Křupavé sušenky s rozinkami (od 1 roku)

Jeden z nejstarších receptů na tomto blogu byl na brusinkové sušenky. Když se pak blog převáděl na vlastní doménu, vloudil se do receptu zřejmě nějaký šotek a umazal některé ingredience, takže se v komentářích rozmnožily stížnosti na to, že recept nefunguje. To jsem samozřejmě nemohla dopustit, protože na ověřenosti receptů si opravdu zakládám, a tak jsem recept vzala a předělala celý znovu. Co čert nechtěl, někdo mezitím ve spíži vyzobal brusinky, a tak jsem je udělala s rozinkami. Vy ale samozřejmě můžete volit oboje, dle stavu svých zásob 🙂

Na cca 30 větších sušenek:

  • 100 g kokosového oleje
  • 40 g řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1,5 hrnku hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 2 hrsti rozinek/brusinek
  • 1 lžička kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Oba oleje dejte do mísy, přidejte vejce, cukr a prošlehejte. Poté postupně zapracujte také mouku a rozinky či brusinky, a také kypřící prášek. Výsledné těsto by mělo držet pěkně pohromadě, ačkoliv může být lehce lepivé. Pokud by lepilo příliš, můžete trošku mouky ještě přidat.

Tvarujte jej do kuliček o velikosti menšího vlašského oříšku a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte dozlatova (cca 10 minut – dle zkušenosti s vlastní troubou). Kuličky se pečením uvolní a změní na typickou sušenkovou placičku. Pokud by se vám na plechu příliš roztékaly, bylo těsto příliš řídké a je potřeba přidat mouku. Nepečte je příliš “zhurta”, aby se rozinky nespálily.

Sušenky patří mezi takové ty klasické křupavé. Zkoušela jsem je i v tmavé verzi s přidáním kakaa, ovšem na rodinné radě jsme se jednohlasně shodli, že světlé nám chutnají více (a to je obzvláště u mého manžela už opravdu co říci). 🙂

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na kokosový olej, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.

bezmléčnémlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

22 komentáře - “Křupavé sušenky s rozinkami (od 1 roku)”

  1. Sušenky jsou výborné,křehoučké :-).Udělala jsem jen z poloviny dávky,aby jsme toho “nesežrali” moc 😀

  2. Děkuji za skvělý recept. Místo části hladké mouky jsem dala mouku kokosovou a jsou taky výborné. Jen musím příště ubrat cukru.
    Lenka

  3. Děkuji za recept, sušenky jsou skvělé. Podařilo se mi je upéct i bez cukru (nahradila jsem banánem a neslazenu ovocnou šťávou), protože jsem neměla doma kokosový tuk, nahradila jsem máslem a vyšlo to 🙂

    1. Vandi super, jsem ráda, že jste si i takto alternativně poradila a že jsou stále dobré. 🙂 Díky za tip! B.

  4. Mohubse zeptat, proc pouzuvate takove mnkzstvi cukru? Koupilanjsem obe kucharky, libi se mi, ale krmit deti twkto doslazivanymi pokrmy neni v poradku ani nad 1 ani nad 5 let :/

    1. Táňo, to je věcí každého rodiče. Za mě je vždy lepší upéct domácí sušenky, než kupovat v obchodě tatranky, a to je taky moje strategie při psaní receptů. Jak je to s cukrem všichni víme a je na každém rodiči, od jakého věku svému dítěti dovolí se s cukrem potkat a jak ho v tomto směru vede, osobně to nehodnotím. Vždy máte možnost ubrat dle vlastního uvážení, případně cukr alternativně nahradit. Já alternativy příliš nepoužívám, protože zdravé slazení ještě nikdo nevymyslel a každý druh sladidla má svá úskalí. Raději mlsám vědomě, kdy tomu dítěti dovolím například koláč s bílým cukrem, ale budu vědět, že jsem do něj dala i něco prospěšného (třeba celozrnnou mouku, tvaroh a spoustu ovoce), a že si potom půjde zasportovat, aby si to kompenzovalo. Na tyto útočné otázky odpovídám poměrně často, proto jsem zavedla vysvětlivku i sem na blog, abych se o svém postoji nemusela stále rozepisovat, takže pokud vás to zajímá, přečtěte si ji tady. V opačném případě vám nic nebrání mě a moje recepty nesledovat, každý máme v životě svou cestu a pokud je ta vaše bez cukru, upřímně vás za ni obdivuji a budu ráda, když si po ní půjdete po svém. Hezký den, B.

  5. Dobrý den, opravdu výborné a křehké. Kokosový olej jsem nedávala, ale příště přidám na chut citronový cukr.

  6. Právě jsem vyzkoušela jeden z dalších vašich receptů a to tyto sušenky. Trošku mi ujela ruka a první jsou trošku větší, ale pro příště už vím. 🙂 každopádně jsou chuťově mocccc dobré 🙂 už si jdu jen udělat kafe a dávat si pozor ať je dětem nesním. 😀 a dneska nás čeká ještě další recept a to kuře na jablíčkách a brusinkách. Tak jsem zvědavá. 🙂 přeji pěkný den 🙂

  7. Dobrý den, chci se zeptat, jdou susenky udelat i bez toho kokosového oleje? Dekuji za odpoved 😊 dcera 20 m nema zavedené orechy, kokos

    1. Dobrý den Sabčo, ano, můžete nahradit libovolným jiným olejem v malinko menším množství než u kokosu. 🙂 B.

  8. Moje první cookies v životě 😅 a to jen pro to, že dcera bude mít karneval ve školce a má donést něco na zub… Noooo, snad něco zbyde🤣🤣🤣 jsou luxusní…
    Rozinky nevedeme a brusinky dcera nejí, tak jsem tam dala jablíčko na malé kostičky a vynikající 😋😋😋
    Moc děkuji za recept..
    Manžel jen okomentoval: a ty se děláš na Vánoce s cukrovím 🙈🙈🙈😅

    1. Děkuji za další skvělý recept! Moc se mi líbí, že jdete zlatou střední cestou -tedy nic nepřeháníte a používáte například i cukr, ale s mírou.
      Jsem asi první, komu se sušenky nepovedly-tedy chuťově jsou výborné, ale kuličky zůstaly kuličkami a vůbec se neroztekly. Použila jsem čtvrt hrnku kokosové mouky a půl hrnku hladké (dělala jsem z poloviční dávky), cukru jsem dala menší množství a třtinový. A řepkový olej jsem nahradila slunečnicový . A to jsem si o sobě myslela, te jsem celkem zdatba pekařka🤦‍♀️😊 Kde jsem mohla udělat chybu?
      Přeji všem krásné sluníčkové dny 🌞

      1. Dobrý den, Pavli, díky moc za pochvalu a za to, že chápete moji filozofii, jsem moc ráda. 🙂 Co se týče toho receptu, tuším, že zakopaný pes asi bude v jiné mouce, kokosová bude mít nejspíš úplně jinou savost a to těsto potřebuje, aby ten tuk nevypila mouka, aby se sušenky mohly trošku roztéct. Ale těžko říct, prostě je to vždycky experiment, když takto zaměníte recepturu. Aspoň že se povedly chuťově. 🙂 B.

Napsat komentář: Lenka Klimešová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *