Hovězí kostky na smetaně (od 1 roku)

IMG_0281 (1)


 Na cca 3-4 porce:
  • cca 500g hovězího masa (pro děti používám hovězí zadní, určitě se hodí i z krku nebo kližka)
  • 1 velká cibule
  • 1 lahev piva nebo stejné množství vývaru či vody
  • půl kelímku smetany ke šlehání
  • olej dle potřeby
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo dle chuti sušeného (a nebo rovnou oboje 🙂
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy je tak nějak už obligátní a dobře určitě uděláte, když si na vaření vyhradíte více času. Ne snad, že by vyžadoval tolik aktivní činnosti, ale hovězí zkrátka potřebuje delší vaření. Já na něj používám svůj multicooker, čili elektrický hrnec, který udržuje teplotu pro pomalé vaření po delší dobu, aniž bych ho musela hlídat, ale není to samozřejmě žádná nutnost a vše zvládnete i na sporáku. 

Na trošce oleje (používám řepkový) orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a na větší kostky nakrájené hovězí maso, které jste ještě předtím osolili, opepřili a případně ochutili i sušeným rozmarýnem. Společně zasmahněte, dokud se maso nezatáhne a cibule nezačne zlátnout (v multicookeru funkce FRY – 15 minut). Pak přichází chvíle, kdy je ideální maso podlít. Já jsem použila pivo, neboť se při takto dlouhém vaření alkoholu nebojím, každopádně můžete stejně dobře použít i vodu. Zalijte tak, aby maso bylo ponořené, ale ne více. Nezapomeňte přihodit i snítku nebo dvě čerstvého rozmarýnu, pokud máte. Nastavte na mírný plamen nebo v multicookeru na funkci STEW (3 hodiny) a za velmi nenápadného bublání přikryté pozvolna vařte, dokud nebude maso měkké. Odpařte vodu vždy téměř až do základu a znovu podlijte – bude to zřejmě potřeba několikrát. Docílíte tak vynikající a husté šťávy. Až je maso hotové a voda se vám téměř všechna odpařila (počítejte, že to bude trvat alespoň dvě hodinky), podlijte ještě vysokoprocentní smetanou a krátce povařte do zhoustnutí. Závěrem můžete ještě dochutit solí, pepřem a bylinkami. 

IMG_0300 (1)

Podávat můžete například s rýží, hodí se ale i kuskus, bulgur, těstoviny či knedlíky. A nebo prostě jen fazolky 😉


Dětská specifika

Především kvůli přítomnosti smetany řadím do kategorie od 1 roku - obsahuje větší množství bílkovin, které zatěžují dětské ledviny.
Cibule patří mezi agresivnější druhy zeleniny a může nadýmat, ale zkusit ji určitě můžete i dříve před prvním rokem.

bezlepkovéhlavní jídlahovězí masomulticookerod 1 roku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *