Knedlíčky z quinoy s borůvkovým přelivem (od 7 měsíců)

Vždycky, když jsme zavaleni nějakým sezónním ovocem, mám pocit, že pokud s ním neudělám alespoň jedny knedlíky, nebude to to správné léto. Kynuté klasiky z bílé mouky u nás ale nefrčí, a tak jsem pokaždé nucena vymýšlet nějaké novoty. Chutnají nám ale zrovna tak, vyzkoušejte i vy 😉

Na cca 2 – 3 porce (18 knedlíčků velikosti vlašského ořechu):

  • 100 g bílé quinoy
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce cukru moučka (nemusí být)
  • cca 200 g borůvek (nebo jiného ovoce)
  • 2 lžíce mascarpone

Quinou zalijte dvojnásobným množstvím vody (přibližně 400 ml) a uvařte do měkka (cca 15 minut). Vaření se může lišit dle druhu, řiďte se tedy návodem na obalu. Z hotové quinoy slijte případně přebývající vodu a nechte chvilku vychladnout. Poté vmíchejte vajíčka, mouku i cukr (ten je zde jako pojivo, ale myslím si, že není nutný), udělejte těstíčko a upatlejte kuličky velikosti vlašáku. Pokud by se vám těsto zdálo lepivé moc a knedlíčky špatně držely pohromadě, přidejte ještě trošku mouky. Její množství může být závislé na druhu (já používám hladkou celoznnou špaldovou) a také na velikosti vajíčka, jaké jste použili. Knedlíčky vhoďte do vroucí vody a vařte přibližně 6 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Servírujte s libovolným ovocem, a nebo přímo borůvkovým přelivem, který vidíte na fotce. Vzniknul rozmixováním borůvek s troškou vody a dvěma lžícemi mascarpone. Pokud budete mít potřebu jej ještě dosladit, můžete použít například nějaký ovocný sirup nebo med či klasický cukr.

Dětská specifika:

Quinoa je vhodná pro děti víceméně od začátku přikrmování.
Stejně tak i borůvky jsou vhodné jako jeden z prvních druhů ovoce.
Celý recept je zařazen do věku, od kdy je možné vyzkoušet lepek (tedy cca 7 - 8 měsíců).
Pokud budete dělat pro takto malé dítě, knedlíčky ani ovocné pyré nepřislazujte - není to v tomto věku potřeba.
Mascarpone je vhodné až od 1 roku, můžete ho ale bez problémů nahradit např. bílým jogurtem či zakysanou smetanou a recept bude vhodný dle věkového zařazení výše.

bezmléčnéborůvkydo 1 rokuhlavní jídlamlsáníod 1 rokuod 3 letquinoasvačiny

19 komentáře - “Knedlíčky z quinoy s borůvkovým přelivem (od 7 měsíců)”

  1. Zdravím…zkoušela jsem včera knedlíčky,ale přesto, že jsem přesně dodržela gramáž ingrediencí, tak se knedlíčky opravdu nedaly uplácat, šíleně se lepily, musela jsem docela dost přidat mouky…není myšleno 10 deka quinoy v uvařeném stavu? Po pravdě, když se uvařila, všechnu vodu nasákla, takže jsme ji nemohla už nijak slít…byla dost vlhká. Můžete poradit prosím,
    děkuji:-)
    Janina

    1. Jani, asi hodně záleží na druhu quinoy, třeba možná i jejím stáří, nevím, a určitě hraje velkou roli i druh mouky. Každá saje trošku jinak, i třeba stejný druh, jen jiné značky. Takže příště prostě přidejte mouky tak, aby se Vám s tím dobře pracovalo a věřím, že to pak už bude všechno fungovat jak má 🙂 B.

    1. Žitná se chová úplně jinak, to bych se bála. Zkusit to můžete, ale třeba spíš částečně, ne úplně. Bílý jogurt určitě půjde, jen to bude kyselejší, tak s tím počítejte 🙂 B.

  2. Tak speciálně kvůli tomu jsem si koupila všechny správné ingredience a musím říct, že to mělo u nás úspěch, jen místo borůvek jsem dala rybíz. Puding z quinoy ale u nás úspěch neměl.

    1. Jsem ráda, že aspoň v tomto jsem se trefila 🙂 Díky za zprávu Terry 🙂 B.

    1. Beato, pokud budou na sladko, tak možná banán nebo hraška či chia semínka (dle věku dítěte). B.

  3. Dobrý den, skvělý recept, knedlíčky výborné…mohu zamrazit? Má někdo ozkoušene?

    1. Dobrý den Markét, díky moc za pochvalu. Vyzkoušeno nemám, ale asi bych se mrazit nebála, jen bych pak ohřívala opatrně, aby se nerozpadly 🙂 B.

  4. Bylo to trošku jako Hrnečku vař!, pořád jsem přidávala mouku až toho bylo půl velké mísy. Ze strachu aby z toho takhle nebyly broky jsem přidala trochu kypřícího prášku a konzistenci ukončila na hustotě z které šly házet do hrnce noky. Byly opravdu úplně měkoučký a s jahodovou omáčkou holkám (4 a 2) moc chutnaly. Takže ještě že jich je nakonec tak pro 6 dospěláků, starší dcera jich snědla víc než já :-D. Přidala jsem vanilku a citronovou kůru, příště bych ale dala i víc, bylo to trošku nevýrazné. My ale hodně kořeníme. Celkově super, ráda někdy zopakuji. Díky.

    1. Blaži, trošku jste mě úvodem vystrašila, pak ale i pobavila a potěšila, takže moc děkuji za milý komentář a jsem ráda, že jste z toho vybruslila se ctí 🙂 B.

  5. Těsto bylo řidší, ale už jsem nepřidala mouky, raději jsem dělala dvěmi lžícemi nočky a dávala je rovnou do vroucí vody. My s manželem jsme si na talíři dosladili, na nás to bylo trochu fádní. Ale mládě mě titulovalo jako mňáma (rozuměj máma, co uvaří něco dobrého) a to je pro mě to důležité 🤣

    1. Hihi, krásná předzdívka, to se mi moc líbí. 🙂 Díky za pochvalu, mňámo. 🙂 B.

    1. Velmi mnoho tuku (skoro jako máslo), možné projímavé účinky a i celkem dost bílkovin, které zatěžují ledviny, navíc oproti zakysaným mléčným výrobkům chybí ony prospěšné zakysané kultury. 🙂 B.

Napsat komentář: Beata Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *