Měkké mrkvové tyčinky (od 1 roku)

img_9782-2

Měkké tyčinky bez kypřících látek, taková zdravější varianta slaného zobání. Asi přesně pro tyto vlastnosti se tyčinky staly už legendárními a patří mezi nejúspěšnější z mých receptů. Jezdí se mnou na přednášky, peču je na všechny rodinné oslavy i jako dárek pro přátele. Chutnaly i na křtu kuchařky 🙂

Na přibližně 30 menších tyčinek:

 

  • cca 180g hladké mouky (používám špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou, může být samozřejmě i klasická bílá)
  • 80g jemně nastrouhané mrkve
  • 1 vejce (jedna polovina do těsta, druhá polovina na potření)
  • 50ml oleje
  • 60ml vody
  • sůl a mletý kmín dle chuti
  • sezamová, lněná, dýňová, slunečnicová, chia či jiná semínka na ozdobu (od 2 - 3 let)

Všechny ingredience zpracujte dohromady (vejce použijte jen polovinu, druhou si nechejte na potření tyčinek) v lehce gumové těsto, se kterým se příjemně pracuje. Vyválejte na plát silný asi 5mm, nakrájejte nožem nabo rádýlkem na tyčinky o šířce přibližně 1cm, potřete zbylým vejcem a dle chuti posypejte tím, co máte na tyčinkách rádi. Upečte celý plát těsta nakrájený na nudličky, nemusíte těsto vykrajovat a přemisťovat (dejte zkrátka do trouby přesně tak, jako to vidíte na obrázku níže), a to při 170°C přibližně 15 – 20 minut.
img_9763-1

Pokud by se vám zdálo těsto příliš řídké, přidejte ještě další mouku podle potřeby. Množství použité mouky záleží také na šťavnatosti mrkve, takže se nebojte, pokud bude vaše těsto lepivé a zkrátka jí přidejte.

Tyčinky jsou spíše měkké, takže pro menší děti se mi zdají ideální. Přesto nenechávejte malé děti přespříliš “mlsat”, měly by se nejdříve naučit klasickému stravovacímu režimu.

Dětská specifika:

dětem do roka vynecháme sůl a semínka
celozrnnou mouku se nedoporučuje dávat dětem mladším 2 let, neboť ji ještě neumí dostatečně dobře strávit - použijte bílou a nebo půl napůl bílou a celozrnnou

bezmléčnéchiamlsáníod 1 roku

32 komentáře - “Měkké mrkvové tyčinky (od 1 roku)”

  1. Hurá, doteď jsem přemisťovala tyčinky po jedné na plech, takhle to půjde rychleji 🙂 jsem se bála, že se tyčky slepí

    1. Jéé no to je škoda práce, od začátku to šoupu do trouby pohromadě 😉

  2. Vynikající. Slupnul je manžel 😀 Příště z dvojité dávky a vyzkouším dát místo mrkve řepu.

    1. Díky, to mám radost, když chutná chlapům tak obzvlášť 🙂 Zkoušela jsem je už i z cukety, někdo psal z dýně, takže řepa, proč ne. Dejte vědět jak se podařily 😉 Díky, B.

  3. Dobrý den, myslíte, že půjde dobře z těsta dobře vykrajovat vykrajovátky? Chtěla bych zapojit i syna 🙂

    1. Kristýno vykrajovat z nich jde. Žádné extra složitosti, ale jednoduché tvary určitě v pohodě 🙂 Dejte vědět jak se podařilo 🙂 B.

  4. Jsou opravdu vynikající…část jsem posypala oreganem, část kmínem a část lněným semínkem…příště jich musím udělat víc!!!

    1. Darino, to nemám vyzkoušeno, nedokážu říct. Obecně bezlepkové mouky fungují dost odlišně oproti těm obilným, zkusila bych tedy maximálně třeba částečně nahradit, čistě jahelné bych se bála, že to nebude držet pohromadě. B.

    1. Zuzko, rafinovaný olej určený pro vysokou tepelnou úpravu, tedy klasický olej v plastové lahvi. Druhově já osobně používám řepkový, ale je to v zásadě jedno, v těchto olejích stejně žádné podstatné živiny nezůstávají a panenský olej takto vysokou tepelnou úpravu nesnese. B.

  5. dobrý den, můžu se zeptat, zda by šel olej nahradit máslem? nebo kokosovým olejem? rafinovaný olej se mi nechce dceři dávat..děkuji za odpoved, mejte se fajn 😉

    1. Verčo, možná šel, ale vyzkoušeno to nemám a možná bude potřeba doladit tu konzistenci. Nicméně si neodpustím poznámku k té rafinaci – když tam dáte máslo a upečete to na 180°C, to máslo si přepálíte a bude karcinogenní. Nebude rafinované, ale rakovinotvorné ano, a to mi teda lepší nepřijde. Tak tedy když už, tak asi spíše ghíčko. B.

      1. aha, tak to me vubec nenapadlo :(..me to nedalo a tycinky jsem vcera zkusila s kokosakem a maslem, jsou takovy tvrdsi, ale dobry…tak priste radsi to ghicko nebo ten rafinovanej, to me teda nenapadlo, díky za poznamku ;), ale zas na druhou stranu si rikam, ze do cukrovi a dortu atd. se maslo taky hodne pouziva a pece se neco treba i dyl, aj vy mate v cukrovi atd. maslo, ale tim nechci utocit nebo neco takovyho ( mam vase recepty moc rada), a rada se dozvim neco novyho 😉 a s tim maslem me to nikdy nenapadlo, ze se v troube muze prepalit, budu radeji pouzivat to ghee :)..mějte se pekne :-*

        1. Jsem si toho Verčo naprosto vědoma a taky se to postupně snažím eliminovat a nahrazovat, jak se to i já sama učím a posouvám se dopředu. Je to ale tradiční a někde se to odpárat nedá, to máte naprostou pravdu, jen jsem tím chtěla říct, že zas není asi potřeba to dělat víc než je nutné, aspoň tedy můj cíl je spíš opačný 🙂 Díky za podnětnou debatu, ať se i Vám daří. B.

  6. Pěkný den, chtěla bych sušenky udělat na oslavu. Jak dlouho vydrží dobré? Díky moc. Jana

    1. Dobrý den Jani, sušenky pár dní určitě vydrží, ale to víte, čerstvé jsou rozhodně nejlepší. Já je na oslavy dělám tak, že si těsto připravím den předem, a před akcí už jen udělám placku a upeču, je to rychlovka 🙂 B.

      1. Díky moc za rychlou odpověď. S tím těstem je to super rada. To si ho taky udělám den předem. Určitě budou všem moc chutnat. J.

    1. Markét můžete je udělat i úplně bez vejce. Minule jsem ho omylem zapomněla a nebyl v tom rozdíl 🙂 B.

  7. Jak je to prosím s tím máslem? Takže veškeré koláče z másla (takové to křehké klasické těsto na slané i sladké koláče) jsou karcinogenní? To mi přijde trochu divné. Precejenom se jedná o pečení a ne smažení. A co třeba sádlo? Protože ty rafinované

    1. Kristýno, nedopsala jste větu, čili neznám konec Vaší myšlenky, ale přesto se pokusím odpovědět. Kouřový bod (čili chvíle, kdy se začíná přepalovat) je u másla okolo 120°C. Výše uvedené zpravidla pečete na teplotu vyšší, v pánvi taktéž, takže máslo podle mě přepálíte všude. Já osobně pro tepelnou úpravu používám ghí, které vydrží nějakých 250°C, což už je v pohodě. Sádla se bát nemusíte, tam se taky pohybujeme okolo 190°C, čili na běžné použití v pohodě.

  8. Dobrý den, zrovna jsem tyčinky dopekla a moc díky za recept. S těstem se dobře pracuje a jsou raz dva hotové 🙂 synovi taky moc chutnají, sypala jsem lněným semínkem a parmazánem. Verzi pro dospělé příště osolím a bude mít určitě úspěch 🙂 pěkný den

    1. Aleno, to teda netuším, tohle je snad nejvíc úspěšný můj recept, opravdu velmi oblíbený, takže nevím, kde se stala chyba, ale každý máme právo na své chutě 🙂 B.

  9. Hm, tak tohle opravdu nic moc. Je to naprosto fádní, jako když koušete mrtvýmu nos. Asi to tý soli chce opravdu dost (dala jsem půl lžičky na dávku), a ještě bych přidala nějakej aspoň česnek, nebo něco. Dělala jsem varianty se semínkama, česnekem a sýrem. Sýrový a česnekový chutnaly po sýru a česneku, ale i tak nic moc. Semínkový naprosto nijaký.

    a vůbec s rakovinotvorným vlivem pečenýho másla bych byla opatrná. to asi není tak úplně jednoznačný. ale i tak, se sádlem se neseknete, i když autorka blogu z něj má jistě osypky, sádlo je opravdu veskrze zdravý, stravitelný… a nějaký kecy o špatným vlivu na srdce, už snad byly dostatečně vyvrácený. jen bude trvat ještě asi pár let, než se to dostane do jaksi “mainstreamu”…podobně, jako je dneska schopnej ještě říct, že vejce dělaj cholesterol a podobný blbosti.

    1. Tak jste se Jane vyjádřila, máte na to samozřejmě právo a ani já neočekávám, že každému bude chutnat všechno. To je všechno co bych k vašemu jízlivému příspěvku chtěla říct. Klidně si pište vlastní recepty dle vlastní chuti i představy. B.

Napsat komentář: Vendy Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *