Litý drobenkový koláč, tentokráte s mákem a švestkami (od 1 roku)

IMG_2331 (1)Tento koláč dělám moc ráda. Je totiž báječně univerzální a hodí se do něj jakékoliv ovoce. Výborný je například i s rebarborou, třešněmi či meruňkami…

Na těsto (pro nižší koláč vystačí i na klasický větší plech):

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 bílý jogurt (150ml)
  • 1 prášek do pečiva
  • mléko dle potřeby
  • ovoce dle potřeby

Na makovou náplň:

  • 200g mletého máku
  • 250ml mléka
  • 2 - 3 lžíce moučkového cukru
  • rum dle chuti

Na drobenku:

  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce másla

 

Těsto se připravuje naprosto klasickým způsobem: vejce vyšlehat s cukrem do pěny, přidat olej, jogurt, mouku a prášek do pečiva. Mléko přidejte jen v případě potřeby, aby šlo těsto pohodlně vylít na plech. Ten vystelte pečícím papírem nebo vymažte a vysypejte moukou. Nalijte těsto, naskládejte ovoce a zasypte drobenkou, kterou vytvoříte smícháním mouky, cukru a změklého másla. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně půl hodiny.

Pokud budete chtít dát do koláče i mák, pak jej v hrnci zalijte mlékem a chvíli za stálého míchání vařte. Oslaďte a dochuťte troškou rumu. Navrstvěte na těsto, poté vyskládejte ovocem a zasypejte drobenkou.

Dětská specifika:

Mák je tabulkově doporučován pro děti od 2 - 3 let. Je náchylný k plísním a žluknutí, a je také hůře stravitelný. 
Bez máku jako koláč s ovocem si myslím, že je vhodný pro děti od jednoho roku - za předpokladu, že máte pocit, že by vaše dítě již mělo právo dostávat sladké potraviny.

mlsáníod 1 rokuod 3 letrecepty našich babičeksvačiny

5 komentáře - “Litý drobenkový koláč, tentokráte s mákem a švestkami (od 1 roku)”

  1. Zkoušela jsem s mákem a lesními plody (mražené z Lidlu) a přiznám se, že koláč se povedl a byl moooc dobrý. Myslím, že ho budu dělat častěji.

  2. Výborný koláč, křehoučký, dělala jsem s meruňkama. A použila jsem polohrubou a kokosovou mouku.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *