Losos s koprovou omáčkou (od 1 roku)

IMG_0707 (1)Losos a kopr – to je osvědčená kombinace. A mě nikdy neomrzí 🙂

Na 3 porce potřebujeme:

  • 3 porce lososa
  • 3 snítky čerstvého kopru
  • 1/2 kelímku smetany
  • 1 citron (nebo ždibet bílého vína, případně oboje)
  • olej dle potřeby
  • oříšek másla
  • lžíce rýžové mouky (nebo klasické hladké)
  • koření na ryby, sůl, pepř a cukr dle chuti
  • k podlití můžete použít i bílé víno, pokud se alkoholu v jídle nebojíte

Lososa omyjeme a zbavíme případné kůže. Poté ochutíme kořením na ryby (já používám citronový pepř), osolíme a opepříme. Pocákáme olejem a šťávou z půlky citronu a necháme aspoň půl hodiny marinovat.

Rybu poté usmažíme v pánvi na minimálním množství tuku a odložíme stranou. Ve výpeku rozpustíme oříšek másla, zaprášíme lžící mouky a uděláme jíšku, kterou dozlatova opražíme. Podlijeme troškou vody nebo vína (stačí jen takový malý „drc“), a také troškou šťávy z citronu. Přidáme půl kelímku smetany a svaříme na omáčku. Závěrem v ní krátce provaříme nasekaný kopr a ochutíme solí, pepřem. Doladit můžeme i troškou cukru a případně i dalším citronem či vínem.

Dětská specifika:

Ryby se vzhledem k zatížení rtutí a těžkými kovy doporučují od 1 roku. Je v nich ale také mnoho přínosného, proto bych si je při kvalitním zdroji dovedla představit i dříve. Pozor ale také na riziko alergie.
Pro děti mladšího roku lze přeliv vytvořit ze zakysané smetany a taktéž sekaného kopru - bez vaření, jen jako takový dip.
Pozor na alergenní citron - nejdříve vyzkoušejte, zda na něj vaše dítě neprojeví reakci.
Sůl, pepř, obecně koření a také cukr bych pro děti do 1 roku vynechala zcela.

hlavní jídlaod 1 rokuryby

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *