Hovězí se šípkovou (od 1 roku)

Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak 🙂

  • 1 kg hovězího masa (použila jsem obligátní kližku, ale dala jsem si docela práci s jejím očištěním a odblaněním, doporučila bych pro děti i něco libovějšího, třeba zadní maso)
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100g slaniny (nemusí být, pokud dítěti dávat nechcete)
  • 4 lžíce cukru krupice
  • šípková zavařenina (cca 200g)

  • 100ml červeného vína
  • 200ml pomerančové šťávy
  • vývar
  • snítka tymiánu
  • snítka majoránky
  • hvězdička badyánu
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, celý pepř, mletá skořice a citronová šťáva dle chuti

Maso očistíme a nakrajíme na kostky, nebo jej můžeme i prošpikovat zeleninou a slaninou. V pánvi si rozpálíme trošku tuku (nejlépe sádla), maso na něm zprudka zatáhneme a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu s cibulí, závěrem ji zaprášíme cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Vrátíme maso, přidáme k němu i všechno koření a zavařeninu, podlejeme vínem, pomerančovou šťávou a případně i vývarem tak, aby se vše dusilo. Necháme lehce bublat až do změknutí masa (dle druhu – tak něco přes hodinku). Maso poté vybereme a zeleninu projedeme tyčovým mixérem, nebo směs propasírujeme přes síto. Závěrem můžeme ještě dochutit solí a citronovou šťávou. 

Dětská specifika

cibule jakožto alergen se doporučuje od 1 roku, můžete ji ale vyzkoušet i dříve, stejně tak pozor i na celer
vzhledem k většímu počtu použitého koření a výraznému aroma omáčky nedoporučuju dětem do 1 roku, případně bez koření
pokud máte obavu, že by se alkohol nevyvařil, nahraďte prostě víno vývarem nebo vodou

hlavní jídlahovězí masood 1 rokurecepty našich babiček

6 komentáře - “Hovězí se šípkovou (od 1 roku)”

  1. Báro, recept je vynikající!! (jako přílohu jsem připravila polentové kroketky z jiného Vašeho receptu).
    Jen by to hovězí mohlo být měkčí. Zkoušela jsem i déle vařit, ale pořád bylo maso trošek "žvýkavé". Nemám příliš zkušeností s hovězím, tak prosím o tip, jak na něj:), protože toto jídlo jistě brzy opět vařit budu.
    Váš blog znám krátce (zkusila jsem teprve pár receptů), ale jsem nadšená a rozesílám kamarádkám:)
    Děkuju za radu a přeju hezké dny!
    Michaela V.

    1. Moc díky za pochvalu Míšo, moc mě to těší 🙂 Co se týče hovězího, ono potřebuje opravdu více času na to, aby změklo. Je možné, že jste měla nějakou "tužší krávu" :-))), ale nemůžu zkrátka poradit jinak než vařit déle. Já nechávám hovězí vařit jen na nízký stupeň, aby jen neznatelně bublalo, a vařím tak třeba i tři hodiny. Trvá to sice dýl, ale chuťově je takto upravené maso (říká se tažení nebo pomalé vaření) zkrátka o level výše. Takže příště zkuste vařit dýl, třeba aspoň ty dvě hodiny, a věřím, že to bude lepší 🙂

  2. Dobrý den Báro,
    díky za recept, už bublá na sporáku.
    Jen mám zatím pocit, že je omáčka nějak hrozně sladká (a to jsem dala jen polovinu cukru). Upraví se to ještě dušením nebo je pak potřeba omáčku víc okyselit? Jinak díky za všechny recepty, je to přinejmenším inspirativní 😉
    Hezký den
    J.

    1. Jani, toto je sladká omáčka, takový spíš jako doplněk k masu, než že bych to považovala za omáčku jako je třeba rajská nebo svíčková. Je ale možné, že některá marmeláda je třeba sladší, stejně jako někdo má i míň sladké chutě, takže si klidně dolaďte dle svých představ 🙂 B.

Napsat komentář: Alžběta Zikmundová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *