Dušené hovězí s kapustičkami (od 9 měsíců)

Hovězí patří mezi naše nejoblíbenější druhy mas a dušení zase mezi oblíbenou kuchyňskou úpravu. Jídla jako je toto tedy vařím poměrně často, což mě nutí vymýšlet různé obměny, abychom nejedli stále totéž 🙂

Na cca 4 porce:

  • cca 700 g hovězího masa (zadní nebo kližka)
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g mražené růžičkové kapusty (nebo adekvátně čersvtvé)
  • olej dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti

Cibuli nakrájejte najemno, česnek promáčkněte čepelí nože a nasekejte na drobné kousky. Hovězí maso nakrájejte na kostky a ochuťte solí a pepřem. V hrnci rozpalte olej (lze samozřejmě i ghíčko nebo sádlo) a osmahněte na něm nejdříve cibulku. Až začne cibule chytat barvu, přidejte ještě česnek a pochvíli i hovězí maso. Vše dobře promíchejte, spojte a osmahněte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne. Poté podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené (ne více) a za velmi mírného bublání duste pod poklicí do změknutí.

Záleží na druhu masa i velikosti kostiček, ale počítejte zhruba s dvěma hodinami dušení. Občas maso zkontrolujte a případně znovu podlejte, aby se nepřipálilo. Nejlepší šťávy docílíte, pokud necháte vodu vždy odpařit téměř celou (tzv. do základu) a až poté znovu podlijete menším množstvím další vody, ale nezapomeňte si u tohoto postupu maso hlídat, aby se nepřipálilo.

Na závěr vaření přidejte v posledních pěti minutách kapustu a společně dokončete. Pokud bude potřeba, můžete ještě dochutit další solí, pepřem či česnekem. Pokud si to můžete dovolit, dopřejte si i trošku pikantní chuti – já jsem vyzkoušela přidat například trošku sušeného zázvoru.

Podávat můžete například s brambory, bramborovou kaší, rýží či libovolnými placičkami.

V multicookeru pro tento recept zvolte nejdříve funkci FRY (15 minut) a poté funkci STEW (cca 2 hodiny).

Dětská specifika:

Kapusta je vhodná pro děti od 9 měsíců.
Pozor na cibuli a česnek - jsou hůře stravitelné a mohou nadýmat, nedávejte je tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené. Tabulkově se česnek a cibule uvádí od 1 roku, u bezproblémových dětí bych se v malém množství nebála ani dříve.
Dětem do 1 roku samozřejmě vynecháme i sůl a koření. Odeberte jim tedy nejdříve maso a kapustu, a až poté pokrm dokořeňte.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlahovězí masokapustamulticookerod 1 rokuod 3 let

8 komentáře - “Dušené hovězí s kapustičkami (od 9 měsíců)”

  1. Díky za inspiraci, naprosto skvělé …já si dnes místo kapusty přidala kapii 🙂

  2. Díky polévce od tchýně jsme objevili, že syn miluje kapustičky. Neváhala jsem a hned je zde dala do vyhledávače. A pecka! Syn boule za ušima a i my jsme si pošmákli. Děkuji za tento blog!

    1. Moc díky za všechny pochvaly Šárko, mám velkou radost, že u vás moje recepty tak fungují 🙂 B.

    1. Maruško určitě dá, jen ty kapustičky až jen nakonec lehce provařit bez tlakáče. 🙂 B.

Napsat komentář: Marie Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *