Květákové placičky (od 1 roku)

IMG_0757 (1)
Můj drahý miluje květák smažený. Já spíše vařený. Ale na této podobě se shodneme oba 🙂


Na přibližně 8 placiček (2 porce):

  • cca půl hlavičky květáku
  • 2 bílky
  • 1 žloutek
  • hladká mouka nebo strouhanka dle potřeby (použila jsem 20g cizrnové a 20g sojové mouky)
  • hrst libovolných bylinek (použila jsem bazalku, oregano a kudrnku)
  • hrst strouhaného parmezánu (nemusí být)
  • sůl, pepř, majoránka a česnek dle chuti

 

Květák rozeberte na jednotlivé drobnější růžičky a uvařte v osolené vodě do měkka. Trvá to přibližně 10 minut. Poté rozmixujte v mixéru nebo pomocí šťouchadla na brambory. Do pyré přidejte 1 žloutek, hrst bylinek a sýra, a dle potřeby zahustěte moukou. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou a troškou česneku, obměnit můžete také například za muškátový oříšek nebo kmín. Závěrem opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Zpravidla se smaží na pánvi, takže pokud nevaříte nejmenším nebo nehlídáte linii, budou vám jistě takto chutnat více. Já jsem je pekla v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 – 20 minut.

 

Dětská specifika:

  • recept řadím do kategorie od 1 roku především kvůli obsahu bílků. Spáchat ale jistě půjde i bez nich, pouze se žloutky, a pak by (samozřejmě bez koření) mohl být vhodný pro děti přibližně od 8 měsíců
hlavní jídlakvětákod 1 rokupřílohysvačiny

10 komentáře - “Květákové placičky (od 1 roku)”

  1. Nevim kde se stala chyba, ale na panvi ty placky vubec nesli smazit. Trhali se, prichytavali k teflonu, to se mi jeste s nicim nestalo. Tak jsem to testo natahla na plech s pecicim papirem a dej se vule bozi. Mela jsem dat vic mouky? Dekuji Petra

    1. Peťo, tyhle jsou dle receptu do trouby, to pak nevyžaduje tak hustou konzistenci a žádné velké patlání. Navíc je možné, že Vaše mouka třeba saje trošku jinak než ta moje. Takže ano, příště přidat mouku a nebo to šoupnout do trouby. Věřím, že pak už se to podaří, zkuste někdy v budoucnu znovu a dejte vědět 😉 B.

  2. Co když květák nebudu předvařovat? 🙂 Předpokládám, že těsto bude mít méně vody… mohlo by to vadit? Vím, že květák se standardně předvařuje, ale přijde mi to zbytečné vzhledem k tomu, že je jedlý i syrový… aspoň v něm zůstanou nějaké vitamíny. Nebo se mýlím? 🙂 Děkuji za názor

    1. Evi, co si budeme povídat, syrový chutná nejlíp, aspoň teda podle mě 🙂 Ale u těch placek bych měla obavu, že ho „nerozmašírujete“ tak snadno, budete mít spíše takové nasekané kusy, a nevím, jak by to pak drželo pohromadě. Čili mám obavu hlavně o konzistenci. Ale kdo nezkusil, neví 😉

      1. Děkuji za názor 🙂 Máte pravdu s těmi kousky, ale nakonec to asi vyzkouším. Při nejhorším to bude rozsypané, ale jíst by se to mělo dát a do příště budu poučená 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *