Koko-čoko supersušenky (od 2 – 3 let)

Tento recept mám v šuplíku už dlouho a postupně ho ladím. Jeho základ vychází z báječných čokoládových sušenek od Zemanky, které koupíte ve zdravé výživě, a na které si opravdu velmi lehce vypěstujete závislost. Jejich cena ale není pro mateřské příjmy zrovna příznivá, takže věřím, že tuto domácí verzi uvítáte. Ovšem pozor – závislost se na nich buduje úplně stejně rychle 😉

Na cca 20 – 25 ks:

  • 50g změklého másla
  • 80 ml oleje (používám řepkový)
  • 100g moučkového cukru
  • 20g kakaa (holandského typu)
  • 30g strouhaného kokosu
  • 40g nasekané hořké čokolády
  • 150g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Veškeré ingredience spojte dohromady v jedno těsto, začněte od těch tekutých a postupně přidávejte sypké. Tvořte malé hrudky nebo kuličky, které položíte na plech vystlaný pečícím papírem.  Těsto nedrží pohromadě úplně lehce, ale pokud jej zmáčknete, do kuličky jej zpracovat lze a pečením se spojí natrvalo. Pečte na 180°C horkovzduch přibližně 10 minut – dle zkušeností s vaší troubou. Než je z papíru sundáte, nechte sušenky nejdříve vychladnout, neboť jsou bezprostředně po upečení křehké, a mohly by se vám rozbít. Vychladnutím ztvrdnou, jistá křehkost jim ale stále zůstane.

Zkoušela jsem i máslo nahradit kokosovým olejem a bez problémů to funguje, takže pokud jej nemůžete nebo nechcete použít, klidně vyzkoušejte.

Dětská specifika:

Nebudeme si nic nalhávat - není to žádné superzdravé mlsání. Na druhou stranu jsou takovéto domácí sušenky pořád lepší, než drtivá většina kupovaných.
Pozitivní je například to, že jsou z celozrnné špaldové mouky, neobsahují vejce, a pokud nahradíte máslo například již zmíněným kokosovým olejem, byly vyrobeny z kvalitnějších druhů tuku.

bezmléčnémlsáníod 3 letsušenky

23 komentáře - “Koko-čoko supersušenky (od 2 – 3 let)”

  1. Sušenky jsem dnes s radostí vyzkoušela, jen nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu :o). Nechtělo se mi těsto spojit, tak jsem tam přidala med. Co jsem „jen“ zaměnila, byla mouka, kdy jsem dala celozrnnou žitnou (přišlo mi, že mouka asi nenasála co měla, protože těsto i sušenky jsou strašně mastné). Chuťově vynikající (až na to mastné). Příště vyzkouším z předepsané mouky a snad budou tak kulaté jako na fotce. Ty moje se roztekly po plechu,tak mám spojené něcojakoplacičky :o)) Jinak děkuju za web stránky, jsou pro mě velkou inspirací.

    1. Lenko, určitě to bude moukou. Žitná má úplně jiné vlastnosti než všechny ostatní, je hodně hutná a lepivá. Pokud příště nebudete mít špaldovou, použijte radši klasickou pšeničnou, ať už bude celozrnná nebo ne. Jinak jsem ráda, že i přesto Vám chutnalo a hlavně jste to nevzdala, tak příště 😉

  2. Susenky jsem dnes delala poprve, misto cukru jsem pouzila med, jinak vse jak je psano a rodinka se mohla utlouct! Dekuji za skvely recept, urcite nedelam naposledy!

  3. Dobrý den, tak jsem se večer v devět rozhodla taky sušenky upéct. Z nedostatku surovin jsem musela nahrazovat, a to slunečnicový olej,třtinový cukr a celozrnnou pšeničnou mouku. Cukr jsem nechala rozpustit v másle s olejem a kakaem a taky jsou moc dobré. Jen jsem je trochu přepekla. Po 10 minutách mi připadaly moc měkké, ale měla sem je vytáhnout.

    1. Ono se to na hnědých sušenkách špatně poznává, ale tak to vychytáte. Jsem ráda, že jste si poradila a že to i tak klaplo 🙂

  4. Ahoj Baru, pekla jsem je taky,uz je to dyl, a jedine, co mi tam nechutnalo, byl ten repkovy olej. Upecu je zase zitra tak zkusim dat normalni slunecnicovy a misto cukru teda asi taky zkusim med, jak tady psaly damy prede mnou 😉 Diky za recept!

    1. Já řepkový používám běžně, nepřijde mi jeho chuť zvláštní a je mi o jeho nutriční hodnotu, ale tak to je na každém, určitě to půjde i se slunečnicí. U medu pozor na konzistenci, aby se to nerozteklo 😉 B.

    1. Vladuš nemám to bohužel vyzkoušeno. Myslím, že chutově by to bylo super, ale měla bych trošku obavu o pojivost, ony už takto pojí docela málo. Dala bych to tak maximálně půl napůl s klasickou moukou, ale tak zkuste a dejte vědět 😉 B.

  5. Tak musím říct, že jsou to jedny z nejlepších sušenek co jsem kdy dělala! Akorát jsem použila spaldovou mouku z lidlu T630, a těsto bylo řidší, tak se mi nedarily udělat pěkné kuličky, ale jen placky🙁každopádně chuť výborná! Děkuji za recept!

    1. Baru, tak klidně přidat trošku celozrnné a nebo i té bílé, aby to nelepilo. Někdo zas s tou celozrnnou mívá opačný problém, že se mu to těžko „plácá“ dohromady. Ale to si vychytáte, držím palce 😉 Díky za pochvalu 🙂 B.

  6. Ahoj všem, neměla jsem špaldovou mouku, tak jsem použila celozrnou pšeničnou, jako jsou velmi chutné na mě teda příliš sladké, asi příště teda zkusím ten med, ale nevím zda to neudělá nějakou paseku, zároven jsou pevné a ani se nedrolí a přitom měkké, stačilo vážně nechat dojít na plechu venku. Jinak jsem umírala, abych udělala teda pěkné kolečka, nakonec vychytávka s kulatým vykrajovátkem (vsypat a udusat, pak lžička a kolem udusat a máte krásné kolečka bochánky, ale chce to mít pevné nervy hihi :-DDD). Hlídáno v mé horkovzduch 7 min 160C. Hezký den a děkuji za skvělý recept. Malej už mi kradééééé

  7. Susenky jsem zrovna dopekla. Jsou dokonale. Chuti mi velmi pripominaji Koka. Olej jsem nahradila kokosovym tukem a cukr datlovym sirupem. Jedna davka bude malo 🙈😉

  8. ted jsem je dopekla – hned dvojitou várku a jsou super…krásně jsem dělala i kuličky. ..Brzy zopakujeme 😊

      1. no jsem ráda že jsem nezavahala a hned se pustila do dvojite várky, protože děti a manžel už snědli skoro pulku 😂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *