Makové muffiny (od 2 – 3 let)

img_4602-1 Jsou nadýchané a vláčné, lehké jako pírko.. Použít můžete libovolné ovoce, ovšem já mám moc ráda kombinaci máku a švestek, proto jsem použila mirabelky, což je vlastně něco jako kulatá švestka. Jestli to tedy vůbec botanicky správně mirabelka je, ale vem to čert, máme ty červené plody prostě rádi :))

  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1/2 hrnku rýžové smetany (může jistě být i mléko)
  • 1/2 hrnku oleje (používám řepkový)
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva (používám bezfosfátový)
  • 1 hrnek vhodného ovoce (použila jsem vypeckované a přepůlené mirabelky)

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rýžovou smetanu, postupně také olej, mletý mák, mouku a kypřící prásek. Výsledné těsto by mělo být polotekuté, řekněme třeba jako na bublaninu.

img_4624-1

Pokud budete chtít, můžete do něj přimíchat ještě kousky ovoce. Větší kusy ovoce pokrájejte, peckovité odpeckujte, nešlehejte – jen vmíchejte.

Navrstvěte do připravených košíčků či formiček a pečte v troubě předehřáté na horkovzduch 180°cca půl hodinky.

Dětská specifika:

především pro přítomost máku (hůře stravitelný, trpící na plísně a žluknutí) řadím do kategorie od 2 - 3 let

bezmléčnémlsáníod 3 letsvačiny

10 komentáře - “Makové muffiny (od 2 – 3 let)”

  1. Hezký den, prosím o info, na cca kolik ks vyjde udané množství? Potřebovala bych jich upéct kolem 30ks. Díky moc!

  2. Buchtiček je kolem dvaceti, záleží na velikosti košíčků. Děkuji za pochvaly 🙂

  3. Dobry den, chystam se vyzkouset. Jake byste mi doporucila ted ovoce do muffinu, ktere je dostupne, prosim? 🙂 Dekuji moc!

    1. Katko, asi bych spíš zvolila cokoliv mraženého, než něco čerstvého, co aktuálně nemá sezónu (což je skoro vše snad kromě citrusů, a ty bych nepoužila). Vyberte co mrazák dává – jahody, maliny, třešně, švestky, cokoliv.

  4. Skvělý a jednoduchý recept, díky za inspiraci. Zkoušela jsem vyladit zdravější variantu, dávám půl na půl hladkou špaldovou mouku a celozrnnou jemně mletou, kokosový olej, rýžové mléko (cca 3/4 hrnku). Sladím třtinovým nebo kokosovým cukrem, máku jsem ubrala, stačí cca dvě lžíce. Jsou fantastické, vláčné a díky kokosovému oleji nádherně voní 🙂

  5. Výborné 🙂 Neměla jsem ovoce, tak jsem udělala bez a použila špaldovou hladkou a i tak vynikající! Pekla jsem jen cca 15 minut ( horkovzduch).

Napsat komentář: Barbora Charvatová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *