Krůtí roláda s ořechovo-jablečnou nádivkou (od 2 – 3 let)

img_5705-1

Na královských stolech se jako hlavní bod hostiny často vyjímala pečínka či roláda. Dnes sice již nežijeme v královských dobách, přesto si ale stále můžeme velký kus masa vyšperkovat nějakou netradiční nádivkou hodnou mlsných jazýčků našich princů a princezen 🙂

  • 50g másla
  • 70g mletých vlašských ořechů
  • 3 středně velká jablka
  • 1 menší cibule
  • cca 1kg krůtích prsou
  • sůl, pepř a kari koření dle chuti

Všechny uvedené ingredience, kromě krůtího masa, budete potřebovat na nádivku do rolády, kterou je tedy nejdříve potřeba připravit. Cibuli nakrájejte najemno, stejně tak jablka pokrájejte na malé, zhruba půlcentimetrové, kostičky (můžete klidně i se slupkou, pokud máte hezká jablka). V pánvi rozpusťte máslo a lehce do růžova na něm osmahněte nejdříve cibuli. Poté přihoďte také jablka a společně dolaďte do zlaté barvy.

Poté odstavte pánev z plotny, přidejte ke směsi nasekané ořechy a dochuťte solí, pepřem a kari. Nebojte se o lehce výraznější chuť – částečně se totiž ještě vsákne do masa.

rolada_postup-1

Krůtí maso nařežte tak, aby tvořilo co největší plát. Na něj položte potravinářskou folii či mikrotenový sáček a rozklepejte na sílu něco málo pod jeden centimetr. Maso osolte a opepřete. Navrstvěte nádivku po celé ploše masa a opatrně zamotejte. Provázkem nejdříve zajistěte podélně, poté obmotávejte kolem dokola.

Pokud nevíte jak na to, můžete mrknout na tento recept, od kterého jsem se odrazila, a kde je zavinování rolády krásně ukázáno. Můžete, stejně jako já, obmotat i na mřížku, avšak toto už je spíše jen estetická stránka věci, neboť by se roláda měla udržet i bez toho.

img_5599-1

Ovázanou roládu umístěte do pekáčku a podlijte vodou do výšky zhruba 1 cm. Přihodit k ní můžete i ještě pár čtvrtinek jablíčka a oblíbenou bylinku (v mém případě libeček). Pečte v přikrytém pekáčku na 180°C přibližně hodinku, poté ještě zhruba půl hodinky bez poklice – aby roláda získala zlatavou barvu.

img_5788-1

Servírovat můžete například s bramborovou kaší, ale jistě se bude hodit třeba i rýže nebo jiná příloha.

Tento recept jsem připravila pro pohádku Elena z Avaloru, která startuje 29.10. na Disneychannel.

Dětská specifika:

Kromě ořechů a aromatického koření v podobě kari není na receptu nic příliš nevhodného ani pro mladší děti, avšak kvůli těmto dvěma ingrediencím přesto řadím do kategorie od 2 - 3 let.
Ořechy jsou nejen alergenní, ale především hůře stravitelné a náchylné na plísně a žluknutí - důvod nevhodnosti pro nejmenší děti.

bezlepkovéElena z Avaloruhlavní jídlajablkakuřecíod 3 let

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *