Palačinky ze žitné mouky (od 1 roku)

img_2576-1Tento recept jsem vytvořila už před časem, leč zapomněla jsem se s vámi o něj podělit. Dnes jsem ho dělala znovu a řekla jsem si, že by to byla škoda, neboť žitný lepek je mnohem lépe stravitelný a palačinky se tudíž dají považovat za zdravější variantu oproti těm klasickým 🙂

Na cca 6 palačinek:

  • 1 vejce
  • 1 hrnek (250ml) žitné mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 1,5 hrnku mléka

Postup na přípravu těsta vám myslím ani nemusím popisovat. Zkrátka postupně zpracujte vejce, mléko i mouku na polotekuté, typické palačinkové těsto. Smažte na rozpálené pánvi palačinky (v té mojí s kvalitním nepřilnavým povrchem to jde i zcela bez tuku).

img_2607-1

Můžete je vyzkoušet s osvědčenou klasikou v podobě marmelády, povidel, tvarohu či oříškové pomazánky, ovšem výborně jim sluší i slaná varianta – vyzkoušela jsem například s kozím sýrem a rukolou, nebo se níže můžete podívat na jinou verzi se špenátem a sýrem.

img_2612-1

Dětská specifika:

Pro přítomnost celého vejce a kravského mléka řadím do kategorie od 1 roku.
I mimo výše uvedené suroviny si myslím, že děti minimálně do 1 roku by neměly vyloženě "mlsat" a měly by se nejdříve naučit správnému stravovacímu režimu.
V receptu jsem použila celozrnnou verzi žitné mouky, která může být hůře stravitelná, avšak na druhou stranu je zase zdravější. Pokud vaše dítě není zvyklé na celozrnné výrobky, můžete použít i necelozrnnou mouku.

hlavní jídlamlsáníod 1 rokusvačiny

12 komentáře - “Palačinky ze žitné mouky (od 1 roku)”

    1. Evo, nevím co bych Vám k tomu více řekla, než co už jsem napsala mezi dětská specifika. Za mě bez ohledu na druh mouky „mlsání“ takto malým dětem nepatří, ale maminka jste Vy…

  1. Snad ked bude jest dieta suchu palacinku bez nejakej sladkej naplne pripadne so slanou, tak to predsa nie je ziadne mlsanie, ci sa mylim?

    1. Májo, to samozřejmě není, jde jen o vysvětlení toho základního principu – že takovéto jídlo jako sladkost dětem do roka do jídelníčku nepatří. Že se to dá nahradit či vymyslet jinak, to snad každá maminka chápe.

    1. Tery to mě mrzí, ale může to být tolik faktorů… Nepečete příliš naprudko? Palačinka se musí propéct, než ji začnete obracet. Poznáte to tak, že shora jakoby oschne. Kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem taky určitě udělá své, pomůže i ji zlehka přetřít mašlovačkou s olejem.

  2. Ten recept je úplně na h….o.mám profi pánev na palacinky.péči pomalu a stejně se trhají.musím je péct skoro na proplacení.chybí tam pšeničné mouka.

    1. Bohouši, já je dělám celkem pravidelně a nikdy s nimi nemám problém, takže jsem si naprosto jistá, že to jde. Možná je to také trošku o druhu žitné mouky, zkuste vyměnit značku 🙂 B.

  3. Omlouvám se, ale to je fakt špatný. Nepřilnavá pánev, dokonce dvě jsem vyzkoušela, olej, žitná mouka kvalitní,pomalu péct, trhá se to a když to nějak upeču, tak je uvnitř palačinky taková břečka. Dvě děti hladové, nervy na pochodu. Nejsem zvlášť zkušená kuchařka, ale nevim. Zůstanu u osvědčeného receptu ze špaldové mouky.

    1. Líbo to mě mrzí, ale já ho mám vyzkoušený už vícekrát a vždy mi funguje, nevím proč vám ne 🙁 Už to, že máte uprostřed břečku, svědčí o tom, že je něco špatně, neměla byste mít v pánvi tolik těsta, aby Vám to tvořilo vrstvu, která se nepropeče. Zkuste dávat menší množství těsta a kroužením ho rozlít po pánvi, jinak už opravdu nevím. Zkusím v dohledné době otestovat znovu. B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *