Lassí z červené řepy s chia semínky (od 8 měsíců)

img_5128-1

Tento kouzelně růžový nápoj vás příjemně osvěží i zasytí. Naše treperenda ho miluje a musím přiznat, že i my dva s manželem, ač jsme nikdy příliš nepřišli červené řepě na chuť, si ho dáváme rádi. Až budete pořádat růžovou holčičí oslavu, neměl by na ní chybět 😉

Na 2 – 3 porce:

  • 150g vařené červené řepy
  • 150g bílého jogurtu
  • 1 lžíce semínek chia
  • 1 lžíce cukru moučka nebo medu (není nutné)
  • 300ml vody

Řepu pro přípravu tohoto receptu můžete buď uvařit doma, a to vcelku (ideálně i se slupkou, aby neztrácela na barvě a vitamínech), nebo ji upéct v alobalu v troubě, dokud nebude měkká. Obě tyto verze jsou časově trošku náročnější, zato ale zdravější. Řepu můžete případně i koupit již předvařenou ve vakuovém balení – v oddělení zeleniny v supermarketu.

img_5149-1

Přiznávám se, že můj případ je ten druhý, neboť řepu kupuju na přednášky pro děti ze Zdravé 5, a je to tudíž tímto způsobem nutné jak z hlediska praktičnosti, tak i hygieny. Co dětičky nezkonzumují (a v případě řepy je toho bohužel stále dost :(, doháníme pak doma přesně v takovýchto koktejlech.

Zpátky ale k receptu: nakrájejte řepu na kostky, zasypte chia semínky a přidejte i kvalitní bílý jogurt. Pro sladší chuť můžete přidat ještě trošku moučkového cukru či tekutého medu. Dobře rozmixujte ve smoothie makeru nebo koktejlovém nástavci na robotu. Poté přilijte ještě vodu a promixujte znovu. Rozdělte do sklenic a hotovo 🙂

img_5171-1

Tento recept jsem připravila pro pohádku Elena z Avaloru, která startuje 29.10. na Disneychannel.

Dětská specifika:

Základní ingredience, tedy řepa a jogurt, jsou podle mého bez problémů vhodné od cca 8 měsíců.
Dětem mladším 1 roku bych vynechala chia semínka, která by mohla být obtížněji stravitelná
Taktéž bych dětem do 1 roku nepřislazovala.

bezlepkovéčervená řepachiaElena z Avalorumlsáníod 1 rokuostatnísvačiny

6 komentáře - “Lassí z červené řepy s chia semínky (od 8 měsíců)”

    1. Dobrý den Markéto, kvalitní jogurt by měl obsahovat pouze mléko, případně smetanu, a bakterie mléčného kvašení. Vše ostatní je už navíc (často se vyskytují např. škroby nebo různé druhy gumy, které mají za úkol jogurt zahustit, tzn. že se při výrobě šidil a nebyl dost tuhý, jak by měl být). Na trhu jich dle těchto kritérií naštěstí vyberete celou řadu, a to dokonce i mezi korporátními značkami. Já mám nejraději Hollandii – nejen pro jeho složení, ale i hustotu a chuť. Hollandia vyrábí i jogurty pro zn. Pilos v Lidlu, ten už ovšem není tak příjemně hustý, složením je ale v pořádku. Doporučuju kupovat jogurt bílý a případně si jej dle potřeby a chuti dochutit ovocem, přesnídávkou, případně domácí marmeládou nebo ovocným sirupem, protože kupovaný ovocný jogurt vždy kazí právě ta ovocná složka 🙂

  1. Dobrý den, myslíte, že by bylo možno použít místo vařené řepy syrovou? Děkuji..

    1. Míšo, nevím, jestli se Vám ji podaří rozmixovat? Pokud to půjde, pak asi ano 🙂

  2. Dobry den, predvarena cervena repa ze supermarketu uz se tedy nemusi vubec varit? Dekuji za odpoved a za skvele recepty. Vcera jsem narazila na Vas web a jsem nadsena. Nevim co varit driv. Mam osmi mesicni holcicku a obcas nevim co smi a co ne. Takze vase recepty jsou pro me obrovska pomoc 🙂

    1. Dobrý den Lenko, moc díky za milý vzkaz a pochvalu a budu moc potěšená, když Vám bude tento blog inspirací 🙂 A jinak ano, je to jak říkáte – ta řepa už je uvařená a vařit se nemusí, krásně ji rozmixujete 🙂 Přeju hodně zdaru s recepty a hezký den! B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *