Domácí gumové bonbony alá medvídci (od 1 roku)

Kterak dětem dovolit nějaké to mlsání bez umělostí a ještě si při tom užít legraci? Vytvořte si gumové bombóny.

  • 2 velké banány
  • půl hrnku pomerančového džusu (nebo vymačkané dužiny z pomeranče)
  • 5 lžic práškové želatiny (nebo řasy agar)
  • 1 lžíce agávového sirupu, tekuté stévie nebo jiného tekutého sladidla

 

Banán rozmixujeme spolu s pomerančovou šťávou a přivedeme k varu. Poté odstavíme, vsypeme želatinu a sladidlo a necháme mírně vychladnout. Poté vylijeme na plech nebo jinou připravenou nádobu, kterou můžeme vystlat pečícím papírem, ale pokud zvolíte takovou, ze které budete schopní hmotu vyklopit převrácením, není to nutné. Necháme úplně ztuhnout a pak už můžeme vykrajovat tvary.

Použité ovoce můžeme měnit různě podle nálady, stejně jako barevnost díky různým barvám želatiny či potravinářským barvám. Některé druhy ovoce (jako například jahody, lesní plody, třesně apod. je dobré nejdříve tepelně upravit).

Trvanlivost bombónů oproti těm kupovaným je velmi nízká. Doporučovala bych skladovat v chladnu a pokud možno tak, aby se sebe jednotlivě nedotýkaly.

Z uvedeného množství je opravdu obrovské množství hmoty k vykrajování. Dělala jsem ze čtvrtiny dávky a množství na fotografii je tak asi poloviční z celkového množství bombónů, které jsem vykrájela.

Recept pochází z tohoto článku, kde se také dočtete více.

mlsáníod 1 roku

4 komentáře - “Domácí gumové bonbony alá medvídci (od 1 roku)”

  1. Baro nejspíš jste tvořila z jahod viz foto? Jaké je asi množství nezbytné pro uvedený recept? Mají se tedy nejprve povarit? Petra

    1. Peťo z jahod nejsou, jsou dle receptu, jen jsem použila červenou želatinu, proto se takto zabarvily. Pokud chcete jahodové, udělejte z jahodové šťávy (myslím štávu z ovoce, ne sirup) nebo džusu, případně můžete i jahody rozmixovat ve vodě (množství dle receptu), tím získáte zase jakoby džus. Vaření podle mě není nutné, pokud se vám podaří rozmixovat do hladka. B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *