Koprovka zahuštěná květákem (od 9 měsíců)

img_3611-1Nedávno jsme  nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly :)) Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá 🙂

Na cca 3 porce:

  • 40g čerstvého kopru (nebo více či méně dle chuti)
  • 250g květáku
  • 50g másla
  • cca 200 ml kefíru
  • vývar (nebo voda) dle potřeby
  • ocet a cukr dle chuti

Postup přípravy je podobný, jako u koprovky klasické, jen prostě úplně zapomeňte na mouku. V hrnci si rozpustíme máslo, do něj přihodíme nasekaný kopr a na drobné růžičky obraný květák a všechno pěkně společně pět minut opečeme. Poté podlijeme vývarem – jen tak, aby byl květák ponořený, ale více ne. Vaříme do změknutí, což trvá přibližně 15 minut. Poté umixujeme do hladka v mixéru, vrátíme zpátky do hrnce, dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme kefírem (který je sám o sobě trošku kyselý, takže v té nejzdravější variantě nebo ve variantě pro nejmenší bych využila k dochucení jen toho).

img_3607-1

Pozn.: Jelikož jsem květák rozmixovala společně s koprem, omáčka se mi zabarvila trošku do zelena. Na chuti barva zřejmě nic nemění, přesto pokud trváte na estetické stránce věci, doporučila bych kopr v omáčce provařit až po rozmixování, ale podle mě to zase už potom není úplně ono. 

Tato koprovka je podávaná s tímto špaldovým hrnkovým knedlíkem.

Dětská specifika:

klasická koprová omáčka s mlékem, smetanou a moukou mi nepřijde vhodná před prvním rokem, možná ani později - jde v podstatě jen o zahuštěné mléko bez velké nutriční hodnoty.
Kefír je vhodný pro děti od 9 měsíců.
Květák je vhodný pro děti od začátku přikrmování .

do 1 rokuhlavní jídlakvěták

18 komentáře - “Koprovka zahuštěná květákem (od 9 měsíců)”

  1. Až teprve nyní jsem narazila na tento blog a mrzím mě, že jsem ho neobjevila dřív. Nicméně zase tak pozdě není. Děkuji za skvělou inspiraci, budu sem chodit na dětská jídla. Jsem občas dost v koncích, co malému uvařit kromě skleniček. Nic ode mě totiž nechce. Ale jinak si nemyslím, že vařím špatně:)))

    1. Hezký den Žanet, děkuju za zprávu i pochvalu a budu ráda, když Vám bude tento blog inspirací. Co se týče vybíravosti prcka, nevěšte hlavu a vytrvejte, nejste v tom sama. Přesně proto totiž vzniknul tento blog – ve snaze zavděčit se mojí malé „nežerce“. Dneska jsou jí čtyři a je to daleko daleko lepší 😉 Držím Vám palce 🙂 B.

  2. Luxus. Koprovku milujeme, ale dělali jsme jí jen párkrát za rok. Právě z toho důvodu, že složením to není zrovna něco co upřednostňujeme. Ale tenhle recept je paráda. Moc nám chutnala. Nedávala jsem vůbec cukr a ocet, jen ten kefír. Budeme dělat hodně často 😉 Děkuji

  3. Kokam na to tady uz nekolik mesicu a konecne mam kvetak. Takze jsem odhodlana to zkusit. Na kolik to vychazi asi porci? Dekuji

    1. Šári vůbec neumím přesně říct, záleží kolik omáčky si dáváte, ale určitě se z toho najíte i s malým a ještě vám podle mě zbyde 🙂

  4. Koprovka byla super, stejně jako všechny nápadité recepty 🙂 Už mám objednanou kuchařku a nemůžu se dočkat, až dorazí. Jinak také jsem dělala koprovku z patizonu a cukety, přidala smetanu a taky luxusní!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *