Koprovka zahuštěná květákem (od 9 měsíců)

img_3611-1Nedávno jsme  nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly :)) Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá 🙂

Na cca 3 porce:

  • 40g čerstvého kopru (nebo více či méně dle chuti)
  • 250g květáku
  • 50g másla
  • cca 200 ml kefíru
  • vývar (nebo voda) dle potřeby
  • ocet a cukr dle chuti

Postup přípravy je podobný, jako u koprovky klasické, jen prostě úplně zapomeňte na mouku. V hrnci si rozpustíme máslo, do něj přihodíme nasekaný kopr a na drobné růžičky obraný květák a všechno pěkně společně pět minut opečeme. Poté podlijeme vývarem – jen tak, aby byl květák ponořený, ale více ne. Vaříme do změknutí, což trvá přibližně 15 minut. Poté umixujeme do hladka v mixéru, vrátíme zpátky do hrnce, dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme kefírem (který je sám o sobě trošku kyselý, takže v té nejzdravější variantě nebo ve variantě pro nejmenší bych využila k dochucení jen toho).

img_3607-1

Pozn.: Jelikož jsem květák rozmixovala společně s koprem, omáčka se mi zabarvila trošku do zelena. Na chuti barva zřejmě nic nemění, přesto pokud trváte na estetické stránce věci, doporučila bych kopr v omáčce provařit až po rozmixování, ale podle mě to zase už potom není úplně ono. 

Tato koprovka je podávaná s tímto špaldovým hrnkovým knedlíkem.

Dětská specifika:

Dětem do roka samozřejmě vynecháme cukr a sůl, koření jen velmi jemně a nebo také vůbec.
Klasická koprová omáčka s mlékem, smetanou a moukou mi nepřijde vhodná před prvním rokem, možná ani později - jde v podstatě jen o zahuštěné mléko bez velké nutriční hodnoty.
Květák je vhodný pro děti od začátku přikrmování .
Kefír je vhodný pro děti od 9 měsíců.

do 1 rokuhlavní jídlakvěták

19 komentáře - “Koprovka zahuštěná květákem (od 9 měsíců)”

  1. Až teprve nyní jsem narazila na tento blog a mrzím mě, že jsem ho neobjevila dřív. Nicméně zase tak pozdě není. Děkuji za skvělou inspiraci, budu sem chodit na dětská jídla. Jsem občas dost v koncích, co malému uvařit kromě skleniček. Nic ode mě totiž nechce. Ale jinak si nemyslím, že vařím špatně:)))

    1. Hezký den Žanet, děkuju za zprávu i pochvalu a budu ráda, když Vám bude tento blog inspirací. Co se týče vybíravosti prcka, nevěšte hlavu a vytrvejte, nejste v tom sama. Přesně proto totiž vzniknul tento blog – ve snaze zavděčit se mojí malé „nežerce“. Dneska jsou jí čtyři a je to daleko daleko lepší 😉 Držím Vám palce 🙂 B.

  2. Luxus. Koprovku milujeme, ale dělali jsme jí jen párkrát za rok. Právě z toho důvodu, že složením to není zrovna něco co upřednostňujeme. Ale tenhle recept je paráda. Moc nám chutnala. Nedávala jsem vůbec cukr a ocet, jen ten kefír. Budeme dělat hodně často 😉 Děkuji

  3. Kokam na to tady uz nekolik mesicu a konecne mam kvetak. Takze jsem odhodlana to zkusit. Na kolik to vychazi asi porci? Dekuji

    1. Šári vůbec neumím přesně říct, záleží kolik omáčky si dáváte, ale určitě se z toho najíte i s malým a ještě vám podle mě zbyde 🙂

  4. Koprovka byla super, stejně jako všechny nápadité recepty 🙂 Už mám objednanou kuchařku a nemůžu se dočkat, až dorazí. Jinak také jsem dělala koprovku z patizonu a cukety, přidala smetanu a taky luxusní!

  5. Děláme podobnou, ještě dávám do základu mrkev, sice je barva pak trochu do oranžova, ale zase je koprovka tou mrkví oslazená, tak není potřeba přidávat cukr, pro toho, kdo má rád sladší 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *