Levandulový sirup

IMG_6783 (1)

Poslední předprázdninové vysílání pořadu Sama doma na ČT pro mě bylo naopak prvním – prvním vystoupením v televizi, navíc v živém vysílání. I přes své poprvé jsem si natáčení moc užila, vše bylo v duchu zahradní slavnosti, byly přítomny i divačky s malými dětmi, panovala úžasně přátelská atmosféra a limonády, které jsem připravovala, doslova tekly proudem. Tato se setkala s největším úspěchem, a tak jsem pro vás připravila i přesný recept 🙂

Ingredience:

  • 20 stonků levandule
  • 1 litr vody
  • 1 citron
  • 1kg cukru
  • 20g kyseliny citronové

Uvedené množství ingrediencí je na 2 litry sirupu, samozřejmě jej můžete znásobit podle toho, kolik květů máte nebo kolik sirupu si chcete vyrobit do zásoby. U nás to tedy u dvou litrů nikdy nekončí.

Vodu nejdříve převařte, poté odstavte a počkejte, až zpátky vychladne. Lehce omytou levanduli (může být i včetně listnatého stonku) namočte do vychladlé převařené vody a přidejte na plátky nakrájený citron. Máte-li v kvalitě bio, nemusíte ho loupat od kůry, pokud bio nemáte, nejdříve jej oloupejte (třeba škrabkou na brambory). Vše nechte 24 hodin louhovat.

IMG_6771 (1)

Po této době vyluhovanou vodu slijte přes pláténko, kávový filtr a nebo klasickou látkovou plenu. Můžete použít i jemný cedník, ale přes něj občas nečistoty projdou, proto je látka nejlepší volba. Pořádně vymačkejte a dostaňte výluhu do hrnce co nejvíce.

Tekutinu zahřejte na teplotu těla (okolo 40°C) a rozpusťte v ní cukr a kyselinu citronovou. Pokud by se vám tvořila na povrchu pěna, zkuste jí co nejvíce sesbírat. Až se všechen cukr rozpustí, ještě teplé slijte do připravených a dobře vyvařených lahví a zavíčkujte.

Nejlépe se lahve vyvařují ve velkém hrnci, kde je zalijete vroucí vodou a necháte pár minut vařit. Tentýž postup můžete udělat i na hlubokém plechu v troubě. Pokud se vám do ničeho z toho lahve k vyvaření nevejdou, použijte alespoň nejvyšší stupeň mytí v myčce. Sice nedosahuje teploty bodu varu, ale pořád je zde voda daleko teplejší, než kolik snese lidská ruka při klasickém mytí. Vyvařené lahve můžete ještě vypláchnout alkoholem – nalijte, zavřete a pořádně protřepejte tak, aby se líh dostal i do hrdla a víčka. Přelijte do další lahve a takto vypláchněte všechny. Až lahve sirupem naplníte, můžete trošku alkoholu kápnout i na samotnou hladinu sirupu – tím jej konzervujete od okolních nečistot. Nejlepší je používat neutrální líh, jako je například vodka, případně slivovice.

Pokud dodržíte maximální hygienu, je nepravděpodobné, že by se vám pak sirup kazil. Dobře ochráněný vydrží klidně do další sezóny. Skladujte v chladu a temnu, ideálně ve sklepě.

IMG_6823 (1)

Tento sirup je vařen tzv. „za studena“, neprochází totiž varem. Zachovává si tím více cenných látek, na druhou stranu je ale poté více náchylný a snáze se kazí. Pokud si budete chtít trvanlivost maximálně pojistit, můžete udělat variantu převařenou – kdy bodem varu prochází i samotný sirup, ne jen voda, do které ho louhujete.

Principielně u sirupů platí poměr „kolik vody, tolik cukru“. Budete-li tedy vařit jakýkoliv jiný sirup, můžete se odrazit od tohoto receptu, a zachováte-li výše uvedené pravidlo, bude vám tekutina krásně „sirupovat“. K přípravě můžete samozřejmě použít i cukr třtinový, sirup bude mít pak zlatavější barvu. Fungovat by měly i další konzistencí podobné náhražky cukru, jako je např. panella nebo březový cukr, ale nemám to osobně vyzkoušeno.

Kyselinu citronovou do sirupu dávám kvůli konzervaci – je to právě ona, která vám pomůže, aby sirup vydržel do další sezóny. Koupíte ji dnes již běžně v každém supermarketu, případně i v drogeriích a mezi pomůckami pro zavařování. Její množství v receptu si můžete i regulovat směrem nahoru – tedy pokud máte rádi sirup kyselejší, můžete jí přidat více. Směrem dolů ubírat nedoporučuji, sirup by se mohl kazit. Kyselinu citronovou lze i vynechat úplně (kyselost v tomto případě můžete nahradit šťávou z citronu), pak je ale dobré sirup uchovávat v lednici a mít ho k okamžité spotřebě.

Při výrobě sirupu můžete experimentovat a zkoušet přidávat i jiné suroviny či různé příchutě. Zkuste ho například s limetkami, meduňkou nebo mátou. Máte nějakou svoji vlastní originální kombinaci? Určitě mi o ní napište 😉

IMG_6789

Dětská specifika:

Zařazení tohoto sirupu nechávám bez dětského komentáře. Je věcí každé maminky, kdy se rozhodně sladké nápoje zařadit do jídelníčku dítěte a také jak často tomu pak bude. Osobně doporučuji naučit dítě pít čistou vodu či neslazené čaje a sirupy používat jako léčivo nebo občasné zpestření. Rozhodně bych nedoporučila dítěti do 1 roku, ideálně bych se sladkými nápoji však vydržela ještě déle.

18 komentáře - “Levandulový sirup”

    1. Věrko konkrétně do tohoto sirupu ne, ale používám ji třeba na pečení sušenek nebo do směsí s olejem. Určitě jde ale dát i do sirupu, v některých receptech to najdete, jen nemám vyzkoušeno, takže nedokážu říct přesný poměr. Dala bych tak lžíci na toto množství, a nebo dejte dle chuti 🙂 B.

    1. Lenko, u sirupů obecně záleží, jestli chcete zachovávat cenné látky (pak volte metodu za studena), nebo zda vám jde jen o chuť a delší trvanlivost (pak můžete použít horkou vodu). I v tomto případě je to na Vás, funguje oboje 🙂 B.

  1. Dobrý den, lze použít jakoukoliv levanduli, nebo jsou druhy, které nejsou vhodné ke konzumaci?? Moc děkuji.
    Katka

    1. Katko, na tyto účely se pokud vím používá levandule, která má úzké a hustými drobnými kvítky osázené stopky. Pak je ještě levandule, která má na konci stopky jen takovou kuličku s pár kvítky, které jsou daleko větší, ta je myslím okrasná. Ale já nejsem botanik, abych to dokázala dobře vysvětlit a popsat, tak snad stačí aspoň takto 🙂 B.

  2. Dobrý den,dostala jsem tento sirup od své žačky v mateřské škole i s adresou,kde si najdu recept…..sirup nemá chybu.A na skleničce bylo napsáno,,Děkujeme paní učitelko!,,Nemá to chybu,cením si spokojeností rodičů i dětí,které školku navštěvují.Navíc jsem učitelka v důchodu,je mi 72letZdraví Marie Geblová

    1. Dobrý den Maruško, moc děkuji za Vaši strašně milou zprávu, nic tak krásného jsem opravdu dlouho nečetla, i když si samozřejmě vážím každé pochvaly, kterou dostávám. Je opravdu úžasné číst, že i děti v mateřince mají takové hodnoty, a že jejich učitelky je umí náležitě ocenit. Obě jste naprosto úžasné a vlily jste světlo do mojí duše na hodně dalších dní. Moc Vám děkuju a přeju krásné dny i Vám 🙂 B.

  3. Dobrý večer. Sirup jsem dělala. Krásné voní. Je možné aby měl jemně růžovou barvu. Nebo má být čirý? Jak poznám zkažený sirup? Děkuji Katka ☺

    1. Kači ano, levandulový sirup má takovou jemně růžovou barvu, takže to bude asi v pořádku. Zkažení se projevuje spíše na chuti (zkysne) nebo vzhledu – perlí, nebo se na něm udělá škraloup z plísně. Pokud tam nic takového není, můžete si s radostí pochutnat 🙂 B.

      1. Dobrý den, říkáte, že nesmí perlit? No já jsem právě stočila do sklenic a zdá se, že perlí. Jsou tam prostě bublinky – jak když máte třeba špatně vymyté sklenice. Já jsem všechny sklenice vyvařila a protřepala vodkou, až poté jsem nalila sirup a kápla trochu vodky ještě navrch sirupu. Mám sklenice s pákovým uzávěrem, na některých kromě bublinek mám i trošku pěnu… Dělala jsem sirup poprvé, použila jsem levanduli i pár citronů, louhovala jsem 24 hodin, pak jsem dle receptu pridala kyselinu citronovou a cukr… Sirupu mám cca 10 litrů a nyní mám teda hrozný strach, že s ním snad něco je? Co myslíte? Já jsem v tomto opravdu nepolíbená… Děkuji moc za Vaši reakci. Míša

        1. Míšo a skutečně to perlí a je to poznat i na chuti, a nebo vidíte na stěně sklenice jen vzduch? Ten se tam samozřejmě logicky dostane při nalévání, ale je rozdíl mezi vzduchovými bublinkami na stěně lahve, a tím, když to perlí jako sodovka (nebo šampus či tak něco). Ta druhá varianta by se stát neměla. Zkuste ochutnat, jestli jste se zbytečně třeba jen nevyplašila, určitě na chuti i vzhledu poznáte, když nalijete do sklenice něco, co kvasí. Pokud kvasí, mrzí mě to, ale někdy jsou to prostě věci nebem a zemí, stačí nějaká malá nečistota kdekoliv v procesu a už to frčí. Mně se taky občas stane, že se některá lahev chytne, a to dělám sirupy leta, tak to nevzdávejte 🙂 B.

  4. Dobrý den, prave jsem dodelala sirup. Nedelala jsem jej poprve, uz i loni jsem jej delala nekolikrat. Je skvely. Dnes jsem pouzila trtiovy cukr, a po naliti do lahvi mam nahore hustou penu. Nejspíš jsem dele povarila. Jen se zeptam, muze nejak ta pena zpusobit, ze se sirup rychleji zkazí? Dekuji za odpoved. Hezky den.

    1. Marti, ta pěna vzniká občas i při nalévání, když to lijete moc zprudka. Nestalo se vám třeba toto? Trošku náchylnější to je, ale máte-li sirup konzervovaný správně, nemělo by se mu snad nic stát. Jestli to chcete pojistit, kápněte nahoru trošku alkoholu, nebo případně ještě jednou přeceďte a znova stočte do sklenice. Věřím ale, že to bude v pořádku 🙂

    1. Markéto, do tohoto receptu se obávám,že to nebude fungovat stejně, navíc v tom nutričně nevidím žádný přínos. B.

  5. Dobrý den, říkáte, že nesmí perlit? No já jsem právě stočila do sklenic a zdá se, že perlí. Jsou tam prostě bublinky – jak když máte třeba špatně vymyté sklenice. Já jsem všechny sklenice vyvařila a protřepala vodkou, až poté jsem nalila sirup a kápla trochu vodky ještě navrch sirupu. Mám sklenice s pákovým uzávěrem, na některých kromě bublinek mám i trošku pěnu… Dělala jsem sirup poprvé, použila jsem levanduli i pár citronů, louhovala jsem 24 hodin, pak jsem dle receptu pridala kyselinu citronovou a cukr, vše jsem míchala a zahřívala zhruba na 50 stupňů, pak plnila do lahví… Sirupu mám cca 10 litrů a nyní mám teda hrozný strach, že s ním snad něco je? Co myslíte? Já jsem v tomto opravdu nepolíbená… Děkuji moc za Vaši reakci. Míša

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *