Jablečné sladové sušenky (od 9 měsíců)

IMG_2902 (2)
Díky jablíčkům jsou měkké, což ocení především děti, a také sladké, takže mnoho dalšího slazení už nepotřebují. Slad je navíc jedna z těch méně škodlivých forem slazení, takže tyto sušenky si můžete užít celkem bez výčitek 😉

Na cca 25 sušenek:
  • 140g hladké mouky (použila jsem celozrnnou)
  • cca 120g nahrubo strouhaných jablek (odpovídá asi třem malým kusům)
  • 70g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce sladu (použila jsem ječmenný, zkusit ale můžete i rostlinný sirup nebo med)
  • 1/2 kypřícího prášku (použila jsem bezfosfátový)
Dále jsem přidala:
  • sušená mochyně (koupit můžete ZDE)
  • makadamové oříšky (koupit můžete ZDE)
  • do poloviny těsta na špičku lžičky skořice
  • do druhé poloviny těsta 1 lžíci kakaa a trošku sekané čokolády

 

Všechny suroviny vymíchejte v kašovité mazlavé těsto, ze kterého vytvoříte hrudky na plech vystlaný pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10 – 15 minut.
Použít samozřejmě můžete použít jakékoliv sušené ovoce nebo ořechy, karob, kokos či cokoliv jiného, co máte v sušenkách rádi. 

Dětská specifika:

  • surovinově je recept vhodný pro děti od přibližně 9 měsíců (doporučená doba zavedení lepku) – za předpokladu, že z vejce vynecháte bílek a samozřejmě také ořechy či kakao. Přesto bych dětem podobné pochutiny před prvním rokem nepodávala – přijde mi to naprosto zbytečné.
  • kakao je tabulkově doporučováno od 2 – 3 let, taktéž i ořechy
do 1 rokujablkamlsánísušenkysvačiny

10 komentáře - “Jablečné sladové sušenky (od 9 měsíců)”

  1. Dobrý den,
    mám otázku k tomu sladu, mám doma sladěnku ječmenou, to je ono?
    A jak moc nevhodná je špaldová mouka celozrná? Pro dítě 1 rok?

    Sušenky vypadají žravě…

    1. Ivo ano, to bude asi ono 🙂 O celoznné mouce se to nedá takto v krátkosti říct, je to složité téma, na kterém se ani odborníci často neshodnou. Jde o to, jak má dítě vyvinuté trávení, jak je na příjem celozrnných potravin zvyklé a v neposlední řadě také kolik jich dostává. Z jedné dvou sušenek bych se asi nesesypala, každopádně v takto brzkém věku opravdu jen opatrně a pozvolna.

  2. nechápu tu hysterii okolo celozrnnejch věcí pro malý děti. hlavně, že maso je na trávení snad ještě daleko horší, ale cpe se dětem KAŽDODENNĚ!!! už od pár měsíců….to nikomu divný není.

    a proč z vejce vynechávat bílek?

    všechno je relativní a o tzv. „zdravý výživě“ to platí asi čtyřnásob…. dneska je obecně přijímaný za pravdu něco, co se za pár let zase vyvrátí.

    1. Jde jen o obecná doporučení ve vztahu k naší obvyklé stravě. Právě proto, že děti mají ve stravě obvykle hodně bílkovin z masa, šetří se pak už na bílkovinách z vejce. Obecně se maminkám i říká, že vejce nahrazuje maso. Je potřeba dávat masám jednoduchá a základní pravidla či poučky, protože do detailu stravě obvykle nerozumí. Kdo zná důvody a trošku se zajímá, jistě bude vědět, zda si jeho dítě může dovolit bílek nebo ne. S celozrnnými výrobky je to vlastně taky tak, ale to je na hodně dlouhou diskuzi. Chci jen říct, že věci nikdy nejsou černobílé, už jen proto se ta doporučení pod čarou píší velmi špatně, protože vždy musejí být obecná a člověk (dítě) je přecejen vždy individualita, ale celou problematiku opravdu obsáhnout nemohu. Je na každé mamince, jak se zajímá a jakou životní cestou si jde. Díky za názor. B.

  3. Upečeno 🙂 jsou dobré, na mě sice málo sladké ale nejsou pro mě ale pro prcka že 🙂 Uvidíme co na ně řekne až je ochutná.

        1. Škoda. Ale tak zas ono mu bez sušenek ve světě vážně nic neuteče 😉 Hodně oblíbené jsou ty řepové nebo mrkvové, tak zkuste kdyžtak třeba ty 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *