Cuketovo-hráškový quiche (od 1 roku)

Tenhle celozrnný korpus naprosto miluju a je mi vlastně úplně jedno, s jakou náplní nahoře si ho dám. Je tak lahodný a křupavý… Tahle svěží hrášková náplň mu ale na chuti neubírá, ba naopak 🙂

Na formu o průměru cca 23 cm:

Na těsto:

  • 1 vejce
  • 320g celozrnné špaldové mouky (může být i hruběji mletá, použila jsem tmavě hnědou z Lidlu)
  • 150g změklého másla
  • 5 lžic vody
  • 2g soli (nebo jinak dle chuti)

Na náplň:

  • 250g cukety
  • 200g povoleného mraženého hrášku
  • 3 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • hrst tvrdého sýra (nemusí být)
  • sůl, pepř a muškátový oříšek dle chuti

Vejce rozšlehejte a smíchejte s moukou, vodou, solí a změklým máslem. Propracujte (nejlépe rukama) a na chvíli dejte odpočinout do lednice,  aby těsto ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Pokud na tuto fázi nemáte čas, nevadí, můžete koláč upéct i tak. Kulatou formu vymažte nebo vystelte pečícím papírem (silikonová nepotřebuje nic z toho) a na dno „natlapkejte“ těsto. Nezapomeňte jej na okrajích zvednout do výšky cca 2 – 3 centimetry, abyste do koláče mohli nalít náplň.

Hrášek dejte do mixéru nebo projeďte mixérem tyčovým na hladké pyré. Do něj vmíchejte také nahrubo nastrouhanou cuketu, vejce, utřený česnek a smetanu ke šlehání. Pro lepší chuť a konzistenci můžete přidat i hrst strouhaného sýra (doporučuju parmezánového typu). Dochuťte solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Tuto směs nalijte do připraveného těsta a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 45 minut. Pokud vaše trouba peče více zprudka a hrozilo by, že se vám koláč shora spálí dříve, než bude zcela propečený, přikryjte jej ještě alobalem. Obvykle to ale nebývá potřeba. Pokud chcete, můžete jej shora ozdobit ještě kolečky cukety, dospělým můžete přidat i nějakou uzeninu.

Dětská specifika:

Šlehačka vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin a možnému zatížení ledvin od 1 roku. Totéž platí i o vaječném bílku.
Pozor na výraznou chuť a horší stravitelnost česneku - taktéž doporučeno od 1 roku.
Tvrdý sýr doporučuji nejdříve od jednoho roku, spíše od 2 - 3 let, ale lze jej bez problému vynechat.
Problematika celozrnné mouky je pro tento krátký odstavec příliš složitá a velmi individuální. Pokud celozrnnou mouku dítěti dávat nechcete, můžete ji v receptu bez problémů nahradit bílou.

cuketahlavní jídlahrášekluštěninyod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *