Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami (od 1 roku)

P1080374 (1)Měla jsem přebytek většího množství jahod, které v zimě samozřejmě nemají onu letní kvalitu, takže na koktejl nebo pohár mi nepřišly nejlepší. Když se takové jahůdky ale upečou, rozvine se jejich nádherná vůně a takový koláč je pak hned o třídu lepší kategorie. Doplněný tvarohem a ze zdravějšího druhu mouky je to navíc příjemný malý hřích s připomínkou léta :-)

Na těsto do kulaté formy o průměru cca 26cm:

  • 170g hladké špaldové mouky
  • 125g rozpuštěného másla
  • 60g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 vejce + 1 zbylý bílek z vejce od těsta
  • 50g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
  • 1 vanilkový puding
  • 1 lžíce rumu (nemusí být)
  • troška citronové kůry a šťávy
  • jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)

P1080346 (1)

Z rozpuštěného másla, žloutku, cukru a mouky vypracujte těsto a odložte na chvíli do lednice.

Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (pudinkem se myslí pudinkový prášek, nikoliv již hotový pudink; do krému se přidává proto, že jde o škrob, který zajistí jeho ztuhnutí). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct. Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a „utíkal“. Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte nebo jednoduše prsty rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně. Těsto je skutečně křehké, proto pokud vám vyvalování nepůjde, vůbec se tím netrapte a zvolte rovnou metodu „tlapkání“. Z odloženého zbytku těsta udělejte váleček, který omotáte okolo a vytvoříte tak těstu okraj, aby vám nevytekla náplň. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody.

Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlastní troubou).

Odrazila jsem se od tohoto babičkovského receptu.

Dětská specifika:

Opět z důvodu nepotřebnosti mlsání v jídelníčku dětí do roka nedoporučuji do této doby podávat.
Tvaroh a celé vejce je vzhledem k bílkovinné zátěži doporučováno od 1 roku.
Jahody jsou jako alergen doporučovány od jednoho roku, je ale možné je s opatrností vyzkoušet dříve.
Pokud se bojíte alkoholu při pečení, můžete samozřejmě také vynechat i rum.

mlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

33 komentáře - “Křehký špaldový koláč s tvarohem a jahodami (od 1 roku)”

  1. Tak ten je opravdu luxusní. Musím se přiznat, že jsem přípravu, kvůli dětem, velmi zrychlila, ale na výsledku to neubralo :o). Těsto jsem vmačkala do dortové formy bez vymazání, rovnou dala náplň, posypala jablíčky, zbytkem namletých ořechů a skořicí a dala péct. Těším se na léto až ho vyzkouším i s jiným ovocem. Děkuji za recept ;o)

  2. Koláč je dokonalý, vydržel jen den. Jedla ho 3,5 letá dcera a to normálně na sladké moc není :-) Děkuji
    Má to jen jednu nevýhodu, chtějí ho hned upéct znovu :-)

  3. Je úžasný, moc mi chutnal. Chtěla bych že základu vyrobit dort synovi k narozeninám (2 roky). Chtělo by to vyšší náplň, nemáte zkušenost s pečením dvojité dávky? Děkuji

    1. Katko to bohužel nemám, bála bych se, že se to nepropeče nebo se to zbourá, asi bych to nepokoušela a vymyslela raději něco jiného. A díky za pochvalu :)

    2. Já náplň dělám ze 2 tvarohů (ostatní ingredience zachovány v původním množství) a drží, jen se peče déle.

  4. Těsto se mi drobilo a nešlo s ním moc dobře pracovat. Přesto peču a su zvědavá na výsledek. Ale myslíte, že jsem udělala nějakou chybu s těstem? Ingredience všechny, máslo rozpuštěné vlažné… Prosím poraďte. Díky.

    1. Dobrý den Gabčo, těsto není úplně na váleček, je trošku drobivější (proto se taky jmenuje křehké), ale zas ne tak, aby to nešlo namačkat do formy. Je možné, že třeba jinak saje mouka, kterou máte, nebo třeba menší vejce či něco podobného, a to se pak lehce stane, že ta tekutina tam chybí. Tak se příště tolik netrapte a přidejte ještě trošku másla nebo něčeho tekutého. Věřím, že to dobře dopadne, držím palce. Barbora

  5. Dobry vecer, musim napsat, ze Vas blog projizdim snad denne a hledam inspiraci. Zitra se chystam na tento kolac a zajimalo by me, jake cislo mouky jste pouzila? Predpokladam, ze z Lidlu☺.
    Dekuji moc

    1. Zuzko, používám buď ze zdravky od Naturalu Jihlava, která je mletá pěkně na hladko a přitom celozrnná, a nebo tu z Lidlu, myslím, že je to typ 630, ale nejsem si úplně jistá, jestli je celozrnná – jedna z nich totiž není. Každopádně to zřejmě půjde z obou :) Jinak moc díky za pochvalu :) B.

  6. Dobry den,

    Myslite, ze misto pudinku mohu pouzit kukuricny skrob? Z Vaseho webu cerpam inspiraci temer denne, jste skvela :-)

    1. Dobrý den Lucko, moc díky za milou pochvalu :) Myslím, že škrob klidně použít můžete, pudink je stejně vlastně jen totéž, že :) Ono by to v zásadě asi mělo fungovat i bez něj, je to jen taková pojistka pevnosti. Držím palce ať se povede! Hezký den, B.

    1. Simono bohužel netuším, nemám vyzkoušeno. Spíš raději mrkněte k Jitce na http://www.navlnechuti.cz, všechny její recepty jsou pro alergiky, tak tam si spíš vyberte nějaký pro vás vhodný s přesným receptem, netroufám si v tomto radit, čím lze nahrazovat.

Napsat komentář: Pavla Sovadinova Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>