Krupičný dezert se zakysanou smetanou (od 1 roku)

S krupičkou mám zásadní problém. Jde totiž v podstatě o mléko zahuštěné hrubou moukou a jídlo slabší nutriční hodnoty. No, ale chutě to nezajímá. Měla jsem na tu krupici prostě velkou slinu. Takže jsem si ji aspoň upravila do takové podoby, aby mému tělu i něco přinesla. A protože se to povedlo, přináším vám recept.

Na cca 4 porce:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 25 - 30 g dětské krupice
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/2 plechovky kokosového mléka (nemusí být)
  • sladidlo dle chuti
  • libovolné ovoce k ozdobení

Krupici uvařte jak jste zvyklí. Mléko tedy ohřejte a poté do něj opatrně a po částech přidejte krupici. Míchejte dokud nezhoustne na správnou konzistenci a poté odstavte a nechte vychladnout.

Do vychladlé krupice vmíchejte kelímek zakysané smetany a půl plechovky kokosového mléka. Dle chuti doslaďte (použít můžete klidně i nějaké alternativní sladidlo, třeba datlový sirup či kokosový cukr).

Naservírujte do pohárů a doplňte libovolným ovocem (já jsem zvolila višně).

Dětská specifika:

Krupici jako takovou bych doporučila pro děti od 1 roku.
Pozor na možnou alergickou reakci u kokosového mléka.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

9 komentáře - “Krupičný dezert se zakysanou smetanou (od 1 roku)”

  1. udělala jsem ze špaldové krupice a přidala natrouhanou hrušku a opravdu velká dobrota, roční i tříleťačka se oblizovaly 🙂 děkuji za tip, příjemná změna 🙂

  2. Dobrý den,
    Prosím, když nemusí být kokosové mléko, má se něčím nahradit? Nebo?
    Děkuji moc

    1. Veru, buď dejte trošku klasického mléka (pokud chcete a můžete) – tak asi polovinu množství kokosového, a nebo klidně nedávejte nic. Jsem přesvědčená, že i tak to bude mňam. 🙂 B.

  3. Prosim…vysvetlete mi….snazite se o “zdrave” recepty… ( nehanim,ve spouste z nich jsem nasla inspiraci a rada vase stranky obcas procitam ), ale PROC, proc kokosove mleko. V clanku se dozvidam o “slabsi nutricni hodnote” krupice. Ale mate pojem o nutricnich hodnotach, konkretne o slozeni MK v kokosovem tuku?

    Neberte to jako osobni utok, ale z pohledu zdravotnika, se dost divim,ze i dnes, kdy informaci o vyzive je vsude dost a dost…stale nekdo,kdo se zabyva prezentaci receptu pro deti, nema v kokosovem tuku jasno 🙂

    A jeste jednou,ja vase recepty ctu rada, ale pokud radite laikum, co o vyzive moc nevi, a doctou se,ze obycejna krupice neni nutricne nic moc a v dalsim radku je na seznamu pouzitych surovin kokosove mleko ( i kdyz v receptu volitelne), lehce me to zarazi.

  4. Nezlobte se na me, ja to opravdu nemyslim zle, nechci vam vasi praci srazet, spoustu napadu do kuchyne ocenuji…ale.tohle mi proste nedalo. Ted mozna zpetne bych svuj komentar smazala ( kdybych mohla 😀 ) ,kdyz ho ctu, asi jsem vyznela dost bojovne, za coz se omlouvam.

    1. Dobrý den Verčo, a můžete mi prosím vysvětlit, co přesně máte za problém s rostlinnými mléky? Nejsem si žádné katastrofy vědoma (samozřejmě vždy záleží na kvalitě a složení každého produktu). Kvalitní kokosové mléko je jen vylouhovaný kokos a voda. Tuk v kokosu obsažený je odborníky považován za jeden z nejzdravějších (i tady samozřejmě platí, že hodnota závisí na kvalitě, tedy je rozdíl, pokud si vyberu rafinovaný kokosový tuk či kvalitu raw a bio), má vysoký kouřový bod, výbornou stravitelnost a prokazují se i účinky mimo trávicí systém (například při prevenci Alzheimera, využívá se i v kosmetice apod.). Máte pravdu, jsem někdo, kdo se snaží o zdravé recepty, nejsem vědec a nemám laboratoř, musím tedy spoléhat ve svých úsudcích právě na odborníky, kteří tyto možnosti mají, na druhou stranu jsem člověk, který se nenechá vyplašit jedním názorem neznámého člověka na sociálních sítích a je zvyklý si informace ověřovat a vybírat si, komu důvěřuje. To samozřejmě neznamená, že se nenechám poučit, ale zatím jsem se od vás vlastně nic nedozvěděla, tak prosím o trošku podrobnější vysvětlení toho, s čím máte vlastně problém. 🙂 B.

      1. Baru, tak asi se odpovědi nedočkáme.
        Děkuji za inspiraci, krupičku jsem tu přehledla, vyzkouším.
        Mějte se krásně 🌸

Napsat komentář: Lucie Adamová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *