Dušené hovězí s červenými paprikami (od 1 roku)

Dušené hovězí je moje nejmilovanější maso. A proto na něj na blogu najdete velké množství receptů. Dělala jsem ho snad už se vším, takže tentokrát jsem musela hodně přemýšlet, než jsem vymyslela něco nového. No i když… v podstatě je to guláš s paprikami, co si budeme povídat 🙂

Na 3 – 4 porce:

  • cca 500g hovězího na guláš (zadní nebo kližka)
  • 2 velké červené papriky
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mletá červená paprika a sůl dle chuti
  • olej dle potřeby

V hrnci rozpalte potřebné množství tuku a začněte na něm smažit najemno nasekanou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte na kostky nakrájené papriky (zhruba 2 x 2 cm), kostky masa a na závěr také nadrobno nasekaný česnek. Vše společně opečte do zlatova. Poté zasypte mletou červenou paprikou, osolte a podlijte takovým množstvím vody, aby bylo maso ponořené. Nechte mírně bublat a občasně zkontrolujte a vypařenou vodu případně dolijte. Masu trvá tak dvě hodinky, než změkne.

Až je maso měkké, ochutnejte a případně ještě dotáhněte solí a další paprikou. Pokud chcete, můžete část zeleniny rozmixovat a vrátit zase zpátky, čímž omáčku více zahustíte.

Pokud máte problém se slupkami v jídle (a nebo ještě velmi malé děti), papriku rozkrojte pouze na čtvrtiny a až změkne, slupku z ní stáhněte. Dále je postup stejný podle receptu.

Pro přípravu tohoto jídla můžete využít i multicooker nebo pomalý hrnec. Pokud budete chtít vědět, jak na to, pak prvotní fázi smažení na funkci FRY (cca 15 minut), poté funkce dušení STEW na dvě hodinky (nebo klidně i déle). 

Dětská specifika:

Červená paprika je vhodná od 1 roku. Pozor na tuhé slupky, které jsou hůře stravitlené a mohou se lepit na střevní stěnu - nejmenším dětem tedy papriku dle návodu v receptu oloupejte.
Česnek a cibule jsou také hůře stravitelné a doporučují se od 1 roku.

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlahovězí masokuskusmulticookerod 1 rokuod 3 let

25 komentáře - “Dušené hovězí s červenými paprikami (od 1 roku)”

      1. Anet, myslím, že to je celozrnný kuskus, pokud si to pamatuju dobře 🙂 B.

  1. Dobrý den, včera jsem dělala a moc dobré rodina si to pochvalovala. Jen jsem to ochutila trochu i dalším kořením.

  2. Nemám ve zvyku psát komentáře pod recepty. Ač já naopak fanda hovězího nejsem, tak tento recept mě uchvátil. Jednoduché, skvělé jídlo řadím do svého repertoáru. Příště zkusím v pomalém hrnci. Moc děkuji za tento i další recepty.

  3. Dobrý den, Báro, díky moc za tenhle blog, opakovaně mě zachraňujete, nikdy jsem nevařila, nic neumím 🙂 Teď mám malého syna – a musím!!! K tomuhle receptu… dělala jsem ho dvakrát, poprvé to bylo strašně dobré, podruhé mi tam něco zhořklo. Papriky? Cibule? Poraďte, prosím 🙂 A dá se tomu případně nějak předejít? Díky moc!

    1. Adél, říká se,že hořkne mletá paprika jakožto koření, když se dlouho smaží. Takže příště paprikou jen zaprášit, promíchat a hned podlít, neměla by se dlouho pražit. Jinak moc díky za milou pochvalu, jsem ráda, že to má smysl 🙂 B.

  4. Skvělý nápad, hovězí dělám stále dokola na guláš, s mrkví, s cuketou nebo dýní. Tohle je příjemná změna 🙂

    1. Přesně s tou myšlenkou jsem ten recept dělala, tak jsem ráda, že našel uplatnění 🙂 Díky 🙂 B.

  5. Dostala jsem červené papriky od venkovského zemědělce, v místním řeznictví měli kližku, tak jsem vyzkoušela tento recept. Vařila jsem v papiňáku, po hodině se maso až rozpadalo. Naši dvojčecí skoro tříletí kluci si několikrát přidali a manžel si taky pochvaloval oběd. Děkuji za inspiraci.

    1. Jani, s takovými surovinami se to vaří samo! 🙂 díky za vyzkoušení i pochvalu. B.

  6. Děkuji za výborný recept. Dnes jsem poprvé vyzkoušela a moc jsme si pochutnali, včetně manžela :).

    1. Terezko určitě, klidně normálně v hrnci, jde to samozřejmě bez problému, jen to o troch déle trvá. 🙂 B.

  7. Dneska jsem recept vyzkoušela a musím říct, že je opravdu dobrý. 😍 Pomohla jsem si papiňákem a libovým hovězím, takže to trvalo celkem i s přípravou asi hoďku a půl..
    Co se týká přípravy, osmahla jsem postupně nejprve maso, aby se zatáhlo, pak jsem ho dala stranou. Následně jsem udělala zeleninový základ s částí červené papriky a ten po nalití vody přendala do papinaku a tam rovnou rozmixovala. Následně jsem přidala zbytek papriky a maso a dělala asi půl hodky od natlakování. Bylo to supr 😉

  8. Baru diky moc za recept. Muj maly neni fanda hoveziho masa, ale tohle mu chutnalo, stejne jako nam velkym :]

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *