Květákové muffiny se skyrem (od 1 roku)

Skyr vás zdá se zaujal a mě taky hrozně baví! Konzistencí je jako tvaroh, není ale tolik hutný, na chuti je jemnější a blíží se dalšímu mému oblíbenci – řeckému jogurtu. Je to dobrý zdroj bílkovin s minimem tuku a vyplatí se ho semtam do něčeho zašít hlavně malým masonejedlíkům. Třeba se jim budou líbit zrovna tyhle buchtičky naslano 🙂

Na cca 20 muffinů:

  • 200g květáku
  • 280g skyru
  • 3 vejce
  • 1 větší jarní cibulka
  • pořádná hrst mraženého hrášku
  • 120g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 50g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • hrst strouhaného tvrdého sýra
  • 5g prášku do pečení (používám bezfosfátový)
  • sůl a pepř dle chuti

Květák oberte na drobné růžičky a uvařte do měkka. Nechte lehce vychladnout a poté společně s vejcem rozmixujte na hladké pyré. Do něj vmíchejte skyr, nasekanou cibulku, rozpuštěné máslo, hrášek, a mouku. Nezapomeňte také na prášek do pečení, aby muffiny vyběhly. Dochuťte solí, pepřem a případně i hrstí strouhaného sýra, použít můžete i libovolné bylinky. Dejte do muffinové formy vystlané pečícími košíčky (doporučuji je používat a nebo alespoň formu opravdu poctivě vymazat, muffiny mají tendenci se trošku lepit) a pečte na 180°C do zlatova (řádově 20 – 30 minut).

Můžete je podávat ještě teplé k snídani, zasytí ale i k hlavnímu jídlu, stejně jako chutnají dobře i vychladlé jako zdravá svačinka na cesty.

Dětská specifika:

Skyr je velmi zdravý a přínosný výrobek, obsahuje ale vyšší množství bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny malých dětí, proto bych jej doporučila od 1 roku.
Taktéž i celé vejce včetně bílku obsahuje i vyšší podíl bílkovin a doporučuje se od 1 roku.
Tvrdý sýr doporučuji nejdříve od jednoho roku, spíše od 2 - 3 let, ale lze jej bez problému vynechat.

hlavní jídlahrášekkvětákluštěninyod 1 rokupřílohysvačiny

11 komentáře - “Květákové muffiny se skyrem (od 1 roku)”

  1. dobrý den, žijeme v cizině a tento sýr tady není. Čím nahradit? Něco na styl Lučiny? Děkuji

    1. Dobrý den Zuzko, to bude asi náročnější. Nevím kde žijete, ale v zahraničí často sýry podobného typu úplně nebývají. Nejvíce se mu blíží asi tvaroh nebo řecký jogurt, případně bych zkusila ještě ricottu 🙂 B.

      1. Nicole nerozumím? Jogurt a Skyr je něco jiného – každé se trošku jinak vyrábí a má i jinou hustotu.

  2. Nemate skusenost cim nahradit vejce? V sladkem jidle bych dala banan, ale tady nevim. Syn ma alergii.

    1. Helčo, nepíšete věk, ale co třeba zkusit chia semínka? Znáte sliz, který se z nich dělá? Tím vegani nahrazují vejce. Nebo jako bílek skvěle funguje i nálev z cizrny například. Nebo trošku hrašky či luštěninové mouky by bylo super 😉

  3. Dobrý den, myslíte že je možné mixnout i hrášek nebo ho vynechat? Trošku se bojím, aby mi to dcera snědla 😀 Díky.

    1. Jani, oboje je určitě možné a nebála bych se toho, děti hrášek milují 🙂 B.

  4. Dobrý den, jakou konzistenci mají mít muffiny po upeceni? Vevnitr je mám stále “blemcave”, přitom vršek ok a spodek k papirovemu košíčku připeceny. Moc dekuji.

    1. Peťo, vysloveně nadýchané jako třeba sladké muffiny úplně nejsou, je to přecejen více vláčné od zeleniny. Neměly by teda samozřejmě být syrové, ale trošku vláčnější jsou 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *