Mrkvové sušenky (od 9 měsíců)

IMG_9646 (1)Jsou měkké a ne příliš sladké. Navíc strašně žravé. Budou chutnat vám i dětem 🙂

  • 200g mrkve (odpovídá cca 5 menším kouskům)
  • 200g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • 100g másla
  • 50g moučkového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva

Mrkev očistěte a najemno nastrouhejte, přidejte rozpuštěné máslo, poté cukr, mouku a prášek do pečiva. Mouky budete možná potřebovat o něco více či méně – je to dáno nejen její savostí, ale i šťavnatostí mrkve. Vytvořte těsto, které je konzistencí podobné například klasickému lineckému. Vyválejte na výšku cca půl centimetru a krájejte tvary. Pečte na 180°C přibližně čtvrt hodinky.

IMG_9685 (1)

Pokud mrkev nastrouháte, bude v těstě dělat malá vlákna, která budou po vykrájení trošku vidět. Pokud je tam mít nechcete, můžete se pokusit mrkev rozmixovat na kaši a až poté zpracovat do těsta. Mně ale střapatost mrkve přijde spíše roztomilá, takže medvídky nechávám „chlupaté“ záměrně 🙂

Dětská specifika:

Složením surovin (vyjma cukru) jsou sušenky vhodné pro děti přibližně od třičtvrtě roku věku. I přesto bych s podobným "mlsáním" v tomto věku já osobně počkala, ale jde samozřejmě o individuální pohled každé maminky a tyto sušenky jsou určitě lepší než drtivá většina kupovaných (dokonce i těch s nápisem "pro děti").
Dětem do jednoho roku bych udělala sušenky zcela bez přidaného cukru. Jejich chutě nejsou ještě tolik zhýčkané a sladkost mrkve jim postačí.

do 1 rokumlsánísušenkysvačiny

92 komentáře - “Mrkvové sušenky (od 9 měsíců)”

    1. Krom přidání mouky pomůže i nechat těsto vychladit (zabalené ve folii). Jak se tam dá rozpuštěné máslo, v lednici ztuhne a lépe se s těstem pracuje.

  1. Jen mi řekni Baru prosím, jak docílíš toho, aby si tam neměla ty střapečky? Myslím jako, že se ti to takhle krásně vykrajovalo? Já je kdysi dělala a pořád mi ta mrkev vadila a nedalo se vůbec hezky vykrajovat. Nějaký fígl?

    1. Fígl na to žádný neznám, samotnou mě to někdy trošku prudí. Strouhám hodně na jemno a vykrajuju ostrým vykrajovátkem, aby se mi ty "nitky" pokud možno co nejvíc přesekly. Nebo před vyndáním těsta z vykrajovátka trošku oťapkám, aby se ty nitky schovaly :))

  2. Dobry den,Baru,prosim o info k celozrnne mouce v tomto receptu…ja mela za to,ze celozrnna mouka,pecivo aj.se muze detem davat az od 3 let minimalne…je to tak?

    1. Ano, však já neradím dávat celozrnnou mouku devítiměsíčním dětem, pokud to tak bylo pochopeno. Jen jsem uvedla informaci, že já jsem to z celozrnné vyzkoušela – ale moje dítě už má tři roky 🙂

      1. tak právě upečeno, držela jsem se receptu a těsto bezva, jen na vál jsem přidala trochu mouky na zapracování a šlo hezky krájet. Jsou dobré, krásně voní mrkvičkou a dcerka (4r) mi snědla skoro půl plechu ještě za tepla 🙂

  3. Sušenky jsou vynikající (už jsem dělala několik dávek). Jen těsto bylo lepivější, tak jsem nevykrajovala, ale dělala kuličky a ty na plechu rozmáčkla paličkou na maso;) Byly rychlé a dokonalé :D…

  4. to je bezva nápad s těma kuličkama. Včera jsem vykrajovala kolečka a už to bylo docela fyzicky náročné. S vykrajovátkem tvaru auta jsem se vůbec nechytala :-). Musela jsem dát více mouky a potom těsto odležet do lednice. Malému i jeho kamarádům sušenky moc chutnaly. Děkuji za super recept

    1. Takže špaldová a pšeničná celozrnná jsou vhodné od kdy. Právě jsem je nakoupila na různé druhy sušenek pro roční a asi to tedy byla chyba? Dělala jsem to v domnění, že je to zdravější 🙁

    2. Ony ale zdravější jsou. Ovšem taky i hůř stravitelné. Na tom, kdy podávat dětem celozrnné výrobky se ani odborníci přesně neshodnou. Někdo říká od dvou, někdo třeba až od deseti. Jde o to, že potřebují mít vyvinutá střeva na to, aby si s tím dokázali poradit. Spíš bych ani tak nepřemýšlela od kdy, jako spíš jak často. Jedna špaldová sušenka za týden prcka jistě nezatíží, naopak ládovat ho každý den bílým rohlíkem může být kolikrát i daleko větší zlo. Takže za mě občas a s mírou od dvou let a myslet na to, že pečivo zkrátka není žádný nutriční hit, ať už je z jakékoliv mouky.

    1. Dobrý den, cukr se určitě nějak nahradit dá, ale nemám to osobně vyzkoušeno. Při nahrazování medem nebo sirupem by to chtělo opravdu hodně zaexperimentovat, protože to má samozřejmě mnohem tekutější konzistenci než cukr. Jestli to ale bude zdravější, na to vlastně nedokážu úplně odpovědět. Ono totiž prostě žádné slazení nikdy není a nebude zdravější, ať už se sladí čímkoliv. Druhá věc je také ta, že oč méně tam bude cukru, o to více tam budete muset dát mouky, což taky vlastně není dvakrát zdravá potravina. Pokud budete navíc sladit něčím tekutým, bude mouky ještě o to víc. Takže osobně bych tyto sušenky brala jako takový rozumný kompromis – nejsou absolutně zdravé, ale rozhodně jsou zdravější než klasické, ba dokonce kupované. Nedáváme je dětem na kila proto, že jsou zdravější, i zdravé věci je třeba mlsat s mírou ;o)

    1. misto cukr bych skusila kokosovy je velice dobry a zdravy a nebo nektery ze sirupu napr.ryzovy,je zdravejsi nez cukr nebo trtinovy a med(jsou to jednoduche cukry)

    1. Ano, jak jsem psala už v úvodu, jsou opravdu měkké a pro děti. Teda ty moje aspoň ano, válím na cca 5mm a peču dozlatova, nesmí se přesušit, pak by asi už tak měkké nebyly. Co se týče trvanlivosti, neporadím – u nás prostě nevydrží. Myslím si, že nějakou chvíli snad vydrží, ale podle mě už to za pár dní není ono, ztratí tu měkkost. Pokud by mi šlo o trvanlivost, volila bych ze zdejších receptů spíš máslové, kokosové nebo Mickeyho sušenky.

  5. Delala jsem ponekolikate, recept upravuji podle toho, co mam zrovna doma. Dnes spaldova hladka mouka, slazeno banany misto cukru, sklenici jsem vykrajela kolecka, do stredu lzicku domacich povidel a prelozit napul jako na satecek. Nasi svisti maji svacinu jak vino.

  6. Delala jsem ponekolikate, recept upravuji podle toho, co mam zrovna doma. Dnes spaldova hladka mouka, slazeno banany misto cukru, sklenici jsem vykrajela kolecka, do stredu lzicku domacich povidel a prelozit napul jako na satecek. Nasi svisti maji svacinu jak vino.

  7. Prave jsou v troube. Misto mouky jsem dala najemno mlete spaldove a ovesne vlocky, misto cukru med a doplnila mletyma rozinkama 😉 testo teda superpatlave,tak jsem pomoucnila aspon ruce 😉
    Uz se na ne tesime 🙂

  8. Dopekla jsem je a jsou báječné. Moje úprava 150g klasické mouky, 50g špaldové, 40g cukru. Jsou měkoučké a chutnají skvěle 🙂 Děkuji za tip. Sice tam cukr je, ale myslím, že určitě lepši jak kupované sušenky, či piškoty. Mimochodem jsem použila třtinový nerafinovaný cukr. A lepivost těsta akorát 🙂 Mockrát díky za tip.

  9. Tak jsem dělala taktéž „sušenky“ (v uvozovkách proto, že byly měkčí). Dala jsem tam stejný poměr mrkve jako mouky (řízla jsem rýžovou mouku s jáhlovou – aneb co jsem našla doma), máslo jsem jen nechala venku změknout a místo cukru nastrouhala jablko a hrušku. Ještě jsem přidala neslazene sušené rozinky a brusinky a super. Pro muže jsem teda jeden plech osladila aspon skořicovým cukrem a i jemu pak chutnali. Takže moc děkuji za recept. Sušenky byly měkčí, ale malému moc chutnaly 🙂

  10. Holky a co ten prášek do pečiva?? 😮 Ten mi tam teda vadí víc, než ten cukr..jinak určitě vyzkouším, ale chci se poradit ohledně toho prášku. Díky! 🙂

    1. Já kupuju kypřící prášek bez fosfátů, koupíte dnes už i v supermarketu, nebo můžete pořídit i vinný kámen. Je to bohužel tak, že sušenka je pořád cukroví a bez kypřícího prášku to pak není cukroví, ale dělám třeba mrkvové tyčinky (i na ně je tu recept), kam kypřící prášek nedávám, tak třeba by to mohla být alternativa 😉

  11. Dobry den, slo by pouzit recept a misto mrkve dat dyni. Recepty na dynove co jsem nasla se mne zdaji moc slozite, mam tady dyni a nevim co s ni.

    1. Já myslím že by to mohlo jít, ale těžko říct, jak vyjdou poměry. Případně i přímo na dýňové těsto tu recept je (na dýňový quiche s kozím sýrem), můžete použít těsto z něj a udělat ho na sladko 😉

  12. Dobry den, recept mne zaujal,ale podle komentaru jsem z toho zmatena,zda mohu susenky upect 9ti mesicnimu miminku nebo ne….? 🙂 dekuji

    1. Klárko můžete, ale zdravější to nebude 😉 Co se týče věku, nechávám na individualitě maminky. Surovinově na tom nic škodlivého není (myšleno co se alergennosti či stravitelnosti týče), ale pořád je to sladké a je to mlsání, což dle mého názoru do jídelníčku takto malým dětem nepatří. Snažila jsem se totéž uvést i mezi dětská specifika. Přesto jsou maminky, které dětem sladkosti už takto brzo dávají a žádají na ně recepty. Tento se dá brát jako jeden z nich 🙂

  13. jsou výborné. Pekla jsem pro 14ti měsíční mimi
    posílám rovnou trochu zdravější modifikaci
    40gr rýžové mouky
    40gr kukuřičné mouky
    120gr hladké mouky
    50gr třtinového cukru
    špetka skořice
    lčička bezfosfátového kypřícího prášku (nebo vinného kamene)

    uválela jsem váleček, nožem nakrájela na kousky a ty razítkem rozmáčkla a upekla. Jsou super, recept přidávám mezi své oblíbené

  14. Zni to skvele,dneska.jdu do nich :)..zacala jsem pro syna varit nedavno teprve,je mu rok a jak jsem nasla Vas blog,tak me to zacalo moc bavit a memu synovi hlavne chutnat,coz je pro me tou nejvetsi odmenou. Mate super recepty,moc dekuji za inspiraci 🙂

    1. Já zase moc děkuju za pochvalu, to vždycky moc potěší a popožene dál, takže díky 🙂

  15. Na těchto sušenkách jsem se stala naprosto závislou. Chvilku mi trvalo, než jsem je vypiplala k dokonalosti a vypadaly dobře. Na Vánoce je upecu ve velkém místo cukroví. Dcera je samozřejmě miluje také, ale na rozdíl ode mě, neví kde jsou…..

    1. Hehe :-)) No někdy je vážně náročné být dospělý :-)) Díky za milou pochvalu 🙂

  16. Už jsem je dělala snad desetkrát a malému moc chutnaji. ..je mu rok a dávám mu tam jeste skorici a sladim rozinkama…chutnají i dospelim….díky za inspiraci

  17. Děkuji za dobrý a rychlý recept, před chvílí jsem dopekla a půlku už jsem snědla sama 😀 ráno zkusím dát dceři (jestli zbydou), ale myslím, že jí budou chutnat.

    1. Marto, u tohoto receptu konkrétně ne, ale zkuste mrknout na „Měkké mrkvové tyčky“, ty jsou místo másla s olejem. Recept je tedy naslano, ale myslím, že to bez problému půjde udělat i ve sladké verzi 🙂

  18. Teď jsem je dopekla, jsem ráda, že jsem narazila na tuto stránku. Díky za recept, myslím 🙂 že se mi to povedlo.
    Dělala jsem „zlaté“ prasátka na zítra synkovi do školky 🙂

    (mrkev jsem dala do mixeru a měla jsem jí krásně na jemno.
    Mouku jsem použila hladkou, pšenice špaldy – tu spíš jen ze zvědavosti 🙂

  19. Teď jsem před chvilkou sušenky dopekla :-)S těstem se krásně pracovalo a sušenky jsou měkké. Nejsou vůbec sladké 🙂 Dceři moc chutnají. Moc děkuji za recept. A krásné Vánoce přeji 🙂

  20. Zdravím, myslíte, že by se dal místo másla použít kokosový olej a nebo sádlo?? Dcera máslo nemůže..

    1. Dobrý den Andreo, klidně vyzkoušejte, myslím, že by to mělo jít bez problémů. Raději ten kokosový olej 😉

  21. Tak jsem ozkoušela a šlo to velmi dobře….sice jsem přidávala asi trošku víc mouky než v receptu, ale těsto perfektní. Na vykrajování jsem použila obyčejná kolečka. S tím se dobře pracuje, aby tam nebyly ty vlákna od mrkve (kolečkem jsem kroutila a když tam přeci jen něco bylo, tak se to hezky dalo připlácnout ke kolečku).
    Vřele doporučuju 🙂 Když už mě honí mlsná, tak furt lépe sáhnout po těhlech sušenkách, než po čokoládě 😀
    Prima recept Baruško 🙂

    1. Díky Šári 🙂 Navnadila jsi mě, zítra na ně vlítnu taky a pokusím se je i přefotit 🙂

  22. Hezky den.. Sušenky jsem dělala a jsou opravdu moc dobre. Dělala jsem z bezlepkove mouky, dala cely kypřící prášek a krásné naskocily.

  23. Dobrý den, pekla sem z třtinového cukru, který jsem trochu rozpustila v másle. Jinak dle receptu. Těsto bylo lepivější, tak sem dělala kuličky,které jsem na plechu orazitkovala razítkem na sušenky z Tescomy, pak jsem dala na chvilku do ledničky a pekla. Jsou to takové hrbaté kolečka, ale motiv vidět je. Zkusím Vám do mailu poslat fotku, sem mi nešla dát.

    1. Sylvo fotka byla super, škoda, že to ostatní nemohou vidět. Moc díky za ni i za vyzkoušení receptu 🙂 B.

  24. Dobrý den, zajímalo by mě jestli by v receptu šlo máslo nahradit ghíčkem a jestli ano,tak jestli ho dát stejné množství? Předem děkuji za odpověď.
    Michaela

    1. Míšo, myslím si že by to jít mělo, občas to u jiných receptů taky dělávám, u tohoto konkrétně jsem to teda ale bohužel nezkoušela. Dala bych ho o trošku méně než klasického másla, je přecejen takové tekutější. Taky záleží na šťavnatosti mrkve, tak pokud by to lepilo, přidejte mouky. B.

  25. Tyyyjo, tak mi vznikly opravdu sušenky….kráásně křupavý:D Tak to pro mrňouse s pár zubama asi ještě nebude:( No asi jsem pekla moc dlouho a tenký, i když jsem se snažila těch cca 5mm tomu dát…
    Jinak taky není ve vašich várkách ta mrkev vůbec cejtit? Myslela jsem, že to po ní trochu chutná. Nechci rejpat, je to určitě fajn recept, ale přijde mi to takový nijaký:( Jak rohlík s cukrem nebo tak něco:D

  26. Jo ale vlastně! Jsem úplně blbá, studovala jsem vaše dva recepty – tohle a mrkvové tyčky a rozhodovala se, co udělám, pak jsem si to zvrzla v hlavě a šla dělat sušenky. ale dala jsem tam půlku vejce:D tak že by ta křupavost byla tím?

    1. Určitě to tím být může, taky to může být pečením. Každá trouba peče jinak, tak je možné, že jste si to trošku přesušila v ní, opravdu to nejsou žádné zubolamky 😉 A chuťově záleží i na kvalitě mrkve, pokud máte zrovna smůlu, že koupíte ten oranžový „papír“ bez chuti a zápachu, je možné, že i sušenky máte slabší. Klidně dejte mrkve více, pokud vám intenzita chuti nevyhovuje.

  27. jojo! je pravda, že ta mrkev byla nejen že nesladká, ale prostě bez chuti i za syrova, jsem pak zjistila. zkusim určitě ještě někdy. přijde mi to super třeba na vánoce. dítě somruje z tácku cukroví, tak mu frknu tohle místo nějaký sláďury:)

    jo a kupodivu to dítě jí i s pár zubama a evidentně mu to vůbec neva, že to je krapet tvrdší:D

    1. Přesně, maminky to často pečou místo cukroví, takže směle do toho 😉 Ať se příště povede líp! Díky za zprávu, B.

  28. Dlouho jsem se k těmto sušenkám odhodlávala a dnes jsem je konečně upekla… Mouka bio pšeničná celozrnná, slazeno medem a rýžovým sirupem, bio kypřící prášek. Musela jsem nastavovat moukou, těsto bylo dost lepivé, ale nakonec se to zadařilo a překvapilo mě jak jsou dobré. Příště dám těsto dle rady výše na chvíli vychladit do ledničky. Opět zařazuji do oblíbených receptů:-)

  29. Dnes jsem je konečně upekla a jsou výborné! Moc děkuji za recept 🙂 Udělala jsem je půl na půl z obyčejné hladké a rýžové mouky, místo másla jsem rozpustila kokosový olej a dala ho 100 ml. Místo moučkového cukru cukr třtinový. Zbytek přesně podle receptu, těsto super, dala jsem odpočinout asi na půl hodiny do lednice. Pak už jen vykrájet (šlo mi to dobře i bez rozmixované mrkve) a přesně za 15 minut bylo upečeno. Jsou úžasně měkké. Chutnají nám všem a hlavně mojí starší dceři, které nešmakuje nikdy nic sladkého co upeču já 😀 Takže to je opravdu co říct. Určitě nebude trvat dlouho a budu péct znovu. Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *