Gofio jablečná buchta (od 2 let)

IMG_7804 (1)Před časem jsem byla obdarována balíkem této zajímavé pražené kukuřičné mouky – na pokusy. A tak jsem se nesměle začala pokoušet. Musím zcela nekriticky říct, že na to, že jde o jeden z prvních pokusů, je buchta absolutně výborná. Vláčná, s lehkým nádechem a vůní mouky, která má skutečně specifickou a velmi příjemnou praženou příchuť. Rozhodně ji vyzkoušejte 😉

  • 1/2 hrnku hladké mouky (použila jsem špaldovou)
  • 1/2 hrnku mouky Gofio (pražená kukuřičná mouka, použila jsem silně praženou dětskou variantu, která je k dostání ZDE)
  • 1 hrnek rostlinného oleje (použila jsem řepkový)
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 4 menší jablka
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu (nemusí být)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Vejce, olej a cukr vyšlehejte do pěny. Poté přidejte oba druhy mouky, kakao, skořici, rum, kypřící prášek a v závěru také oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka. Promíchejte a vylijte na menší plech (můj má rozměry 28 x 22 cm), který v troubě pečte cca 30 minut na 170°C.
Při podávání můžete stejně jako já doplnit zakysanou smetanou s troškou domácí višňové marmelády.

Dětská specifika:

  • toto konkrétní dětské Gofio je doporučováno dětem již od 6 měsíců
  • problémem receptu však je přítomnost kakaa, které je tabulkově doporučováno od 2 let – proto takto řadím i celý recept. Bez něj, nebo i s tolerancí ke kakau, je vhodný mnohem dříve, avšak jako u všech buchet a mlsání mám za to, že minimálně dítě do 1 roku, které ještě nemá ustálené stravovací zvyklosti, tato sladká přilepšení nepotřebuje.
gofiojablkamlsáníod 1 rokusvačiny

6 komentáře - “Gofio jablečná buchta (od 2 let)”

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má být buchta dosti mastná nebo je tomu tak jen u mnou upravené variantě? 😀
    Místo vajec jsem kvůli spec. dietě použila kukuř. škrob, polentu jsem dala klasickou a olej slunečnicový. Rum jsem vynechala a jablka byla spíš střední než menší. Každopádně chuťově je to naprosto vynikající, akorát je buchta opravdu hooodně mastná.
    Děkuji za Váš názor a za báječné recepty.

    1. Veru, mastná se mi moc nezdá, je tedy hodně mokrá a vláčná (to považuju za pozitivní), ale mastná bych opravdu neřekla. Na druhou stranu se mi ale nezdá, že byste použila něco, co by tolik mastilo, nicméně je možné, že polenta saje třeba trošku jinak, respektive třeba neváže tak dobře tuk, a proto se to asi nepovedlo. Zkuste příště alespoň “mouku” dle receptu a nebo ubrat na tucích. B.

  2. Dobry den, chapu, ze tady ta Gofio mouka je asi dulezita, ale myslite si, ze by to mohlo fungovat i s klasickou popr.spaldovou moukou?

    1. Adél ano, mohlo, ale vyzkoušeno to nemám a asi i chuťově to bude jinde, ale jít by to mělo. 🙂 B.

  3. Dobrý den,
    před týdnem jsem se vrátila z Fuerteventury a dozvěděla jsem se tam o Gofiu, ale bohužel jsem si nepřivezla a spoléhala na to, že ji budu moc objednat někde.. Váš odkaz mi nejde otevřít, mohla byste mi, prosím, poradit, kde Gofio seženu?
    Předem děkuji! Hezký den:-)

    1. Ivko, ten recept je tu už leta a obávám se, že firma to asi už vzdala. Už jsem gofio od té doby taky nikde nepotkala, bohužel. 🙁 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *