Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)

IMG_0744 (1)Měla jsem hroznou chuť na karboše. Tak jsem udělala takovou “nevyčítací” verzi s červenou čočkou, k tomu šťouchaný brambor a pořádný salát…

Na 2 porce (asi šest středně velkých placiček) potřebujeme:

  • 60g červené čočky
  • 100g hovězího mletého masa
  • 1 jarní cibulka (nebo pórek pro menší děti)
  • 1 vejce
  • 50g mouky (můžete použít celozrnnou) nebo hrašky
  • sůl, pepř a majoránka dle chuti

 

Červenou čočku nejdříve uvaříme (trvá to asi 5 minut), poté zcedíme a necháme chvíli vychladnout. Smícháme s mletým masem, vejcem, moukou nebo hraškou, kořením a nasekanou jarní cibulkou, a řádně propracujeme rukou. Tvoříme placičky, které dáme na plech vystlaný silikonovou podložkou (stejně dobře poslouží i pečící papír) a pečeme na 180°C přibližně 15 – 20 minut.

 IMG_0790 (1)

Dle libosti můžete samozřejmě přidávat i jiné suroviny dle věku – zbylou zeleninu nebo uzeninu, či použít i jiný druh čočky, případně i vynechat maso.

Dětská specifika:

Červená čočka je loupaná a neměla by nadýmat, proto je vhodná pro děti už od 8 měsíců.
Dětem do roka by mohla činit potíž jarní cibulka - pokud ji nemáte vyzkoušenou, prostě ji vynechejte nebo nahraďte pórkem, který je vhodný pro děti od cca 8 měsíců.
Dětem do roka vynecháme bílek a výrazná koření.

do 1 rokuhlavní jídlaluštěninymleté maso

18 komentáře - “Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)”

  1. Kde se stala chyba? Karbanátky jsou strašně tuhé a vysušené. Pekla jsem verzi bez masa, 15min na 180°

    1. Jani, tak asi moc dlouhé nebo prudké pečení? Chce to hodně hlídat, každá trouba je jiná. U mě to určitě opravdu funguje jak je psáno, teď nedávno jsem je přesně podle receptu opakovala, protože kontroluju recepty do kuchařky. Možná i ta absence masa v tom udělá své. Mrzí mě špatná zkušenost, tak snad to příště vyjde líp 🙂 B.

      1. Pravda, příště budu víc hlídat 🙂 Je to tady moje první špatná zkušenost takže určitě budeme zkoušet dál. Objevili jsme Vás nedávno a zatím nám vše chutnalo 🙂

  2. Těch 60g čočky je hmotnost syrové nebo už uvařené?

    Vcera jsem si koupila Vasi kucharku a je super:-))) Moc dekuji. Presne takove recepty sem pro sve tri deti hledala. Uz nebudeme jist tri jidla porad dokola.

    1. Leni díky moc za zprávu i pochvalu, mám radost 🙂 Váha čočky je v syrovém stavu 😉 B.

  3. Moje dcerka je extra nejedlik, ale na tomhle si moc pochutnala a delaly se ji boule za usima. Pouze maso jsem vymenila za kruti. Diky za super recept.

    1. No supeer, tak to je teda velká pochvala 🙂 Díky a pozdravujte dcerku 🙂 B.

  4. Hezký den všem!
    Těm, co se vysušily karbanátky při vynechání masa, tu mám jeden tip. Vynechala jsem hovězí maso a místo červené čočky jsem použila černou čočku beluga cca 150 g. Dala jsem jinak vše podle receptu (možná trochu více hrašky) a pekla 20 min při 180°C horní, spodní pečení. Během pečení jsem je potřela asi 2x ghí máslem (určitě se dá použít i olivový olej). Všem hodně zdaru při pečení a vaření pro tu naši drobotinu! 🙂

  5. Dobrý tip s tou čočkou. Pouze masové jsou pro mě moc těžké. Ale čočky jsem dala moc (dávala jsem to od oka) a tak se ztratila chuť masa, což nebylo nic pro manžela 😀 Malému ale chutnají velmi. Zkusím znovu a asi budu dělat na plechu dvě řady, jednu víc masovou, jednu víc čočkovou, ať si každý vybere to svoje 🙂

  6. Za mě je tohle TOP recept, který si ráda s dítkem dám, i když jinak moc fanda karbanátků nejsem. A se Skytarkou je to úplná pecka!

  7. Baruško, mouku lze použít špaldovou hladkou? Jinou teď doma nemám, jen klasické pšeničné hladká, polohruba, hrubá, ale tomu bych se zatím chtěla vyhnout 🙂 moc děkuji 🍀

    1. Ano, hladká špalda klidně, v těchto věcech lze zaměňovat špaldu s pšenicí 1:1. 😉 B.

Napsat komentář: Saris Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *