Jahelník s jablíčky (od 1 roku)

Byl na menu ve vegetariánské jídelně. Jenže kromě něj také spousta jiných stejně lákavých dobrot. Nakonec moje volba padla na bulguroto, ale zařekla jsem se už v oné jídelně, že jahelník si udělám doma. Snažila jsem se zůstat věrná vegetariánské myšlence, proto je se sojovým mlékem, bez vajec i másla. Na chuti mu to ale neubírá. Tady je, onen vytoužený JAHELNÍK.

  • 1,5 šálku jahel
  • 200ml sojového mléka
  • 100ml vody
  • 4 menší jablka
  • agávový sirup a skořice dle chuti
  • použila jsem i zbytek meruňkového pyré (není nutné)

Jáhly opláchneme a alespoň dvakrát spaříme horkou vodou, aby ztratily hořkost. Poté je vysypeme do zapékací misky (lépe ji trošku vymazat), přidáme sojové mléko, vodu, nahrubo nastrouhaná jablka. Dosladíme agávovým sirupem (nebo stévií či klasickým cukrem) a ovoníme skořicí. Hmotu promícháme – měla by tvořit poměr zhruba 1:2 (jáhly:tekutina). Já jsem přidala i zbytek meruňkového pyré a něco zrníček z vanilkového lusku. Pečeme přikryté na 180°C zhruba 40 minut, pak ještě několik minut dozlatova bez poklice. 

Můžeme doplnit oříšky, medem, různým ovocem.. Fantazii se meze nekladou. 

Dětská specifika:

věkově jsem zařadila do kategorie od 1 roku, a to hlavně vzhledem k přítomnosti sojového mléka (soja je silný alergen). Sojové jde sice bez problému nahradit klasickým kravským, ale ani to se do roka nedoporučuje. Nevidím ale problém ani pro mladší děti, pokud uvaříte místo mléka ve vodě.
jáhly jsou vhodné pro děti od 7 měsíců

hlavní jídlajablkajáhlymlsáníod 1 rokurecepty našich babičeksvačiny

7 komentáře - “Jahelník s jablíčky (od 1 roku)”

  1. Tak já už peču skoro hodinu a jáhly jsou pořád trvdé. Až teď jsem se všimla, že v jiných receptech je napřed uvaří. Změkne mi to? Čekám návštěvu…
    …ale na chuť výborné! 😉

    1. No, právě že ne. Až napotřetí, když jsem četla recept, tak jsem si toho všimla. Dělala jsem to déle a víceméně to došlo, příště bude lepší. Na chuť je to výborné a hlavně to bylo velmi jednoduché. Díky

  2. V první řadě bych moc ráda ocenila Vaše recepty, jsou vesměs rychlé jednoduché zdravé a moc moc si vždycky se synem pochutnáme. Objevila jsem stránky poměrně nedávno, ale teď už tu hledám inspiraci skoro každý den. Konečně tak nemusím vařit extra 14-ti měsíčnímu prckovi a nám dospělákům zvlášť.

    A teď k dotazu (možná hloupému, tak se předem omlouvám, ale s jáhly budu pracovat poprvé ☺) – stačí zapékací mísu zakrýt při pečení alobalem?

    1. Dobrý den Terko, moc díky za milou pochvalu, strašně krásně se to čte a moc mě to těší 🙂 S tím pečením stačí udělat jak říkáte – zakrýt alobalem. Pak můžete odkrýt a pro barvičku ještě dopéct bez. Funguje to podobně jako třeba rýže a podobně 🙂 Hezké dny, B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *