzkoušený už vícekrát a vždy mi funguje, nevím proč vám ne 🙁 Už to, že máte uprostřed břečku, svědčí o tom, že je něco špatně, neměla byste mít v pánvi tolik těsta, aby Vám to tvořilo vrstvu, která se nepropeče. Zkuste dávat menší množství těsta a kroužením ho rozlít po pánvi, jinak už opravdu nevím. Zkusím v dohledné době otestovat znovu. B.

  4. Jsou moc dobré! Namazala jsem je borůvkovou marmeládou. Už chybí jen zakysaná smetana… Vlastně ani nechybí 🙂

  5. Pardon, ale to se prostě nedá. Podle receptu je to úplná katastrofa, kdy „palačinka“ budto nenávratně sroste s pánví nebo případně skončí jako rozmydlenej trhanec, když se s ní pokoušíte cokoliv udělat. Teprve po nastavení pšeničnou moukou a přidání jednou tolik všech surovin se to začne chovat alespon vzdáleně jako klasika. Potřebovala bych teda asi ještě dvakrát větší mísu, abych z té hrůzy udělala hmotu, která se na té pánvi bude chovat tak, jak opravdu má.
    Nevím, co to máte za kouzelnou pánev (že se na palačinky dává málo těsta a nechá se roztéct krouživým pohybem snad víme všichni), ale ani na větším množství tuku, který tam už tak zoufalý člověk v pokusu o záchranu nalije, se prostě zázrak nekoná.

  6. Dekuji za recept, palacinky se povedly, chce to jen vychytat teplotu a dobu smazeni, jsou krasne dozlatova opecene, chutne a trochu se mi roztrhla akorat prvni, kterou jsem chtela otocit prilis brzy. Skoda, ze nejde vlozit fotka. Mame je se spenatem a nivou ☺

    1. Bel, moc děkuju za pochvalu a slyším ji dvojnásob ráda i proto, že už jsem začínala mít dle ostatních komentářů obavu, jestli není něco v nepořádku. Jsem ráda, že jste se přidala do tábora těch, kterým recept funguje 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *