Jáhlový dezert s mascarpone (od 1 roku)

IMG_5781 (1)

Že něco, co se skládá ze tří ingrediencí, nemůže být dobré? Ha! Tento dezert je i přes svou jednoduchost naprosto famózní! 😉

Na 2 porce:

  • 50g jahel
  • cca 10 datlí
  • 100g mascarpone
  • goji na ozdobu (nemusí být)

Jáhly alespoň 2x spaříme vroucí vodou, aby se zbavily případné hořkosti. Přemístíme do hrnce, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a uvaříme společně s datlemi do měkka.  Poté přidáme mascarpone a rozmixujeme na hladký krém.

"Maminko, vyfoť mě taky s tou naší dobrůtkou" :)

“Maminko, vyfoť mě taky s tou naší dobrůtkou” 🙂


Datle jsou sladké, proto další doslazování není potřeba, nicméně pokud to považujete i přesto za nutné, můžete použít cukr nebo libovolný sirup. V poháru dozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila goji, které k dezertu krásně ladí.

Dětská specifika:

Jáhly jsou jako základní potravina vhodné pro nejmenší děti již od začátku přikrmování.
Mascarpone je dosti tučný mléčný výrobek, který je poměrně bohatý i na bílkoviny, proto doporučuji vzhledem k možné zátěži ledvin podávat od 1 roku. Pokud budete chtít něco podobného dopřát menším dětem, můžete použít bílý jogurt či zakysanou smetanu (od 8 měsíců).

bezlepkovéjáhlymlsáníod 1 rokusvačiny

10 komentáře - “Jáhlový dezert s mascarpone (od 1 roku)”

  1. To vypadá parádně, zajímavé ty jáhly tam, musíme zkusit. Nezkoušli jste také obyčejné placky z mouky a vody? Sháníme se po jednoduchém receptu, dělávají je pro vodáky na Vltavě – a je to bomba!

  2. opravdu luxusni zalezitost. Jahly mame s dcerkou moc rady obe, ovsem v teto kombinaci jsou nejlepsi jak jsem je kdy jedla. Kase delame pravidelne na snidani, dnes s nami snidal i tatinek a talirek vymetl taky :))) Tuky netuky 😀 toto budu pripravovat casteji 🙂 diky za recept 🙂

  3. Doma jsem neměla sušené datle, ale přebývala mi přezrálá hruška. Tak jsem ji tam nakrájela místo datlí a je to naprosto luxusní lahodná záležitost! Jen moje jáhly potřebovaly spíš trojnásobek vody, aby byly měkké. Jinak nemám co vytknout 🙂

  4. Skutečně jen 50 gramů? Vždyť to je po odvážení nic. Strašně málo na dvě porce. Málo i na jednu, když to vidím. Jiné recepty třeba říkají hrnek jáhel. Vůbec se mi do toho receptu teď nechce. To po uvaření zdvojnásobí objem?

    1. Tak už nic. Už to vidím. Objem to samozřejmě zvětší. Škoda, že nejde mazat😄

      1. Nevadí, Šárko, třeba to aspoň poslouží dalším nevěřícím Tomášům. :-))) B.

Napsat komentář: Markéta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *