Dýňový cheesecake (od 1 roku)

Že už jste z dýně měli polévku, omáčku, těstoviny a kdo ví co všechno ještě? Tak co třeba trošku toho zpracování na sladko ve formě cheesecaku. Naše oblíbené 🙂

Na těsto:

  • 330g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 150g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 60ml vody
  • 1 lžička perníkového koření

Na dortovou formu o průměru cca 24 cm:

  • 300g dýně (doporučuji hokaido)
  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 vanička mascarpone (250g)
  • 60g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 celá skořice

Na těsto smíchejte rozpuštěné máslo s vajíčky, vodou, cukrem a kořením. Postupně zapracujte i špaldovou mouku. Je možné, že v závislosti na savosti jednotlivých druhů mouky může být těsto příliš lepkavé, pak se nebojte ještě trošku mouky přidat. Počítejte ale s tím, že při pobytu v lednici máslo v těstě zpátky trošku ztuhne, těsto se navíc nevyvaluje, ale jen natlapká do formy, tudíž není žádné vysoké pevnosti potřeba, zachovejte tedy jeho vláčnost.

Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si náplň. Dýni omyjte (hokaido se loupat nemusí) a pokrájejte na drobné kostky, které uvaříte společně s válečkem skořice do měkka (cca 10 minut). Poté odstavte a nechte vychladnout.

Uvařenou dýni rozmixujte se třemi vejci (nejlépe to jde v koktejlovači) na hladké pyré a přelijte ho do mísy. Vmíchejte mascarpone, oba tvarohy a doslaďte. Řádně prošlehejte metličkou.

Dortovou formu vymažte a vysypejte nebo vyložte pečícím papírem a na dno navrstvěte těsto. Jak jsem psala v úvodu, jednoduchou ruční prací ho prostě natlapkejte do formy, s vyvalováním se netrapte. Nezapomeňte na zvýšené okraje (zhruba 3 centimetry), které udrží náplň. Tu nalijte na těsto a pečte v troubě předehřáté na 170°C cca 30 minut.

Dětská specifika:

Obecně jako všechno ostatní klasické pečení řadím do kategorie od 1 roku, neboť si myslím, že dříve není vhodné dítěti mlsání dopřávat.
Tento recept navíc obsahuje i vyšší množství bílkovin (tvaroh, mascarpone), které mohou zatěžovat ledviny.
Pozor na možnou alergickou reakci na některé druhy koření použitého ve směsi koření perníkového.

dýněmlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

20 komentáře - “Dýňový cheesecake (od 1 roku)”

  1. Dobrý den, doporučujete hokaido, můžu se zeptat z jakého důvodu? Mám doma jen máslovou dýni, myslíte, že to půjde? Díky

    1. Zdeňko, kvůli chuti, hokaido je nejintenzivnější. Principielně to určitě bude fungovat i s máslovou, jen to bude jemnější, méně výrazné. B.

  2. Dobrý den,

    Báro, prosím, do jak velké dortové formy ho připravujete? Ten o víkendu musím mít.. 🙂

    Děkuji moc, Iveta

    1. V receptu je psáno, že jsem dělala do formy o průměru 24 cm 😉 V menší bude vyšší, ve větší nižší, půjde podle mě oboje 🙂 Dejte vědět jak chutnalo 🙂 B.

      1. 🙂 hlavně že jsem si recept pročítala asi 12x, než jsem se odhodlala napsat dotaz na velikost formy, a byla si naprosto jistá, že tam ten údaj není.. dýňová slepota – omlouvám se 🙂 Iveta

  3. Tak dnes jsem se dala do pečení i já 🙂 zatím to vypadá dobře,už jen čekáme celá rodina,až bude hotovo 😀

  4. Výborný recept! Skvělé těsto, není přesušené ani mazlavé. Zatím nejvychytanější, s jakým jsem se u cheesecaku setkala. Koláč zachutnal nejen dítěti, ale i mému muži. Takže během jednoho týdne jsem pekla cheesecaky dva 😀

  5. Dobry den, chtěla bych upéct tento dyňovy cheescake a chtěla bych se zeptat, zda uvarenou dyni mixujete v te uvareny vodě nebo vodu slit? Asi slit, ze? Děkuji za odpověď. Jitka

    1. Jituš ano, vodu slijte a rozmixujte jen dýni a vejce, jinak byste měla těsto příliš řídké a neupeklo by se správně 🙂 B.

  6. Dobrý den,ráda bych se zeptala, zda-li po vytažení dortíku z trouby stačí nechat chvíli vychladnout a již konzumovat nebo je lepší nechat dortík dát ještě do lednice, aby náplň byla opravdu tuhá ? Chtěla bych udělat dcerce k narozeninám a nevím, zda-li ho mám raději udělat den dopředu anebo bude stačit ten den ráno?Moc děkuji za odpověď

    1. Klárko, pokud na to budete mít čas a jde o takovou pro vás důležitou událost, určitě bych udělala den předem. I chuti se vám lépe propojí a proleží, takže to prospěje. 🙂 B.

  7. Dobrý den,
    děkuji za skvělé recepty, narazila jsem náhodou, již několik vyzkoušela a jsou famózní…zatím teda nedáváme dítěti (1rok), jíme sami s manželem 🙂
    Zde do těsta jsem přidala ovesné vločky a je to skvělé.
    Do náplně jsem zapomněla dát cukr 🙂 , nahradili jsme tudíž při servírování marmeládou 🙂 (pro dospěláky není problém)

    1. Dobrý den Týnko, moc díky za pochvalu a budu se těšit, že časem bude chutnat i prckovi. 🙂 B.

  8. Cheesecaky peču ráda, ale tenhle je první, který letěl do koše… 😔 Už při nalévání náplně na těsto mi bylo jasné, že za dobu uvedenou v receptu se to neupeče. Po půl hodině jsem teda zvedla teplotu na 190°C a pekla další půl hodinu. Pak už musel ven, dcera potřebovala jít spát. Po vychladnutí jsem ochutnala, těsto rozmočené, náplň nedobrá, evidentně neupečená. Mrzí mě to, jinak mám vaše recepty ráda a vařím podle nich často.

    1. Mončo, to mě mrzí, ale ten cheesecake je tu už roky a bez stížností, tak se mi to moc nezdá. Ona taky každá trouba peče jinak, občas je to potřeba přizpůsobit, škoda že jste mu nedala více času, určitě by byl dobrý. Tak snad třeba příště. B.

Napsat komentář: Zdeňka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *