6. 1. 2015
Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)
Měla jsem hroznou chuť na karboše. Tak jsem udělala takovou “nevyčítací” verzi s červenou čočkou, k tomu šťouchaný brambor a pořádný salát…
Na 2 porce (asi šest středně velkých placiček) potřebujeme:
- 60g červené čočky
- 100g hovězího mletého masa
- 1 jarní cibulka (nebo pórek pro menší děti)
- 1 vejce
- 50g mouky (můžete použít celozrnnou) nebo hrašky
- sůl, pepř a majoránka dle chuti
Červenou čočku nejdříve uvaříme (trvá to asi 5 minut), poté zcedíme a necháme chvíli vychladnout. Smícháme s mletým masem, vejcem, moukou nebo hraškou, kořením a nasekanou jarní cibulkou, a řádně propracujeme rukou. Tvoříme placičky, které dáme na plech vystlaný silikonovou podložkou (stejně dobře poslouží i pečící papír) a pečeme na 180°C přibližně 15 – 20 minut.
Dle libosti můžete samozřejmě přidávat i jiné suroviny dle věku – zbylou zeleninu nebo uzeninu, či použít i jiný druh čočky, případně i vynechat maso.
Dětská specifika:
Červená čočka je loupaná a neměla by nadýmat, proto je vhodná pro děti už od 8 měsíců.
Dětem do roka by mohla činit potíž jarní cibulka - pokud ji nemáte vyzkoušenou, prostě ji vynechejte nebo nahraďte pórkem, který je vhodný pro děti od cca 8 měsíců.
Dětem do roka vynecháme bílek a výrazná koření.
Kde se stala chyba? Karbanátky jsou strašně tuhé a vysušené. Pekla jsem verzi bez masa, 15min na 180°
Jani, tak asi moc dlouhé nebo prudké pečení? Chce to hodně hlídat, každá trouba je jiná. U mě to určitě opravdu funguje jak je psáno, teď nedávno jsem je přesně podle receptu opakovala, protože kontroluju recepty do kuchařky. Možná i ta absence masa v tom udělá své. Mrzí mě špatná zkušenost, tak snad to příště vyjde líp 🙂 B.
Pravda, příště budu víc hlídat 🙂 Je to tady moje první špatná zkušenost takže určitě budeme zkoušet dál. Objevili jsme Vás nedávno a zatím nám vše chutnalo 🙂
To jsem ráda. Tak ať už se jen daří 🙂
Těch 60g čočky je hmotnost syrové nebo už uvařené?
Vcera jsem si koupila Vasi kucharku a je super:-))) Moc dekuji. Presne takove recepty sem pro sve tri deti hledala. Uz nebudeme jist tri jidla porad dokola.
Leni díky moc za zprávu i pochvalu, mám radost 🙂 Váha čočky je v syrovém stavu 😉 B.
Super recept, delala jsem s,porkem a chutnalo vsem. Diky!
Díky moc za zprávu Šaris, jsem ráda 🙂 B.
Moje dcerka je extra nejedlik, ale na tomhle si moc pochutnala a delaly se ji boule za usima. Pouze maso jsem vymenila za kruti. Diky za super recept.
No supeer, tak to je teda velká pochvala 🙂 Díky a pozdravujte dcerku 🙂 B.
Pekla jsem bez masa a také mi dost vyschly, ale chuťově byly moc dobré.
Hezký den všem!
Těm, co se vysušily karbanátky při vynechání masa, tu mám jeden tip. Vynechala jsem hovězí maso a místo červené čočky jsem použila černou čočku beluga cca 150 g. Dala jsem jinak vše podle receptu (možná trochu více hrašky) a pekla 20 min při 180°C horní, spodní pečení. Během pečení jsem je potřela asi 2x ghí máslem (určitě se dá použít i olivový olej). Všem hodně zdaru při pečení a vaření pro tu naši drobotinu! 🙂
Anežko, děkujeme za tip. 🙂 B.
Dobrý tip s tou čočkou. Pouze masové jsou pro mě moc těžké. Ale čočky jsem dala moc (dávala jsem to od oka) a tak se ztratila chuť masa, což nebylo nic pro manžela 😀 Malému ale chutnají velmi. Zkusím znovu a asi budu dělat na plechu dvě řady, jednu víc masovou, jednu víc čočkovou, ať si každý vybere to svoje 🙂
Za mě je tohle TOP recept, který si ráda s dítkem dám, i když jinak moc fanda karbanátků nejsem. A se Skytarkou je to úplná pecka!
Jani, moc děkuji za milý komentář a pochvalu. 🙂 B.
Baruško, mouku lze použít špaldovou hladkou? Jinou teď doma nemám, jen klasické pšeničné hladká, polohruba, hrubá, ale tomu bych se zatím chtěla vyhnout 🙂 moc děkuji 🍀
Ano, hladká špalda klidně, v těchto věcech lze zaměňovat špaldu s pšenicí 1:1. 😉 B.