Jitrocelový sirup

Až zima zaútočí a způsobí vám nějaký ten obvyklý kašlík, budete po vzoru našich babiček připravení. Stačí k tomu jen jitrocel a cukr.

  • lístky jitrocele
  • krystalový cukr

Příprava je velice jednoduchá, vyžaduje jen trošku času. Na louce, pokud možno takové, která je trošku chráněna před psy a automobily, posbírejte jitrocelové listy. Pak je pečlivě omyjte, očistěte a nasekejte. Dále stačí už jen skládat asi centrimetrové vrstvy – první vrstva je jitrocelová (pěkně ji upěchujeme), na ni vrstvu cukru, opět jitrocel.. Končíme vrstvou cukru. Pak už jen stačí sklenici uzavřít a nechat odležet. Na světlém a teplém místě stačí pár dní, na chladnějším a tmavějším je možno nechat déle. Cukr vytáhne z jitrocele šťávu, kterou poté jen přecedíme a jitrocel pořádně vymačkáme. Moje sklenice se louhovaly přibližně měsíc a ze tří zavařovacích sklenic mám přesně 0,5l jitrocelového sirupu. Pokud se skladuje na chladném místě, vydrží prý celou zimu.

Dětská specifika:

jitrocelem je možno léčit i děti mladší jednoho roku
dětem od tří let je už možno podávat sirup s kapkou alkoholu, který slouží pro konzervaci (můžete tedy do sirupu trošku alkoholu přidat - např. vodky nebo rumu)
pokud dítě od 1 roku trápí kašel a nachlazení, vyzkoušejte také vynikající čaj z odvaru cibule a jablíček, sladit jej můžete medem, který má také blahodárné účinky při kašli

do 1 rokuostatnírecepty našich babiček

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *