Mickeyho skořicové sušenky (od 1 roku)

Domácí sušenky jsou u nás vždycky velký hit. Rádi je mlsáme a pobavíme se už při jejich výrobě. Když navíc mají tvář oblíbené Disneyovské postavičky, je naše malá prostě nadšená 🙂

 Na cca 40ks sušenek (dle velikosti vykrajovátka):

  • 260g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 100g másla
  • 80g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 malý BIO citron
  • 2 lžičky skořice

V míse smícháme mouku, změklé máslo, cukry, skořici a žloutky. Citron dobře omyjeme (pokud nemáme BIO, pak několikrát přelijeme vroucí vodou, aby se zbavil chemie a voskování), kůru nastrouháme a přidáme do těsta, stejně jako vymačkanou šťávu. Vypracujeme těsto, které poté necháme v lednici hodinku odležet.

Vyválíme na plát silný asi půl centimetru a vykrajujeme tvary. Pečeme na 180°C (v horkovzdušné troubě na 150°C) přibližně 10 – 12 minut.

Vzhledem k tomu, že různé druhy mouky často také různě sají, může se stát, že těsto nebude správně držet pohromadě. Pokud by se drobilo, přidejte trošku tekutiny (citronové štávy – pozor na překyselení, či rozpuštěného másla nebo vody). Doporučuji vyvalovat mezi dvěma pečícími papíry nebo silikonovými podložkami či dostatečně podsypávat. Obecně se s těstem pracuje trošku hůře, ale na chuti se vám odvedená práce jistě vrátí.

Kde koupit vykrajovátka? Tato jsou z e-baye, nabídek je tam mnoho, já jsem využila tuto zde. Vykrajovátko mě stálo necelých 40Kč včetně dopravy a čekala jsem na něj měsíc. Dají se koupit i v Česku na Mimibazaru, ovšem mnohonásobně dráž.

Dětská specifika:

Sušenky obsahují poměrně velké množství citronu, který patří mezi alergeny a doporučuje se až pro děti starší roku. Pokud je chcete vyzkoušet pro mladší děti, nahraďte citronovou šťávu vodou, kůru nemusíte použít vůbec.
Pozor také na alergennost skořice, která se taktéž doporučuje k vyzkoušení až po prvním roce.


Moje pomocnice 🙂

Za recept děkuju Marcelce z blogu Pradobroty.cz 🙂

mlsáníod 1 rokusušenky

18 komentáře - “Mickeyho skořicové sušenky (od 1 roku)”

  1. Ty jsou skvělé! Ta moje je Minnie přímo posedlá, takže jí je taky musím udělat, díky za tip na ty formičky, už jsem je objednala 😉

    1. Jéé super, díky za reakci 🙂 Pak se ráda mrknu jak se u vás sušenky povedly 😉 Jen u nás s tím mám drobnou potíž v tom, že Minnie tak miluje, že ji odmítá jíst, vybírá si jen ty s Mickeyem 😀

  2. Nemáte zkušenost, jakým množstvím agavového sirupu nahradit ten cukr? Do dětským sušenek by se mi hodil víc a taky jsem teď bojovala s konzistencí, nechtělo to lepit…
    Díky

  3. Moc děkuji za celý Váš blog, objevila jsem ho před pár dny a už jsem zkusila 3 recepty a jelikož má naše malá ráda Minnie, hned jsem musela objednat formičky a právě teď jsem dopekla sušenky.
    Máte tady úžasné recepty, jen tak dál, moc díky. 🙂

    1. Wow, no tak to je doslova HUSTÝ, díky za rozšíření obzorů :)) Jinak se přiznám, že kvalitě tohoto výrobku příliš nevěřím, na druhou stranu to ale přichází do styku s těstem opravdu jen krátce, takže jsem ochotná to zkousnout. Pečící formu či něco podobného bych si z Číny teda ale rozhodně nekoupila, i když kdo ví, jak jsou na tom výrobky na našem trhu..

  4. Dobrý den, je spaldova mouka vhodná pro 21 měsíců? Celozrne prý ne, jde jen o celá zrna nebo tam patří i ta spaldovka? Děkuji

    1. Dobrý den Milado, i špaldová mouka může být celozrnná. Může a nemusí. Stejně jako můžete koupit celozrnnou pšeničnou, a nebo pšeničnou bílou. Problematika celozrnných výrobků je trošku složitější a tady na ni není prostor, nicméně já bych bezmála dvouletému dítěti celozrnnou mouku dala 🙂

  5. Susenky vyborne akorát těsto se nám strašně drobilo a neslo vyvalet 😩 Nevim kde dělám chybu. Mouka celozrna spaldova

    1. Pavlíno, tohle těsto bohužel patří mezi ty, se kterými se hůře pracuje, ale výsledek pak zase stojí zato 😉 Pokud opravdu nedrží pohromadě, pak přidat trošku tekutiny – může to být třeba tím, že Vám více saje mouka, nebo máte menší vejce, dala jste méně citronové šťávy atd. Vyvalujte přes pečící papír nebo mikrotenový sáček či silikonovou podložku, pak se s těstem pracuje lépe. Ať se příště zadaří líp 🙂

    1. To, že taky celozrnná ještě Kristýno neznamená, že má stejné vlastnosti. Konkrétně žitná je hodně mazlavá mouka. Péct se z ní určitě dá také, ale nahrazování nebude tak jednoduché. Pokud chcete využít žitnou mouku, mrkněte na recept na žitné perníčky, tam ji užijete a perníčky jsou skutečně výborné 🙂

  6. vypadají dobře 🙂 jen ten citron radši bio, chemie v kůře se ani drhnutím ani spařením nezničí 🙁 a bio úplně jinak voní a chutná, my kupujeme v Lídlu.. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *