Domácí salko

Vánoce klepou na dveře a mezi základní suroviny pro pečení i nějaký ten tekutý hřích patří jednoznačně i salko. Proč si ho za pár kaček neudělat doma, když je to tak jednoduché? Navíc ve všemožných příchutích.


  • 600ml mléka
  • 200g cukru

Mléko nalijeme do většího hrnce, přisypeme cukr a přivedeme k varu. V receptu bylo psáno, že je potřeba vařit cca 25 minut, což ovšem nedokážu potvrdit. Vařila jsem vždy ve dvojnásobné várce, takže možná i proto mnohem dýl (cca hodinu a čtvrt). Ale nebojte, ani tak to není žádná dřina. Mléko totiž kupodivu nepotřebuje míchat a nepřipaluje se. Stačí míchnout párkrát během vaření. Základní ukazatel toho, že je salko hotové, jsou pěnové bubliny, které se při vaření začnou na povrchu tvořit, barva se změní do lehce béžové a objem se zmenší asi na polovinu. Gratuluji, máte hotovo! 😉

Můžete zkusit i jiné příchutě:
  1. Karamelové – z cukru nejdříve v hrnci vytvoříme karamel a až poté přidáme mléko. Dále vaříme dle stejného postupu jako klasické. 
  1. Čokoládové „pikao“ – přidáme kakao dle chuti


Dětská specifika

o mléku se vedou mnohé diskuze. Některé normy jsou přísnější, jiné méně. U nás odborníci doporučují spíše přísnější postup - mléko k tepelné úpravě od 1 roku (plnotučné), ke konzumaci jako nápoj dokonce až od 3 let

mlsáníostatnípro dospělé

3 komentáře - “Domácí salko”

    1. Na karamel se to dá, v receptu je napsáno jak – narozdíl od toho kupovaného se ten karamel udělá hned na začátku. A jak dlouho vydrží, to těžko říct. Já ho mám v lednici přes měsíc, různě z něj ulévám, a stále je dobré. Holky mi tvrdily, že snad i několik let, když to bude v lednici 🙂

    2. Můžete ho nalít do sklenice, se šroubovacím víčkem a uvařit stejně jako to v plechovce.
      Nebo míchat na páře ale trvá to celkem dlouho.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *