Odlehčený krtkův dort na plech (od 1 roku)

IMG_3002 (1)Na pečení krtkova dortu mě zpravidla odrazují dvě věci – tučný šlehaný krém plný zbytečných škrobů a chemie, a pak taky patlání do kulaté dortové formy a s tím související opatrné krájení, které moc neovládám. Tak jsem obojí prostě odbourala a udělala to po svém. Můj ozdravený krteček vám představuje svoji skromnou hromádku 🙂

Na těsto (pro plech cca 23 x 33 cm):

  • 3 vejce
  • 130g cukru krystal
  • 200ml oleje
  • 200ml mléka
  • 1 prášek do pečiva (používám bezfosfátový)
  • 50g kakaa holandského typu
  • 300g hladké celozrnné špaldové mouky (jistě bude fungovat i s klasickou bílou)

Na krém:

  • 2 vaničky tvarohu (tj. 500g)
  • 1 kelímek zakysané smetany (180g)
  • 1 kostka Lučiny (100g)
  • 60g cukru moučka
  • 50g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
  • 3 banány

Příprava moučníku se o nějaký ten čas prodlužuje tím, že jej musíte nechat vystydnout, abyste mohli vydlabávat „hlínu“ pro krtčí hromádku, stejně tak počítejte i s pár hodinami navíc, které mu pomohou se naležet. Ono ale stojí zato si počkat 😉

Z vajec oddělte bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně přilévejte i mléko a olej. Do tekuté směsi pak pomalu zapracujte sypkou část těsta – tedy prášek do pečiva, kakao a mouku. Na závěr už jen opatrně zapracujte sníh vyšlehaný z bílků. Výsledné těsto má konzistenci asi jako hustější bábovkové. Nalijte do plechu nebo pekáčku (můj má rozměry 23 x 33 cm, může snad být i o malilinko větší) vystlaného pečícím papírem a pečte při 170°C asi půl hodiny.

Dobře uděláte, když si pro tvorbu těsta vezmete na pomoc robota se šlehací metlou. Já jsem jej v rámci recenze připravovala ve svém Masterchefovi, kterého musím za výkon velmi pochválit – těsto je nadýchané jako obláček a ani by mi k němu nechyběl krém. Ten si ale samozřejmě i přesto uděláme! 😉

IMG_3017 (1)

Do mísy vyklopte tvaroh, zakysanou smetanu, Lučinu a cukr, a dobře promíchejte. Nakonec nastrouhejte ještě čokošku a opět promíchejte. Hotový krém dejte vychladit do lednice, ve které si počká až do té doby, než vydlabete upečený korpus.

Až korpus vychladne, nařízněte si v něm nožem rámeček ve tvaru obdélníku umístěného zhruba 1 cm od okraje. Vše podél čáry pak lžící opatrně vydlabejte. Nebagrujte příliš do hloubky, krém by vám pak prosakoval a navíc by vám zbylo zbytečně velké množství hlíny, tedy vydlabaného korpusu. Jeden centimetr hluboko postačí.

IMG_2964

Do otvoru, který vydlabáním vznikne, natřete polovinu krému, můžete až úplně ke kraji korpusu. Poté přidejte na poloviny podélně rozkrojené banány a navrstvěte zbytek krému. Ten na povrchu posypte rozdrobeným korpusem, můžete i lehce „utlapkat“, aby se tolik nedrobil. S hotovým krtečkem šup ještě na chvíli do chladu, kde ztuhne a odleží se.

Hromádkám zdar! 🙂

Dětská specifika:

Obecně zastávám názor, že sladkosti a mlsání nepatří na jídelníček dětem do minimálně 1 roku, kdy se teprve učí základním stravovacím návykům.
Pozor na kakao, které je alergenem a je potřeba si případnou reakci na něj u dítěte pohlídat. S informací o kakau samozřejmě také souvisí i čokoláda.
Tvaroh je pro vyšší obsah bílkovin vhodný pro děti od 1 roku.

mlsáníod 1 rokusvačiny

23 komentáře - “Odlehčený krtkův dort na plech (od 1 roku)”

    1. Holky to v kulatých formách pekly a měly to akorát, tak myslím, že by to mělo vyjít 😉

    2. Zrovna jsem dopekla a těsto jsem místo plechu 23×33 rozlila do dortovych forem průměr 20 a 26 a je to všechno úplně akorát. 🙂 recept je perfektní! Těsto krásný, jde skvěle vydlabat, náplň vynikající. Už se těším, až se rozleží. 😉

      1. Kačenko moc díky za zprávu, pochvalu a tip pro ty, kdo se ptali na kulatou formu. Tak ať chutná 🙂 B.

  1. Pekla jsem včera, byl výborný, jen jsem spotřebovala 4 banány, a aby byly všude, ještě by se určitě půlka vešla:-) Plech 23×33 cm. Určitě zařadím do oblíbených receptů:-)

  2. Super recept, pekla jsem bez cukru, jen s použitím čekankového sirupu, protože máme doma malou diabetičku. Moc nám chutnalo. Stejně tak i mrkvové sušenky a vločkové lívance. Takže za nás i bez cukru – moc dobré. Budeme zkoušet další recepty 🙂 Děkuji

    1. Ivanko díky, to jsem ráda, že vám chutná a díky i za tip pro ty, kteří sladké omezují 🙂 B.

  3. tak jsem se k tomu konečne dostala. Je výborný. Pro ty, co chtějí méně sladit: dala jsem do těsta jen 80 g sladidla (javorovy sirup a trtinovy cukr), příště bych si troufla dát i méně. Do krému jsem dala jen dvě lžíce medu.
    I tak je výborný

  4. Těšila jsem se, až si “krtka” upeču a zakousnu se do něj. Krtek mě zklamal. 🙁 Dodržovala jsem přesně postup. Krém byl výborný, banány taky:(, ale ten korpus. Na pohled vypadal krásně. Chutově nic moc. Byl suchý. Jasně, od toho je tam ten krém, ale buchta má být dobrá sama o sobě.. to, že jí vyšperkujeme krémem, ovocem, čokoládou je jen “třešnička” navíc.
    Takže za mě – tenhle recept na korpus nedoporučuji.

    1. Ivet, tento recept vyzkoušelo i velké množství jiných maminek, které mi píšou pozitivní ohlasy, na chuť těsta si žádná z nich nestěžovala a i mně osobně chutná, mrzí mě, že Vás korpus neoslovil, ale tak sto lidí – sto chutí 🙂 B.

  5. Dobrý den,včera jsem pekla vaš krtkův dort dceři do školky pač slavila 5 narozky. Bohužel jsem neochutnala ani kousíček ale věřím,že byl vývorný. Děkuji ta recept a příště udělam na doma. 😉

    1. Klárko to mě moc těší, že měl u dětí úspěch. Snad bude i u Vás 🙂 Díky za zprávu, B.

    1. Peťo asi snad ano, dejte kdyžtak třeba trošku jogurtu, ať vám ta „hmota“ nechybí 😉 B.

      1. Tak jsem vydržela a šla koupit zakysanku. Už se nám dort chladí a vypadá úžasně. Moc děkuji za recept. Chutnat bude ještě lépe 😘

      1. Dekuji moc, Baru! A taky dekuji za vsechny ty recepty, jsou skveli, vsem vzdy chutnalo.😊Ze sladkyho vedou mrkvanky a uz jsem posilala asi 4 lidem odkaz na recept😊❤

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *