Květákové placičky (od 1 roku)

IMG_0757 (1)
Můj drahý miluje květák smažený. Já spíše vařený. Ale na této podobě se shodneme oba 🙂


Na přibližně 8 placiček (2 porce):

  • cca půl hlavičky květáku
  • 2 bílky
  • 1 žloutek
  • hladká mouka nebo strouhanka dle potřeby (použila jsem 20g cizrnové a 20g sojové mouky)
  • hrst libovolných bylinek (použila jsem bazalku, oregano a kudrnku)
  • hrst strouhaného parmezánu (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka a česnek dle chuti

 

Květák rozeberte na jednotlivé drobnější růžičky a uvařte v osolené vodě do měkka. Trvá to přibližně 10 minut. Poté rozmixujte v mixéru nebo pomocí šťouchadla na brambory. Do pyré přidejte 1 žloutek, hrst bylinek a sýra, a dle potřeby zahustěte moukou. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a troškou česneku, obměnit můžete také například za muškátový oříšek nebo kmín. Závěrem opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Zpravidla se smaží na pánvi, takže pokud nevaříte nejmenším nebo nehlídáte linii, budou vám jistě takto chutnat více. Já jsem je pekla v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 – 20 minut.

 

Dětská specifika:

  • recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli obsahu bílků. Spáchat ale jistě půjde i bez nich, pouze se žloutky, a pak by (samozřejmě bez koření) mohl být vhodný pro děti přibližně od 8 měsíců
hlavní jídlakvětákod 1 rokupřílohysvačiny

27 komentáře - “Květákové placičky (od 1 roku)”

  1. Nevim kde se stala chyba, ale na panvi ty placky vubec nesli smazit. Trhali se, prichytavali k teflonu, to se mi jeste s nicim nestalo. Tak jsem to testo natahla na plech s pecicim papirem a dej se vule bozi. Mela jsem dat vic mouky? Dekuji Petra

    1. Peťo, tyhle jsou dle receptu do trouby, to pak nevyžaduje tak hustou konzistenci a žádné velké patlání. Navíc je možné, že Vaše mouka třeba saje trošku jinak než ta moje. Takže ano, příště přidat mouku a nebo to šoupnout do trouby. Věřím, že pak už se to podaří, zkuste někdy v budoucnu znovu a dejte vědět 😉 B.

  2. Co když květák nebudu předvařovat? 🙂 Předpokládám, že těsto bude mít méně vody… mohlo by to vadit? Vím, že květák se standardně předvařuje, ale přijde mi to zbytečné vzhledem k tomu, že je jedlý i syrový… aspoň v něm zůstanou nějaké vitamíny. Nebo se mýlím? 🙂 Děkuji za názor

    1. Evi, co si budeme povídat, syrový chutná nejlíp, aspoň teda podle mě 🙂 Ale u těch placek bych měla obavu, že ho “nerozmašírujete” tak snadno, budete mít spíše takové nasekané kusy, a nevím, jak by to pak drželo pohromadě. Čili mám obavu hlavně o konzistenci. Ale kdo nezkusil, neví 😉

      1. Děkuji za názor 🙂 Máte pravdu s těmi kousky, ale nakonec to asi vyzkouším. Při nejhorším to bude rozsypané, ale jíst by se to mělo dát a do příště budu poučená 🙂

        1. Tak pak dejte vědět jak se podařilo, i mě samotnou to zajímá, díky 😉

  3. Dobry den, zkousela jsem vcera a neco se nepovedlo – placicky byly uvnitr lepive, prestoze jsem je pekla 30 min v troube a pak jeste zkousela dodelat na panvi. mela jsem cely maly kvetak tak jsem dala 2 cela vejce (malinka) bilek vyslehany v snih…ale moku jsem davala od oka – je mozne ze ta konzistence byla tim ze jsem dala mouky moc? Kvetam miluje muj syn a proto vitam jakykoliv novy recept…videla jsem i vase cizrnovo kvetakove bobiky ale tam mam strach z toho sameho…poradite?

    1. Šari, přiznám se, že se mi to ještě nestalo, tak úplně neumím odpovědět ze zkušenosti, ale jeví se mi to spíš opačně – nebylo mouky příliš málo? Ono je to s moukami někdy hodně složité, každá saje trošku jinak a liší se to nejen u jednotlivých druhů, ale dokonce třeba i mezi značkami. Že by ale nebyla placička po 30 minutách hotová, to mi přijde zvláštní, ale může to být třeba i menším výkonem trouby nebo něco takového. Zkuste udělat nějaký ověřený recept a vysledovat, jak moc se vám doba pečení liší ode mě a podle toho uzpůsobte. Doufám, že příště to klapne a že na moje recepty nezanevřete. Díky za zpětnou vazbu 🙂 B.

    2. Mám stejnou zkušenost, 30 min v troubě a 10 min na pánvi a stejně to bylo uvnitř tekuté. Manžel to snědl i tak 😂

  4. Dnes jsem delala a jsou uzasne. Mouku a strouhanku jsem pridala od oka. Pekla jsem horkovzduch 25 min, otocila a dopekala 5 minut. Skvely bezmasity obed.

  5. Za me tedy nic moc, po peceni 40 min v troube porad vevnitr tekutejsi. Nevim jak ma vypadat konzistence? Me pripomina bramborak, tak nevim jestli to tak ma byt.

  6. Jednoduché , rychlé a hlavně malá je miluje. Pořád si chodí přidávat:-). Už je Děláme každý týden.

    1. Teda, tak to už je teda opravdu hodně osvědčený recept 🙂 Díky za zprávu i pochvalu Katko 🙂 B.

  7. Za mě zklamání. Prostě strašně tečou a jakoby nebyly doděláný. Pekla jsem je strašně dlouho, abych je vůbec mohla vyndat,nebyly ani nadychane už. Nu coz..

  8. Dobrý den. Prosím jaký režim trouby? Mne se to vždy vysuší, pak je to jak štolverka a to dítěti dát nemůžu. 😤😱

  9. Po 35 minutach stale uvnitr nedodelane, na povrchu uz vysusene a zlate. 🙁 Za me je problem v te teplote, 180 st.je zrejme malo, vetsinou se placky pecou na 200.

    1. Verčo, nemyslím, že by oněch 20 stupňů udělalo nějaký zásadní rozdíl, ale možné to samozřejmě je, stejně jako to, že každá trouba peče jinak. Co bych měla ve své současné troubě spálené na uhel, to bych v té staré měla teprve syrové. Ne nadarmo u každého receptu píšu, že je potřeba to přizpůsobit zkušenosti s vlastní troubou, tak se své zkušenosti prosím nebojte a neberte moje doporučení jako dogma. B.

  10. Tak u nas tohle úspěch nemělo…delala jsem placicky na pánvi a musela jsem postupně přidávat mouku, jak těsto nedrželo pohromadě. Bylo by dobre v receptu uvést přesnou gramaz květáku, mouky i sýra. Nicméně ani tak chuťove nic moc. Priste radsi udelam květák v troubě než tohle.

    1. Jeste jsem se chtela zeptat, placky měly lehce nahorkou chut. Dávala jsem do těsta 1 prolisovany stroužek česneku, myslíte, ze to je tim? Dáváte sušený?

      1. Hořká chuť bude nejspíš způsobena přímo květákem. Někdy se stane, že je hořký, někdy i tak moc hořký, že se jídlo z něj nedá vůbec jíst. Je to myslím nějakou chybou při pěstování, okem při nákupu to bohužel nepoznáte. I proto vždycky květák ochutnám dříve, než s ním začnu vařit, protože pak je to škoda práce a surovin. Říkám si, že snad proto vám to ani moc nechutnalo, ale nemusí samozřejmě chutnat všechno všem. Gramáže zkusím poladit, ten recept je tu leta, ještě z období, kdy blog nebyl tak masově využívám a psala jsem si to tak jako spíš pro “kamarádky”.

Napsat komentář: Soňa Černá Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *