Dýňové sušenky (od 9 měsíců)

Naše Karolínka mu říká “Helou-dýň” a vlastně není ani tak daleko od pravdy, protože s dýněmi si ho spojujeme velmi úzce. Ovšemnejen na helloweena zpracováváme dýni a tyto sušenky se hodí jako skvělá alternativa ke kupovaným po celý rok 🙂

Na cca 30ks sušenek (dle velikosti):

  • 200g dýně (doporučuji hokaido)
  • 90g másla
  • 50g cukru krystal
  • 220g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)

Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky (hokaido se loupat nemusí). Uvařte do měkka a nechte krátce vychladnout. Máslo rozpusťte dokud není úplně tekuté a společně s dýní ho rozmixujte na hladké pyré (nejlépe toho dosáhnete v mixéru na smoothie). K pyré přidejte cukr a mouku a dejte do lednice alespoň na hodinu vychladnout.

Poté těsto vyválejte na plát silný cca 5mm a vykrajujte tvary. Sušenky udrží i reliéf, tzn. pokud máte formičky tohoto typu, klidně je můžete použít. Pokud budete chtít dělat pavučiny, budete potřebovat 3 vykrajovátka ve tvaru kolečka různých velikostí a také špejli nebo pravítko. Z těsta vykrojte kolečko a dalšími dvěma menšími udělejte v sušence už jen reliéf (tzn. neproražte úplně). Poté udělejte špejlí nebo pravítkem několik čar napříč, aby vznikla pavučina.

Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 15 minut – dozlatova.

Dětská specifika:

Složením surovin jsou sušenky (s výjimkou cukru) snad vhodné i pro mladší děti, nicméně mám zato, že děti do 1 roku ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, každopádně nechávám na zvážení a postoji každé maminky.

do 1 rokudýněmlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

59 komentáře - “Dýňové sušenky (od 9 měsíců)”

  1. Dobrý den,

    opět díky za super recept, vyzkouším…Myslíte, že by mohlo fungovat, kdybych špaldovou mouku aspoň z části nahradila mandlovou nebo kokosovou? Kokosová hodně vsákne, tak nevím, zda s tím nemáte zkušenost, aby se recept povedl.

    Díky a přeji Vám (i nám ;o) další skvělé inspirativní recepty,
    zdraví Vlaďka

    1. Vladi to bohužel nemůžu sloužit, tenhle recept je úplně nový, čili zatím nemám žádné obměny ani tipy od jiných maminek. Takto na papíře mi připadá, že mandlová mouka by se hodit mohla a že by mohla i částečná náhrada fungovat, ale neumím říct s jistotou, budete muset zkusit 😉 Budu ráda, když mi pak dáte vědět jak se zadařilo 🙂 Díky a taky moc díky za milou pochvalu 🙂 B.

      1. Dobrý den, měla jsem úplně stejný problém. Všechno odvazene, takže ničeho moc ani málo. A těsto šílenost. Lepive a nedalo se z toho nic. Škoda. Příště se mi snad povedou líp, jestli se k tomu ještě někdy odvážím.

        1. Jani, může být druhem mouky, nelze nikdy zaručit tytéž vlastnosti u různých značek. Velké spoustě maminek se ale povedly, tak doufám, že nezanevřete 😉 B.

  2. Dnes jsem zkoušela poprvé tyto sušenky a nevím kde soudruzi v ndr udělali chybu. Těsto lepivé nedalo se s ním pracovat vytiskávat. Při pečení se nafouklo takže razítkovalnil nejde vidět.☹️

    1. Mončo to mě mrzí, mám ale opravdu řadu vzkazů a fotek od maminek, které už vyzkoušely a mají krásné tvary. Opravdu jste se držela veškerých surovin i postupu? Občas se to může při různém nahrazování stát, a nebo i každá mouka se chová trošku jinak, i stejný druh třeba od jiné značky… Věřím že aspoň na chuti se to zachránilo a příště se podaří líp 🙂 B.

    1. Zuzko, jak jsem psala už do zprávy, tak i pro ostatní: dýni samozřejmě slít a až pak rozixovat, bylo by těsto hodně řídké. B.

  3. Dobry den,jakou maji mit upecene susenky konzistenci? Tvrde krupave,nebo mekke? A na jaky program je pecete? Horni a spodni ohrev, nebo na termoventilator?

    1. Marti jsou měkčí, jako vlastně všechny, které dělám pro malé děti (aby se jim dobře jedly). Peču na horkovzduch, pokud nemáte, tak bych použila horní ohřev a trošku si hlídala, nemusí péct všude stejně 🙂 B.

    2. Hledala jsem nějaký recept z dýně a narazila jsem na tento. Můžu říct že sušenky jsou vynikající, pro obměnu jsem přidala pár kousků hořké čokolády a doma si tyto sušenky nemůžeme vynachválit. Ještě teplé zmizely z talíře😁

  4. Dnes sem uoekla jsou vyborne,chutnaji i me i starsimubsynovi 2r9m zbytek rodiny ochutna odpoledne

  5. Zdravím, cukr dětem pokud možno nedávám, oslavila jsem dvěma prezralymi banány a hustotu test a dohnala vlockami. Výsledkem lepivejsi těsto, ale lžičkou a vidličkou jsme se synkem zvládli vytvarovat placicky a pěkně se po nich prasilo 🙂

  6. Zdravím sušenky vypadají pěkně, dělala bych je pro malou,ale co ten cukr?! Dá se něčím nahradit?

    1. Dano, zkuste experimentovat, můžete si přečíst i komentáře zde, nějaké tipy tam jsou. B.

  7. Sušenky se mi nepovedly. Těsto se hodně lepilo a výsledné sušenky byly hodně tvrdé. Je však možné, že je to tím, že jsem máslo zaměnila za rostlinné máslo alsan. V rodině máme totiž alergii na bílkovinu kravského mléka. Pro ty, kteří také musí mléko vynechat doporučuji vyzkoušet něco jiného. Kdo ví, jak by to vyšlo s kokosovým olejem.

    1. Šárko to mě mrzí, ale s těmi experimenty je to vždycky trošku složitější, zvlášť u sušenek. Zkuste možná příště něco ověřeného od Jitky – Na vlně chuti, ona vaří a peče pro ABKM a dělá to skvěle, je to sázka na jistotu víc, než experimenty s mými recepty, které tohle nezohledňují. Jinak když už, zkusila bych příště možná ghíčko 🙂 B.

    2. Já dělala dnes podle receptu ale dala jsem med a alsan(tuk pro abkm) a těsto nelepilo. Spis mě překvapil vysledek,takové měkké susenky.. tak jeste zkouším péct dyl co z toho bude..

      1. Zuzko, ty sušenky ze zeleniny, třeba dýňové, mrkvové, řepové, jsou zpravidla spíše měkké než křehké, je to dáno obsahem té zeleniny. Každopádně já to považuju za plus, dětem se to dobře jí. Barbora

  8. Vyzkoušeno z dvojité dávky, díky, povedlo se. Po přečtení zdejších komentářů jsem trochu vsadila na jistotu a z těsta udělala váleček, dala do folie do mrazáku a po ztuhnutí a částečném zmrazení jsem ho jen nakrájela na plátky a dala na pečící papír. Pekla jsem trochu déle. Výsledek předčil očekávání :-).

  9. Neskutečně lepive těsto, nakonec zhltlo ještě 120g mouky, aby šly alespoň plácat placky. Odradilo mě to nadobro, takle zaplacanou kuchyň uz nikdy neopakuji .

    1. Danuš, to mě mrzí, sušenky vás peklo už celá řada, někomu se podařily a někomu bohužel ne. Může to být druhem mouky, může to být dýní, může to být špatnou konstalací hvězd, znáte to. Budu ráda, když nezanevřete a zkusíte třeba něco jiného, troška domácí práce za něco lepšího pro děti stojí 😉 B.

  10. Taky jsem musela pridat mouku, ale potom se s testem pracovalo dobře. Zrovna je vytahuji z trouby,tak uvidim jak budou chutnat.

  11. Včera jsme patlali s naším ročním synkem 🙂 Nahradili jsme cukr kokosovým cukrem a jsou moc dobré. Ráda bych se zeptala na skladování. Sušenky nejsou úplně křupavé, takové spíš nadýchané až trochu vláčné po rozmixované dýni (ale krásně zlatavé, snad tedy dopečené :-)). Jak je prosím skladujete a jak dlouho vydrží, pokud se nesnědí? Děkuji.

    1. Anet, tyhle sušenky je lepší sníst pokud možno čerstvé, pak už mají tendenci tvrdnout a nejsou tak dobré 🙂 B.

  12. Právě jsem z trouby vytáhla první plech, chuťově výborné. Těsto se trochu lepilo, ale po podsypání se s ním pracovalo dobře. Uvidím, co na to řekne náš malý generál a jeho kamarád. Ale myslím, že bude úspěch. Díky za super recept.

    1. Díky za pochvalu Jani a držím pěsti, ať to schvalovací komisí projde 🙂 B.

  13. Moc děkuji za recept.Trošku jsem si ho upravila kvůli synovi který má alergii na bílkoviny kravského mléka.Dělám je rovnou z celé dýně,což je asi dvojitá dávka a polovinu dám do mrazáku.Kvůli synovi dávám místo másla půl na půl české ghíčko a olivový olej.Dám jen polovinu cukru a úplně to stačí.Synovy moc chutnají a mě také.Díky

    1. Lucko moc díky za zpětnou vazbu a tipy pro ostatní 🙂 Jsem ráda, že prckovi chutná. B.

  14. Dýni jsem nevařila ale upekla v troubě, místo cukru dala banán a mouky mi stačilo 175g (předpokládám že díky pečení). Těsto se nelepilo a bylo krásně vláčné. Sůši byly moc dobré 😋

  15. Barčo, moc vám děkuji za lu-xu-sní recept ❤️ Sušenky jsou boží, s testem se pracovalo jedna báseň, zaspinila jsem minimum nádobí a byla to rychlovka 👌 Cukr jsem nahradila lžičkou medu a sušenky se tak ještě víc rozvoněly po podzimu 🙂

  16. Chuťově fajn, ale měla jsem si přečist komentářé a nepekla bych je. Nevyšly mi sušenky, ale spíš takové bochánky a mouky to zhltlo tak 2x víc než v receptu. Bohužel jsem s tím nepočitala, tak jsem musela dát 1/3 polohrubé. Ale možná to spíš konzistenci zlepšilo. Takže toho potom bylo fakt hodně (dýně byla malá, přesto půl kila měla). Dodělala jsem k tomu tvarohový krém aby to bylo na svačinku. Ale jsem zklamaná, čekala jsem něco jako máslové sušenky. Zkoušel někdo přidat ořechy, zda to změní konzistencí?

  17. Já tedy dala mouku bílou a místo cukru med, těsto se lepilo a jak se při pečení nafoukly vypadají není vidět razítko, nicméně dcera říkala, že jsou výborné 🙂

    1. Lucko, myslím, že to mohl způsobit ten med. Navíc, jestli můžu radit, pokud pak těsto upečete na vysokou teplotu, nevidím v tom medu ani moc význam, ale jsem samozřejmě ráda, že se i přesto podařily a dcerce chutnaly 🙂 B.

  18. Dekuji za recept, cukr jsem nahradila lzici javoroveho sirupu a konzistenci dohnala 100g mletych orechu. Jsou vyborne.

  19. Mouku jsem dala 180 žitné a 40 normální hladké. Těsto z počátku lepidlo, ale nakonec vznikla kompaktní hmota. Sušenky tvar držely. I pokus o pavučinu vyšel 🙂

    1. Super, díky za tip. To lepení udělala žitná mouka, ale zas budete mít vláčnější výsledek, tak dobře že se nakonec povedlo. 🙂 B.

  20. Sušenky sú úplne skvelé. S cestom sa krásne pracovalo. Dala som obyč. hladkú špaldu. U pečenia sme sa s holkami (2r a 5r) pekne zabavili a sušienky si samy vykrojili a orazítkovali 🙂 …Ďakujeme za výborný recept. Určite keď bude doma opať hokkaido zopakujeme 🙂

  21. Sušenky měly veliký úspěch u dětí i maminek. Na dýňobraní pečeme znovu😊 Děkujeme za recept.

  22. Dobrý den,
    Dýni bych doporučila místo vaření chvíli péct v troubě, nenabere ještě další vodu a lépe se pak s těstem pracuje. Výborné jsou i dýňové noky.

  23. Přidala jsem trochu skořice a válela jsem mezi dvěma pečícími papíry, protože těsto bylo takové mazlavé, ale pracovat s ním šlo, jen to chtělo trochu více opatrnosti. Výsledek je moc dobrý, klidně jsem mohla dát i méně cukru.

    1. Marti super, mám radost, že se povedly a chutnaly. Cukru samo podle vlastní chuti každého, já se to snažím vychytávat tak nějak většinově, ale ne vždy se trefím do vkusu každého, to je jasné. 🙂 B.

  24. Dobrý den, vaše recepty s dětmi opravdu milujeme. Ale tyto sušenky se nám i na druhý pokus nějak nevyvedly. Těsto bylo příliš lepivé. Zajímalo by mne, zda jste nezkoušela recept dělat s nastrouhanou dýni místo vařené, tak jak je tomu třeba u mrkvových sušenek? Mohl by fungovat váš recept (myšleno množství surovin) na mrkvové jen s obměnou té dýně? Děkuji za odpověď a hezký den

  25. Tak za mě tedy sušenky také ne. V lednici jsem měla odlezele přes noc. Po vytahnuti bylo těstíčku super, ale během chvilky se proměnilo v lepivou hrůzu. Stále jsem dosypavala mouku, abych mohla vytvořit aspoň nějaké hroudy, ale i tak je výsledek katastrofa.

  26. Chutove dobre, vzor zustal, ale testo bylo strasne lepive…mouky jsem nakonec dala 320 podsypavala a podruhe je fakt delat nebudu

  27. Dýňové sušenky jsou vynikající! Do těsta jsem dala o trochu víc mouky, nechala přes noc v lednici a při válení se s ním moc dobře pracovalo. Opravdu top recept 🙂

Napsat komentář: Lucie Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *